Turizm Sektöründen Haberler

Sağlıklı Turizm Sertifikasyon Programı Açıklandı

Dünyaya “Sağlıkla gel, sağlıkla kal” mesajı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, 2020 yaz sezonu itibarıyla geçerli olacak “Sağlıklı Turizm Sertifikasyon” programını başlattı. Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu, tatilini Türkiye’de geçirecek Türk vatandaşları ve yabancı ziyaretçiler için ulaşımdan konaklamaya, tesis çalışanlarından yolcuların kendi sağlık durumuna uzanan geniş bir yelpazede alınacak tedbirleri kapsıyor. Uluslararası sertifikasyon kuruluşları tarafından verilecek sertifika, havayolları, havalimanları ve diğer ulaşım araçları ile konaklama ve yeme-içme tesislerinde üst düzey sağlık ve hijyen koşullarının yerine getirildiğini belgeleyecek. Tesislerin Sağlıklı Turizm Sertifikası’nı alması teşvik edilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geçen hafta yayımladığı konaklama tesislerinde kontrollü normalleşme sürecine ilişkin genelgedeki kurallara tüm konaklama sektörü harfiyen uyacak, gerekli tedbirleri alacak. Yeni dönemde konaklama tesisleri, sosyal mesafe kuralları korunarak belirlenmiş kapasitede misafir kabulü yapacak. Türkiye’nin turizm tanıtımında güçlü sağlık altyapısı ve salgınla mücadelede elde edilen başarılar anlatılacak. “Sağlıkla gel, sağlıkla kal mesajı” verilecek.

132 KRİTER, DÖRT BAŞLIK

“Sağlıklı Turizm Sertifikasyon” programı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde, Sağlık, Ulaştırma, Iç işleri ve Dış İşleri Bakanlıklarının katkıları ve tüm sektör paydaşların işbirliğiyle hazırlandı. Konaklama ve yeme içme sektörü için 132 kriterin belirlendiği sertifikasyon programı, “yolcu sağlığı ve güvenliği”, “çalışan sağlığı ve güvenliği”, “tesislerde alman önlemler” ve “ulaşım araçlarında alınan önlemler” olmak üzere dört ana başlıkta toplanıyor. Sertifikasyon belgesi, Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme veya yatırım belgesi almış işletmeleri ve Bakanlık tarafından uygun görülecek işletmeleri kapsıyor. Turistik işletmeler, belgenin alınması için hazırlanan “Değerlendirme Formu” esasları, işbirliği yaptıkları ulusal veya uluslararası hijyen ve temizlik malzemesi tedarikçisi kuruluş işbirliğinde, Bakanlıkça belirlenen kurum veya kuruluş tarafından yapılacak denetim sonucunda gerekli şartları taşımaları halinde belgeyi alabilecek. Bu belge kapsamında yapılan düzenlemeler, Covid-19 virüsü bulaşısı ve etkilerinin azaltılması, ülkemizde yayılmasının durdurulmasına yönelik tedbirlerin kaldırılmasıyla sona erecek.

YOLCU TAŞIMADA GÜVENLİ MESAFE

Sertifikanın “Yolcu Sağlığı Ve Güvenliği” başlıklı bölümü, yolcuların Türkiye’ye giriş yaptıkları andan çıkış yapacakları ana kadar uygulanması gereken tedbir ve önlemleri içeriyor. Terminal girişlerinde maskesiz yolcuların içeri alınmaması, yolculara ücretsiz maske sağlanması, terminal binalarına girişlerde termal kamera, vücut ateş ölçümü uygulamaları, dezenfeksiyon halıları ve gerekmesi halinde dezenfeksiyon kabinleri oluşturulması ve seyahat etmesinde sakınca görülen yolcular için uygulanacak protokoller yer alıyor. “Ulaşım Araçlarında Alman Önlemler” ise diğer tesislerde olduğu gibi hava, kara ve deniz yolu ulaşım araçlarında da belirli tedbir ve düzenlemeleri içeriyor. Bunlar, araçlarda görev yapan personelin eğitimi, personelin bağışıklık belgesi, ulaşım araçlarının sterilizasyonu ve yolcu taşıma sisteminin güvenli mesafe standartlarına göre düzenlenmesi gibi önlemleri kapsıyor. Sertifikasyon kriterlerine göre otel taşıtlarında tüm yolcular maske kullanacak. Taşıtlarda dezenfektan, kolonya ve yolcular için yeterli maske bulundurulacak. Taşıtlarda sık temas edilen yüzeylerin temizliği her servis öncesinde yapılacak.

Programın “Çalışan Sağlığı ve Güvenliği” başlıklı bölümü ise ulaşım, konaklama ve yeme-içme tesislerinde görevli personelin fiziksel ve ruhsal sağlıklarının tamamen yerinde olmasının teminine ilişkin önlemleri kapsıyor. Personelin hijyen ve sanitasyon eğitimleri, personele verilecck psikolojik destek, gerekli hijyen/sağlık ekipmanının temini, personelin tesislere giriş öncesi gerek ateş ölçer gerekse de uygun standartlarda termal kameralarla denetimden geçirilmesi, vardiya planlaması, enfeksiyon taraması vb. prosedürler bu başlıktaki diğer maddeleri oluşturuyor.

MASALAR ARASI 1.5 METRE

“Sertifika kapsamındaki “Tesislerde Alınan Önlemler” başlığı ise salgının yayılmasını önlemek üzere alınması gereken tedbirleri ve söz konusu süreçte konaklama ve yeme-içme tesislerinin faaliyetlerine ilişkin düzenleme ve önlemlerle ilgili sertifikasyon sürecini kapsıyor. Sertifikasyon ile pandcminin kontrol altına alınması için gerekli olan mesafe, temas, izolasyon gibi tedbirlerin aynı zamanda tesislerde görev yapan tüm personele uygulanması ve denetlenmesi sağlanıyor. Belirlenen kriterlere göre tesisteki odalarda su ısıtıcıları, televizyon ve klima kumandaları her misafir otelden ayrıldığında dezenfekte edilecek. Odalarda sabun, şampuan, duş bonesi, bardak, tabak, çatal ve bıçak takımları gibi tek kullanımlık malzemeler kullanılacak.

CAM SİPERLİK ARKASINDAN

Genelgede olduğu gibi, sertifikasyon kriterlerinde de “açık büfe” uygulamasının sürdürülmesi durumunda, büfede bulunan yiyecekler misafirler tarafından alınmayacak. Yiyecekler cam siperlik arkasında olacak. Görevli tarafından istenen yiyecekler misafire verilecek. Havuz suyundaki klor seviyesinin açık havuzlarda 1-3 ppm, kapalı havuzlarda 1 ile 1.5 ppm arasında tutulacak. Havuz ve plaj çevresinde tuvaletler, duş ve soyunma kabinleri için öngörülen temizlik ve dezenfeksiyon faaliyetleri yapılacak. Plajlarda şezlongların arası 1.5 metre olacak. Hamam, sauna, masaj üniteleri gibi spa üniteleri Sağlıklı Turizm Sertifikası bulunmayan tesislerde hizmete açılmayacak. Sertifikalı tesislerde sauna, hamam, buhar banyolarının süresi en çok 30 dakika olacak. Aynı anda kullanan kişi sayısı da sınırlandırılacak.

Mehmet İŞLER / Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı
“Turizm öncelikli sektör olarak ele alınmalı”

Dünya Sağlık Örgütü ve BM Dünya Turizm Örgütü’nün henüz kriterleri hazırlamadığı bir dönemde Türkiye turizm sektöründe Covid-19’a karşı yüksek hijyen ve güvenlik tedbirlerini açıkladı. Genelge, işletmelere yüksek maliyet içeren, fiziki yatırımlar gerektirmiyor. Tamamıyla raporlama, tedbir, aynı zamanda disipline, hijyen kurallarına uygulanabilirliğine dayalı bir genelge. İşletmelerin bu kurallar çerçevesinde yaz sezonu itibarıyla açılmasıyla hem devletin üzerindeki yük azalacak hem de istihdama destek olacak, ekonominin çarkları yağlanacak. İşletmeler açılınca kar etmeyecek, daha az zarar yapacaklar. Turizm sektörü pandeminin etkisiyle iki kış, bir yaz kaybediyor. Bu nedenle 2021 sezon başına kadar turizm acil ve öncelikli sektör olarak ele alınmalı, buna göre teşvik edilmeli.

Mehmet Nuri ERSOY / Kültür ve Turizm Bakanı
“Sertifikalı tesisler 1 Haziran’da açıklanacak”

Havalimanı işletmeciliği, yerli hava yolları, karayolları ve turizm tesisleri için ayrı ayrı oluşturulan pandemi protokolleri ve sertifikasyon süreçleri 4 Mayıs 2020 itibarıyla tamamlandı. Otel işletmeleri için de sertifikasyon süreçleri Mayıs itibarıyla hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Bu sertifıkasyonu alan tesisleri 1 Haziran 2020 itibarıyla Bakanlığımız web sayfası da dahil olmak üzere tüm kanallardan duyuracağız. Türkiye olarak bu tüm süreçlerde hem vatandaşlarımızın hem de ülkemize gelen misafirlerimizin gönül rahatlığı içinde seyahatlerini tamamlamaları için duyduğumuz sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Tüm ulaşım ve konaklama tesislerimizi, sertifikayı alarak sağlıklı bir tatil için gerekli tüm önlemleri almaya teşvik edeceğiz Türkiye, turizmin yeni normalinde de öncü bir rol üstlenecek.

Erkan YAĞCI / Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Bşk., Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yön. Krl. Üyesi
“Yol haritası sunuyor”

Belgelendirme, pandeminin olumsuz etkilerinin sona ereceği döneme hazırlık olarak gündeme getirildi, işletmelerini açmak isteyenlere, tavsiye ve kılavuz niteliğinde. Yol haritası sunuyor. Sağlıklı turizm sertifikaları, uluslararası sertifikasyon kuruluşları tarafından verilecek. Bakanlık önümüzdeki günlerde bu kuruluşların listesini açıklayacak.

Türkiye’nin turizm sektörü tanıtımı için hazırlıklar yapılıyor. Tanıtımda Türkiye’nin sağlık altyapısına ve pandemiyle mücadeledeki başarılarına vurgu yapılacak. Turizm faaliyetlerinin başlaması için seyahat kısıtlamasının kaldırılması ve uçuşların serbest hale getirilmesi gerekecek. Pandemiyle mücadelede başarılı olan, uçuş kısıtlamalarını kaldıran ülkelerde tanıtım faaliyetlerine başlanacak.

Hande TİBUK / Net Holding Murahhas üyesi ve Genel Koordinatörü
“Normalleşmenin yeni yıldızı olabiliriz”

Türkiye’de olduğu gibi Kuzey Kıbrıs’ta da Kıbrıs Türk Otelciler Birliği tarafından ‘Covid-19 pandemik sonrası KKTC otellerinin açılış aşamasında ve pandemik sürecinde uygulaması gereken önlemler’taslağı hazırlandı. 227 maddelik bu yönetmelik açılıştan önce ve sonra yapılacaklar olmak üzere çok detaylı bir çalışma. KKTC’de konaklama sektörünün hijyenini ve toplum sağlığı denetimini sağlayabilmek amacıyla, hem misafirlerimizin hem de çalışma arkadaşlarımızın sağlığı için bugüne kadar belirlenmiş ve bugünden sonra da belirlenecek tüm resmi uygulamalar, kurallar ve yerel yönetimler tarafından alınacak tüm kararlar, bu yönetmeliğin kapsamında. Uçuşların da başlamasıyla birlikte ülkemizin yeni normalleşmenin yıldızı ve dünya çapında tercih edilecek bir destinasyon olacağına inanıyoruz.

HÜLYA GENÇ SERTKAYA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu