Şirket Haberleri

Şirketlerin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri

KSS projeleri

VODAFONE TÜRKİYE
15 milyon TL’lik yatırım yaptı

vodafone cocuk

Projelerini “Türkiye Vodafone Vakfı” aracılığıyla yürütüyor. Vakıf çatısı altında Düşler Akademisi, Geleceğe İlk Adını, Teknolojide Kadın Hareketi projeleri yer alıyor. KAGİDER ve TBV işbirliğiyle gerçekleştirilen “Teknolojide Kadın Hareketi Projesi”nin hedefi, çalışmayan kadınları ev ortamından çıkararak işgücüne dahil etmek, işgücündeki kadınları da girişimciliğe özendirmek. Bu kapsamda yürütülen “Teknolojide Kadın Hareketi Yarışması”nın birincisine 15 bin lira, İkincisine 10 bin lira ve üçüncü-süne 7 bin 500 lira can suyu sermayesi sağlanacak. Engelli bireyleri topluma kazandırmak üzere UNDP, Kalkınma Bakanlığı ve AYDER ile hayata geçirilen “Düşler Akademisi”, bünyesindeki sanat atölyeleriyle bugüne kadar bin 720 gencin hayatına dokundu. “Geleceğe İlk Adım Projesi” kapsamında 53 ilde 545 anasınıfı açılarak toplam 75 bin anne, çocuk ve eğitmene ulaşıldı. Proje, 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde 28 yeni anaokuluyla Türkiye’nin 81 iline yayılacak. Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haşan Süel, vakfın kuruluşundan bu yana sosyal sorumluluk programına yaklaşık 15 milyon TL tutarında yatırım yaptıklarını vurguluyor.

YAŞAR HOLDİNG
Sanat, kültür ve spora destek

yasar holding sanat

Yaşar Holding Gıda ve İçecek Grubu, Pınar ürünleriyle çocukların kişisel gelişimlerine katkı sağlamayı hedefliyor. Bunun için Pınar Resim Yarışması, Pınar Çocuk Tiyatrosu ve Pınar Karşıyaka Basketbol Takımı sponsorluğu 20 yılı aşkın süredir sürdürülüyor. Tiyatro 25 yılda Türkiye’nin dört bir yanında 3 milyon çocuğa ücretsiz olarak ulaştı. Pınar, çocuklarda bilimsel düşünmeyi geliştirmek amacıyla Londra Bilim Müzesi tarafından oluşturulan interaktif atölye çalışması “Gizemli Kutular”ı Türkiye’ye tn-formel Eğitim/Çocukistanbul ile birlikte getirdi. Grubun boya markası DYO da Türk resminin gelişimine katkı sağlamak için 45 yıldır resim yarışması düzenliyor. Yaşar ailesi, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı aracılığıyla halen Nysa Antik Kenti kazı çalışmaları destekliyor. Vakıf bugüne kadar altı okul yaptırıp 5 binin üzerinde öğrenciye burs sağladı. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, KSS projeleri için yıllık pazarlama bütçelerinin yüzde 15’ini ayırdıklarını söylüyor.

ZORLU HOLDİNG 
Çocuklar projelerinin odağında

zorlu cocuk

Zorlu Ailesi topluma katkısının önemli bir bölümünü Mehmet Zorlu Vakfı aracılığıyla yürütüyor. Çocukları küçük yaşta sanatla tanıştırmayı amaçlayan Zorlu Çocuk Tiyatrosu, 2003 yılından beri 500 bin çocuğu tiyatro ile buluşturdu.

Zorlu Enerji Grubu, 2010 yılının Mart ayında, “Enerjimiz Çocuklar İçin” projesini geliştirdi. Bugü-* ne kadar 6-12 yaş arasındaki 70 bin çocuğa enerji tasarruf yöntemleri anlatıldı. Grup, 2013 yılının sonuna kadar 120 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor. Bu arada web sitesi, www.enerjisitemiz.com çocukların enerji bilinçlenmesine interaktif katkı sunuyor. Zorlu Enerji Grubu her yıl 500 bin dolara yakın bir bütçeyi KSS çalışmalarına ayırıyor. “Dost teknoloji” sloganını benimseyen Vestel, spor, sanat, çevre gibi platformlara sponsor oluyor. Geçen yıl İstanbul Tasarım Bienali ve Rönesans’ın 3 büyük dehasını ve eserlerini İstanbul’da konuk eden The Great Masters sergisinin ana sponsoru oldu.

YEDAŞ: Çalık Grubu şirketlerinden YEDAŞ (Yeşilırmak Elektrik Dağıtımı), bugüne kadar bölgede [Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop) 14 sosyal sorumluluk projesine imza attı. Bunlardan bazıları şunlar: “Kadın Emeği Pazarı” projesi, nitelikli işgücü ve üretimi özendirmeyi öngören “işin İyisi Sizden, Enerjisi Bizden” projesi, “Enerji Danışmanları” projesi, kaybolmaya yüz tutan sanatların sürdürülmesi için “Kültürümüzü Aydınlatıyoruz” projesi, tarihi yerleri korumak için “Tarihimizi Aydınlatıyoruz” projesi…

VISA EUROPE: “Paramı Yönetebiliyorum” projesiyle 15-30 yaş aralığındaki gençlere finansal okuryazarlık ve bütçe yönetimini öğretiyor. 2009’den buyana 70 gönüllü proje eğitmeniyle 61 ilde 15 bin gence birebir eğitim verildi. Visa Europe Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, “Facebook ve Tvvitter gibi sosyal medya araçlarını kullanarak gençlerle daha aktif iletişimde olacağız” diyor.

SELPAK: 2002’den beri MEB işbirliğiyle “Selpak İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitimi” projesini yürütüyor ve iköğretim çağındaki çocuklara kişisel h[jyen alışkanlığı kazandırmayı amaçlıyor.

2012’de 60 ilde, 8 bin okulda, 6 milyonu aşkın öğrenciye eğitim verildi.

PROFİLO: Profilo, 2010’dan bu yana “Türkiye Enerjisini Topluyor (TET)” projesi kapsamında Türkiye’yi il il dolaşarak kadınlara daha verimli elektrik ve su kullanımının yollarını anlatıyor. Üçüncü yılına giren projede şimdiye kadar 70 ile gidildi ve 12 binin üzerinde kadına ulaşıldı.

MARKAFONİ: “GAP Bölgesinde Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler Projesi” kapsamında yaratılan moda markası Argande’ye destek oluyor. Argande, moda tasarımcısı Hatice Gökçe koordinatörlüğünde Türkiye’nin önde gelen tasarımcılarının elinden çıkıyor ve Güneydoğulu kadınlar tarafından üretiliyor.

KILIÇ HOLDİNG: Su ürünleri sektörünün önemli oyuncularından olan Kılıç Grubu, çevre konusunda sosyal sorumluluk projelerine katkıda bulunuyor. TÜBİTAK ile projeler geliştirdiklerini söyleyen Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, “TURMEPA’nın çalışmalarına önem veriyoruz. Bu arada bir eğitim ve kültür vakfı kurmak üzere harekete geçtik” diye konuşuyor.

DOĞA KOLEJİ: WWF Türkiye ile “Yeşil Okul” projesinde yer alıyor. Bu kapsamda Beykoz Doğa Koleji’ni yeşil okul haline getirdi. Doğa Koleji öğrencileri, geçen yıl Şile’de 10 bin ağaçlık 10’uncu yıl ormanı oluşturdu. Türk Kalp Vakfı’na da destek veren Doğa Koleji, Geleneksel Doğal Defile’sini geçen yıl vakıf yararına düzenledi.

DHL EXPRESS TÜRKİYE: “DHL Afet Müdahale Ekibi”, Türkiye’de doğal felaketlerden kaynaklanan acil insani yardım durumlarında AFAD’a lojistik destek sağlıyor. Ekip 2012’de İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında, UNDP Türkiye ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile birlikte “Havalimanlarının Afetlere Hazırlanması” eğitimini hayata geçirdi.

GOODYEAR: 2012-2013 eğitim-öğretim yılında “Trafikte Gençlik Hareketi”ni uygulamaya geçirdi. Proje, ortaöğretim öğrencilerinde trafik güvenliği konusunda olumlu davranış değişikliği yaratmayı amaçlıyor. Trafikte tehlike yaratmamak, tehlikelerden korunmak, sürücü, yaya, yolcu olarak trafik kurallarına uymak ve duyarlı olmak, sorumlu davranmak konularında gençlere olumlu tutum kazandırmayı hedefliyor.

KİBAR HOLDİNG: Kibar Ailesi 1995’ten itibaren Kibar Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı aracılığıyla eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda topluma katkıda bulunuyor. Geçen yıl “Okumayan Çocuk Kalmasın” sloganıyla gerçekleştirilen “Kitabınla GELiştir” kampanyasıyla 7 bin kitap topladı. Bunlar ihtiyaç sahibi okulların kütüphanelerine ulaştırıyor.

DASK: Doğal Afet Sigortaları Kurumu üç yıldır deprem simülasyon donanımına sahip Fay Hatları TIR’ıyla deprem riski yüksek il ve ilçeleri dolaşıp deprem ve zorunlu deprem sigortası eğitimi veriyor.

Eğitimlerle doğrudan ulaştığı kişi sayısı 172 bin. Bu arada “Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor” projesiyle yerel yönetimlerin zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmasnı teşvik ediyor. Gençlerde deprem bilincini artırma hedefiyle düzenlenen kısa film yarışması da gerçekleştiriyor.

ATOS: Cumhuriyet Köyü “Sevgi Evleri”nde çocukların bir arada sosyalleşebileceği bir bilgisayar ve hobi odası hazırladı. 100’den fazla Atos  çalışanı, Ordu Çocuk Esirgeme Kurumu’nda ihtiyaç duyulan bir spor salonunu hayata geçirdi. Elde edilen bağışlarla Türkiye Omurilik Felçliler Derneği’ne beş tekerlekli sandalye alındı.

TÜRDEV: Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV), deri okullarında eğitim gören öğrencilere burs imkanı sağlayan bir projeye imza attı. TÜRDEV tarafından hazırlanan workshop’ta, deri tasarımcıları Bora Aksu ve Ümit Ünal moda yazarları ve editörleriyle sezonun deri trendlerini belirledi. Ortaya çıkan tasarımlar DESA tarafından üretildi ve DTG çatısı altındaki firmalar tarafından satın alındı. Elde edilen gelirle 2013’te 12 deri meslek öğrencisinin bir yıllık tüm eğitimi harcamaları karşılanacak.

STARPET: “Verimli Tüketim Hareketi” projesi kapsamında Kocaeli Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı 7-12 yaş arasında dört çocuk yuvasında yaklaşık 96 çocuğa çevre bilinci oluşturmaya yönelik eğitimler verilecek. Gönüllü eğitmenler tarafından verilen eğitimlerle doğanın korunması ve verimli tüketimin teşvik edilmesi amaçlanıyor.

DOĞAN HOLDİNG: Bünyesindeki yazılı ve görsel medya markalarıyla KSS projeleri yapıyor. “Baba Beni Okula Gönder”, “Haklı Kadın Platformu”, “Hürriyet insan Hakları”, Van depreminin ardından başlatılan bağış kampanyası grubun projelerinden bazıları. Doğun Grubu çatısı altındaki Hürriyet Gazetesi, kurumsal vatandaşlık ilkeleri doğrultusunda, bilimsel ve hukuki değerlere bağlı bir sivil toplum kuruluşu gibi hareket ederek “Aile İçi Şiddete Son!” kampanyasını yedi yıldır sürdürüyor.

Rahime Baş Uçar – Tugçe Altinsoy / Para Dergisi

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu