İş Fikirleri ve İş Kurmak

Para Kazandıran Tarım Ürünleri

MAŞ FASULYESİ

Maş fasulyesi aslında Türkiye’nin geleneksel ürünlerinden birisi. Kuru fasulyenin aksine yeşil ve yuvarlak bir şekli var. Üretim miktarı çok az. Ayn bir istatistik verisi tutulmadığı için net rakam bilinmiyor. Ancak tahminlere göre Anadolu’da yaklaşık 2 bin ton civarında bir üretim var. Özellikle Güneydoğu mutfağında yaygın olarak çorbası yapılıyor. Üretim ise Güneydoğu dışında Akdeniz ve Ege Bölgeleri’nde yapılıyor. Son dönemlerde sağlıklı beslenme uzmanlarının da önermesiyle market raflarında boy göstermeye başladı. Bu işin ticaretini yapan bakliyat firmaları maş fasulyesi için alım garantisi bile veriyor. Üretici için iyi bir alternatif.

Talebi yüksek ürünler

Domates, biber, patlıcan, salatalık, fasulye, börülce, maş fasulyesi, nohut, sarı mercimek, yeşil mercimek, mısır, limon, mandalina, portakal, erik, ceviz, badem, kiraz, vişne, elma, nar, kivi, muz, üzüm, armut, kayısı, şeftali, nektarin, çilek, zeytin, aspir, kanola, soya, yağlık ayçiçeği, Antepfıstığı, kestane, kavun, karpuz, haşhaş [tohum], anason.

Ali KAVAK / Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Koordinatör Başkanı
Üretici ve ihracatçı birlik olmalı

Hem üreticilerimizin zor şartlarda ürettiği ürünlerden elde ettiği geliri hem de ihracatımızı artırmak amacıyla üreticilerimize, ihraç pazarlarımızdaki tüketicilerin taleplerini, tüketim alışkanlıklarını dikkate alarak bu pazarlarımızın gerektirdiği bitki sağlık koşullarını sağlayarak üretim yapmalarını öneriyoruz. Bunu gerçekleştirirken modern tarım teknikleri ve teknolojilerinden sonuna kadar yararlanmalarında son derece fayda görmekteyiz. İhracata uygun kaliteli ve sağlıklı ürün elde etmeleri için üreticilerimizin üretim aşamasında kullanacakları zirai ilaç ve gübreler noktasında doğru seçim yapmaları ve bunları doğru bir şekilde uygulamaları gerekiyor. 137 ülkeye ihracat gerçekleştiren sektörümüzün en çok ihraç ettiği ve ihraç pazarlarımızda en çok talep gören yaş meyve ve sebze ürünlerimiz, başta turunçgiller olmak üzere domates, kiraz, üzüm, nar ve biberdir. Meyve grubunda kiraz, incir, kayısı ve ayvada dünyada en çok üretim yapan ülke konumundayız.

Sektörümüzün en önemli alt grubu olma özelliğini taşıyan turunçgillerde hasat sezonu uzatabilmek, dolayısıyla daha uzun sürelerde dünya pazarında yer alarak ihracatımızı artırabilmek için erkenci ve geççi turunçgil çeşitlerinden daha fazla ekim yapmalarını önermekteyiz. Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği olarak da uzun yıllardır ‘Çeşit Geliştirme Projeleri’ gerçekleştirmekte ve bu kapsamdaki projelere destek vermekteyiz.

Yavuz TANER / Alara Fidancılık ve Alanar Meyvecilik Yönetim Kurulu Başkanı
iodur ya da yan bodur fidan kullanın

Meyvecilik konusunda Türkiye gerçekten şanslı. Çok uzun yıllardır meyvecilik ile uğraşıyorum. Meyvecilik işine gireceklere naçizane tavsiyelerim var. Öncelikle iç pazara mı ihracata mı çalışacaklarını karar vermeliler. Meyve seçiminde ise artık büyük ağaç dönemi geride kaldı. Büyük ağaçlar hem maliyetli hem de verimleri az. Yarı bodur ya da bodur ağaçlar tercih edilmeli. Ona göre fidan seçimi yapılmalı. Avrupa, Amerika dahil bir çok ülkede bahçelerde çalıştırabilecek işçi bulamıyorlar. Başka ülkelerden işçi çağırıp hasat yapıyorlar. Biz bu konuda avantajlıyız. İşçiliği fazla meyvelerde fark atabiliriz.

Kiraz, Bursa siyah inciri gibi ürünlerin hasadı işçilerle yapılıyor. Bu iki ürünü özellikle tavsiye ederim. Bursa siyah incirini Hong Kong’a uçaklarla gönderiyoruz. Uçak yetişmiyor talebe. Kayısının müşterisi çok. Kayısıyı tavsiye ediyorum. Narın dünyada müşterisi çok. Ancak Türkiye’de bir dönem çok bahçe kuruldu. Mevcut narlara pazar bulup, piyasası oturduktan sonra girilsin. Şu anda biraz uzak durmak lazım. Blueberry meyvesi, Japon eriğini de tavsiye ederim. Türkiye’de sınırlı bölgelerde yetişebiliyor ama avokado ve mangoyu da gözden kaçırmamak lazım.

Mehmet REİS / Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı
Nohut, fasulye ekin

Türkiye bakliyat grubu ürünlerinin hemen hemen hepsinin hayat bulduğu bir toprağa sahip. Geçmişte birçok üründe ciddi üretim hacimleri olmuş. Ancak bugün nohudu, fasulyeyi ithal eder hale geldik. Üretim planlı olsa ithalata gerek kalmaz. Ben bakliyat grubuna üretim yapacaklara özellikle nohut, fasulye, maş fasulyesi, sarı mercimek, yeşil mercimek, çeltik ekimini tavsiye ediyorum. Siyez buğdayı ise pazarda çok talep görüyor. Siyez buğdayını da listelerine almalarını öneririm. Bakliyat grubunda fiyatlar çok yükseldi. Bugün 10 TL’ye satılan nohudu gelecek yıl 20 TL’ye yemek zorunda kalabiliriz. Bugünlerde biz üreticiden 10 TL’ye almaya başladık. Paketlemesi, perakende karı derken rakamlar yükseliyor. Nohut üretimini şiddetle tavsiye ediyorum.

“Farklı ürünlerle fark yaratın”

Ülkemizin bulunduğu coğrafi bölgenin iklim koşullan ve ihracat fırsatları nedeni ile raf ömrü uzun olan depolanabilir meyve ve sebzelerin üretiminin ön plana çıkarılması çiftçilerimiz için daha kazançlı sezonlar geçirmelerini sağlayacaktır. Meyvede özellikle dış pazarda elma, ayva, armut, nar gibi ürünler rağbet görüyor. Sebzede klasik alışagelmiş ürünlerin yanında son dönemde daha çok kahvaltılık özel ürünler olan farklı çeri domatesler, kahvaltılık tatlı biberler, özellikle iri lezzetli eski geleneksel tarla domatesi formundaki domatesler pazarda avantaj sağlar. Mevcut üretimin yeterli olmaması nedeni ile ithalatı fazla olan ceviz ve badem de önümüzdeki yıllarda uygun iklim koşulu olan bölgelerde avantaj sağlayacak ürünlerimizden olacaktır. Pazarlamada çiftçilerin ürününün değerinde satılamama konusunda en büyük sorunun doğru zamanda hasat edilmeyen ürünler olduğu görülmekte. Bu yüzden sertlik ölçüm cihazı, şeker ölçüm cihazı gibi teknik cihazların kullanımı yaygınlaştırılmalı. Ayrıca ürünlerimizin ihracat pazarında satılma şansı sertifikalı ürünlerin üretiminin arttırılması ile mümkündür. Bu yüzden biyolojik mücadele özellikle tercih edilmeli.

İDRİZ ÇOKAL
Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu