Kültür Sanat Haberleri

Sesli kitap uygulamaları çok popüler oldu

Sesli kitap uygulamaları hakkında merak edilenler

SON zamanlarda kitap okumaya vakit bulamayanların en çok tercih ettiği uygulamaların başında sesli kitaplar geliyor. Kitap okumanın yerini tutar mı tutmaz mı diye tartışılsa da sesli kitaplar hayatımızda giderek daha fazla yer alıyor. Henüz çok yeni bir pazar ama insanlar sesli içeriklerin kitap okuyamadıkları zamanlarda dinleyebilecekleri keyifli bir alternatif olduğunu yeni keşfediyorlar. Söz konusu uygulamaların kullanımı oldukça basit. Bu kitaplara mobil telefonlarına yüklenen uygulama üzerinden ulaşılabiliyor. Sayıları hızla artan ve kullanımları giderek artan sesli kitap uygulamaları hakkında merak edilenleri platform yöneticileriyle konuştuk…

“BİNLERCE KULLANICIYA ULAŞTIK”

Audioteka, 2008’de Polonya’da Marcin Beme tarafından hayata geçirilen bir sesli kitap girişimi. Uygulama 12 yıldır uluslararası alanda 10 binlerce yabancı sesli kitaba ev sahipliği yapıyor; yaklaşık 2.5 senedir de Türkiye’de faaliyet gösteriyor. İlk senesini Türkiye’deki yayınevleri ile anlaşma yaparak geçirdiklerinin altını çizen Audioteka Türkiye Yatırımcısı Mahir Tüzün, “Audioteka Club’a üye olarak ayda 19.90 TL ile her içeriğe ulaşılabilir. Uygulamayı indirip içindeki içerikleri kısa bölümler halinde her zaman ücretsiz dinleyebilirsiniz” diyerek uygulama hakkında bilgi veriyor. Uygulama ilk 14 gün ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

Dünya genelinde 6 milyon, Türkiye’de ise 100 binin üzerinde kullanıcıya ulaştıklarını söyleyen Tüzün, “Kullanıcı sayımız hızlı artıyor. Sistemimizden her ay on binlerce insan sesli kitap satın alıyor ya da abone olup dilediği kitabı dinliyor” diyor. Pandemide milyonlarca kişinin bu platformlara yöneldiğini ifade eden Tüzün, bu dönemde kitap indirme sayılarında yaklaşık yüzde 40 seviyelerinde meydana geldiğini söylüyor. Sesli kitaplara olan talebin 2.5 kattan fazla arttığını dile getiren Tüzün, “Öncelikli hedefimiz, Türkiye’de de diğer ülkelerde olduğu gibi sesli kitaba olan ilgiyi artırmak. Işbirliklerimiz ve kampanyalarımızla sesli kitap dinleme sayısıın artması için çabalıyoruz” diyor.

Türkiye Satranç Federasyonu ile işbirliği yaparak görme engelliler için hazırladıkları Satranç Öğreniyorum serisini de ücretsiz olarak sunduklarını belirten Tüzün, şu ana kadar Türkiye’de 25’e yakın yayınevi ile işbirliği yaptıklarını söylüyor. Yakında İngilizce, Fransızca, Almanca ve Rusça sesli kitapları da sistemlerine ekleyeceklerinin müjdesini veren Tüzün, seslendirme kalitesine büyük önem verdiklerini vurguluyor ve “Tecrübeli seslendirme sanatçılarıyla çalışıyoruz. Bir kitabın seslendirilmesi 8-10 saati bulabiliyor hatta bazen günler sürüyor. Her gün aynı enerji ve ses tonuyla kayıt yapmak herkesin yapabileceği bir şey değil” diyor.

Sesli kitap uygulamaları

ÜYE SAYISI HIZLA ARTTI

Türkiye’de sesli kitaplarla ilgili sektör ve piyasa tanımları seneler önce Seslenen Kitap ile başladı. İsveçli sesli kitap platformu Storytel, Ekim 2017’de Seslenen Kitap’ın tüm hisselerini satın aldı. Bu tarihten sonra Storytel olarak yollarına devam ettiklerinin altını çizen Storytel Türkiye Ülke Müdürü Berk İmamoğlu, uygulama ile aylık abonelik sistemi üzerinden hizmet sunduklarını söylüyor. İmamoğlu, abonelerin 3 binin üzerinde Türkçe, 80 binden fazla İngilizce sesli kitabı, 120 binin üzerinde ise İngilizce e-kitabı ve birçok podcast’i sınırsız dinleyebildiğinin bilgisini paylaşıyor. Türkiye’nin iyi seslendirme sanatçılarıyla, çok satan kitapların yayınevleri ve yazarlarıyla çalıştıklarını söyleyen İmamoğlu, “2019’un üçüncü çeyreği ile karşılaştırdığımızda bu yılın üçüncü çeyreğinde 20 ülkede toplam abone sayımız yüzde 34 oranında artarak 1.3 milyona ulaştı” diyor. Türkiye’nin, tüm Storytel ülkeleri arasında 50 bin üyeye en kısa zamanda ulaşan ülke konumunda olduğunu söyleyen İmamoğlu, önümüzdeki dönemlerde bu sayının hızla artacağını öngörüyor.

Türkiye’de dinleyicilerin kadın-erkek oranında eşit dağılım gösterdiğinin altını çizen İmamoğlu, “Yeni normal dijitalleşmeyi de hızlandırıyor. Sesli kitap pazarı da buna bağlı olarak gelişecek. Trafikte, evde iş yaparken ya da spor yaparken geçirdiğiniz zamanda bir yandan da sevdiğiniz bir yazarın kitabını ya da güncel podcastleri dinleyerek zamanınızı doğru değerlendirebiliyorsunuz” diyor.

Storytel Türkiye üzerinden, 2019’da toplam 4 milyon 54 bin 400 saat sesli kitap dinlenirken, 2020’nin sadece ilk altı ayında bu sayı 4 milyon 200 bin saat oldu. Yine 2019’da Storytel’e toplam bin kitap dahil olmuşken, 2020’de bu sayı bin 600’e ulaştı. Yeni yılda markanın hedefi, kütüphaneye eklenen yeni kitap sayısını iki katına çıkarmak. Firmanın web sitesinden oluşturulan aylık üyelik bedeli 29.99 TL.

Sesli kitap uygulamaları

• Apple Books • KitUP
• Audible – Amazon • Seskit
• Audioteka • Storytel
• Bir Yudum Kitap • Trendeki Yabancı
• Bookself • Türk Telekom Telefon Kütüphanesi
• Dinlebi
• Kitapyurdu

En çok bunlar okundu

Audioteka: Yetişkinler en çok roman dinledi, gençler ve öğrenciler ise korku hikayeleri ve kişisel gelişim kitaplarına daha fazla talep gösterdi. Ebeveynler çocuklarına bol bol masal dinletti. Sesli Radyo Tiyatroları (Superproduction) ise ailelere hem nostalji yaşattı hem de hep birlikte bir etkinliğin parçası olmanın keyfini hatırlattı. Suzanne Collins’ten Açlık Oyunları-Kuşların ve Yılanların Şarkısı, İlber Ortaylı’dan Türklerin Tarihi, Haruki Murakami’den Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu, Latife Tekin’den Sevgili Arsız Ölüm ve Agatha Christie’den Doğu Ekspresi’nde Cinayet sesli kitapları en çok dinlenen sesli kitaplardan oldu.

Storytel: Firmanın sitesinde en çok romanlar, kurgu dışı kitaplar, çocuk kitapları ve klasikler ilgi görüyor. En çok dinlenen yazarlar ise Oğuz Atay, Dostoyevski, Stefan Zweig, Gogol, Gülseren Budayıcıoğlu, İlber Ortaylı ve Ahmet Ümit.

“Gelecekte bu mecralar artacak”

Yayıncılık sektörü, sesli kitabın fiziksel kitaba karşı olmadığını, bu tarz farklı formatların birbirinin tamamlayıcısı olduğu konusunda hemfikir. Türkiye Yazarlar Birliği’nden yapılan açıklamaya göre yayıncılar sesli kitaba eskiye oranla daha sıcak bakıyor. Açıklamada en çok tercih edilen türlerin kurgu dışı (kişisel gelişim ve tarih] ve edebiyat olduğu belirtiliyor. Okuma alışkanlığının kazanılmasının her türlü formatta mümkün olduğunu ifade eden kurum yetkilileri, “Yürüttüğümüz OKUYAY Platformu’nda her tür formattan okumayı teşvik ve tavsiye ediyoruz. Okurun sesli kitaba ilgisi sadece ülkemizde değil dünyada da giderek artıyor. Yolda ve evde çok fazla dinleniyor. Şu an sektördeki oranı yüzdelerle ifade edilmese de gelecekte bu mecraların kullanımı artacaktır. Ancak farklı formatların fiziksel kitabın yerine geçeceğini söylemek için henüz vakit erken” açıklamasını yapıyor.

Merve YILMAZ

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu