Emlak ve Gayrimenkul Haberleri

Sanal ofis seçmek için altı sebep

Hukuki süreçlere dikkati

Şirketler hukuku uzmanları Selim Keki ve Cemren Demirkaya, sanal ofislerin denetimleri ile ilgili çok önemli noktalara dikkat çekiyorlar. Avukatların konu ile ilgili uyarıları ise şöyle: “Sanal ofis kavramı hukuki bir kavram olmamakla birlikte özellikle yurtdışında kurulu şirketlerin Türkiye’de bu alternatife sıkça başvurduklarını görüyoruz. Türk mevzuatı gereğince, şirketlerin faaliyetlerini icra edecekleri bir işyeri belirlemeleri ve bu adreslerde faaliyetlerini fiziki olarak yürütmeleri gerekmekte. Ancak yurtdışında olduğu gibi sadece bir merkez adresi gösterilerek fiziki bir alana sahip olmadan ‘sanal ofis’ yaratılması hukuken mümkün değil. Bu yüzden, esas olan şirketlerin fiziki bir iş yerine sahip olmasıdır.

Öte yşndan, yoğun fiziki mevcudiyet gerektirmeyen faaliyetler yürüten şirketler, ilgili mevzuatta yer alan yükümlülüklerini yerine getirmek koşuluyla, hazır ofis hizmetleri sunan firmalarla anlaşarak faaliyetlerini bu firmaların sunduğu alanlarda ve hizmetleri kullanarak yürütebiliyor.

Sanal ofis kullanımı Türkiye’de mümkün olmadığı için, mevzuat altında bunların & denetimini düzenleyen farklı bir düzenleme bulunmuyor.

Hazır ofis hizmetleri sunan Bl şirketlerden ofis kiralayan şirketler, yürüttükleri faaliyetlere uygun olarak ilgili mevzuat altında tabi oldukları denetimler yani şirket kuruluşu veya adres değişikliğini takiben yapılan vergi denetimleri, işyeri açma ve çalışma ruhsat başvurusunu müteakip yapılan belediye denetimleri esnasında hazır bulunmak ve diğer yükümlülüklerini yerine getirmekle mükellefler. Sanal ofisin hukuki bir kavram olmaması sebebiyle, şirket türlerine göre farklı düzenlemeler söz konusu değil.”

Mehmet UÇAK / Galata Global Audit Yönetim Kurulu Başkanı
”Yurtdışı işbirlikleri güçleniyor”

Küçük işletmeleri olan girişimciler son dönemlerde kayıtlı bir ofis adresine sahip olmak ve iş fikirlerini faaliyete geçirebilmek için düşük maliyetli sanal ofisleri tercih ediyorlar. Bir İşletmenin sürdürülebilirliği ancak kuruluş ve işletme giderlerinin belli bir zaman dilimi içinde planlanması ve karşılanması ile mümkün. Başlangıçta işletme faaliyetinin niteliğine göre üç yıl kar beklememek gerekiyor. Sanal ofisler, bir işletmenin ticari yaşantısına işte bu aşamada girerek önemli katkı sağlıyor. Sanal ofisler network sistemi ile, ülkemizde de çok tercih ediliyor. Özellikle imalat işlerinin yapılmasının gerekli olmadığı hizmet sektöründeki işlerde veya üretim ile yönetimin ayrı yerlerde olmasının sakınca doğurmadığı işlerde, farklı bir ofis alternatifi olarak öne çıkıyor.

Pınar MASSENA / Workinton CEO’su
”İş merkeplerinde yer almak ticarî güven ve etkiyi artırıyor”

Sanal ofislere gösterilen ilginin temelde birkaç sebebi olduğunu düşünüyorum. Bunlardan birincisi değişen ekonomi düzeni ve anlayışı, İkincisi ise ekonomik durgunluk.

Dönem, artık ticaret ağırlıklı olarak internet tabanlı teknolojilere kayıyor. Dolayısıyla fiziksel bir mekana daha az ihtiyaç duyuluyor. Gelenekse! yöntemlerle ticaret yapan şirketlerin, zamanla operasyonlarını küçültüp, işletme giderlerini minimize etmek için sanal ofisleri tercih edeceğini düşünüyorum. Yeni bir şirket kurulduğunda dört duvar bir işletme açmaya £ kalksa en azından 5 ila 10 bin TL arasında bir sermaye ayırması gerekiyor. Yola çıkarken ortaya çıkan bu maliyet, işletmenin geleceğini risk altında tuttuğu için, firmalar tercihlerini sanal ofisten yana kullanıyor. Bir de adreslerin firmayı temsil unsurunu göz önüne alındığında, şirketinizin Türkiye’nin en prestijli iş merkezlerinde yer alması ticari güven ve etkiyi artırıyor.

Sadık KOCABAŞA / Kamara Genel Müdürü
Yeni fonksiyonlar eklenecek

Son 5-6 yıldır yeni trend olan sanal ofisler, her yıl yeni özellikler ve avantajlar sağlayarak yayılıyor. Bu doğrultuda 2018 yılı içerisinde de geçen yıllardan farklı olarak sanal ofislere eklenen bazı fonksiyonlar olacaktır.

□aha gelişmiş çağrı karşılama yöntemleri ve çağrıları akıllıca doğru kişilere yönlendirme, bunlardan birkaçı. Sadece Kamara Ofis’te aktarılan her çağrının bildirimini göndermek de yaptığımız başlıca yeniliklerden birisi. Bu durum ofiste çalışan sekreterlere daha fazla işgücü doğursa da, sanal ofis kullanıcılarının her çağrıdan yazılı haberdar olması ve geçmişe dönüp hızlı arama yapmaları için önemli bir konu. Sanal ofis kiracılarına hazır ya da paylaşımlı ofisleri daha fazla kullanım hakkı tanınması, kira tutarlarında minimum düzeyde artışa gidilmesi, cevaplanan çağrı kotalarında artırım yapılması gibi gelişmeler ile 2018 yılında karşılaşacağımız yenilikler arasında olacaktır. Ağırlıklı olarak girişimcilerin tercih ettiği sanal ofislerin, emlak piyasasının dalgalı halinden 2018 yılında da etkilenmesini bekliyoruz. Bahsettiğimiz bu husus, sadece yer sahibi olan ofis şirketleri için geçerlidir.

Esin Soyupak GÜNAY / Windowist Tower Satış Müdürü
”2018 yılında ilgi daha da artacak”

Sanal ofis ve ortak çalışma alanlarına gösterilen ilgi hızla artıyor ve hazır-sanal ofis sektöründe yeni bir yapılanma talebi yaratıyor. 2018 yılında bu ilginin daha da artacağını düşünüyoruz.

Özellikle serbest çalışanlar, firmaların mobil çalışanları ve proje grupları evlerinde ya da kafelerde verimli çalışma ortamını yakalayamıyor. Bunun neticesinde, iş niteliklerine ve kişisel beklentilerine uygun çalışma alanlarını daha profesyonel ve esnek hizmetler ile sunan firmalara yöneliyorlar. Kullanım ücretleri de son derece uygun olunca tercih sebebi haline geliyor. Böylece, hem iş yaşamının hızlı temposunu yakalayabiliyorlar hem de netvvork kurma imkanı bulabiliyorlar. Windowist Tovver olarak, son yıllarda gelişen sanal ofis trendini yakından takip ediyoruz. Küçük ölçekli hazır ofislerimiz, tam dekorasyonlu katlarımız ve şirket kuruluşu yapılabilen sanal ve ortak ofislerde sunduğumuz tüm hizmetleri kullanıcılara göre düzenliyoruz.

Arzu KALİÇ / eOfis Genel Müdürü
Fiyatlarda artış olmaz

İş yaşamındaki hızlı değişim, şirket sahiplerinin ve çalışanların ofislere yönelik ihtiyaçlarının değişimine yansıyor. Özellikle evrakların dyitalleşmesiyle mobil çalışanların sayısı artıyor, bu da çalışma alanlarındaki trendleri etkiliyor.

Türkiye’de de son 10 yılda büyük bir artış gösteren sanal ofis, hazır ofis ve açık ofis yani co-working sistemi birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Gayrimenkul sektörünün ve ofis yatırımlarının artmasıyla Türkiye’deki pazar 2018’de hızla büyümeye devam edecektir.

Türkiye’de bu sektörden 110 firma, 200’den fazla lokasyonda hizmet veriyor. Lokasyon sayısı 2017’de yüzde 100 arttı. eOfis’in müşteri sayısında da, aynı yılda yüzde 55 artış yaşandı.

Özellikle plazalarda boş ofis stoğunun yüksek olması sebebi ile hazır ofis fiyatlarının artacağını düşünmüyorum.

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT

Önceki sayfa 1 2 3 4 5

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu