Turizm Sektöründen Haberler

Turizmciler 2016’ya Umutla Bakıyor

Turizmciler 2016 sezonundan umutlu. Bazı turizmciler rekorlar yılı olacağını söylüyor. Ülkedeki terörün ve komşularımızdaki siyasi istikrarsızlıkların sona ermesi halinde yeni sezonun iyi geçeceğine inanıyorlar. Türkiye’nin turizm alanında birçok rakibinden çok ucuz olması da 2016yılı için umutların artmasına yol açıyor…

TÜRKİYE komşularımızda yaşanan istikrarsızlıklardan dolayı turizmde zor bir dönemden geçiyor. Bu zorluklara turizmdeki ikinci pazarımız konumundaki Rusya’daki devalüasyon da eklenince 2015 yılı için belirlenen hedeflerde sapmalar oldu.

turizm 2016

Yılın başında turizmciler hedeflerini 35 milyar dolar turizm geliri ve 42 milyon turist şeklinde belirlemişti. Yukarıda özetlenen gelişmelerden dolayı turizmciler, turizm geliri hedeflerini 5 milyar dolara, turist sayısını da 2 milyon kişi azaltarak revize ettiler.

Bu aralar yeni sezon için tanıtım ve planlama çalışması yapan turizmcilerle konuşarak 2016 yılının manzara sim ortaya çıkarmaya çalıştık. Konuştuğumuz kurum temsilcilerinin hepsi karamsar olmadıklarını ve atılması gereken adımların atılması halinde 2016 sezonundan umutlu olduklarını belirttiler.

Bünyesinde 135 binden fazla oda, 292 bin dolayında yatak sayısına sahip olan ve 477 üye tesisi barındıran Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), bu kuramların başında geliyor. “Bugün ne çok karamsar ne de çok umutlu konuşmanın günü olduğunu düşünüyorum” diyen AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman seçimden sonra oluşacak yeni hükümetin özellikle tanıtım konusundaki eksiklikleri gidermesi gerektiğine dikkat çekerek konuyla ilgili şöyle konuşuyor:

İRAN PAZARI ÖNEMLİ

“Tanıtım bütçesi ve motifleri 2016 yılı için büyük önem taşıyor.

Yeni pazar olarak nüfus ve gelir gruplarının uygunluğu açısından Hindistan’ın öncelikli yeni pazar olarak ele alınmasında yarar görüyoruz. Hükümet istihdam üzerindeki yüklerimizi kaldırmalı. Bunu turizmi 12 aya yayabilmek adına istiyoruz. Yaşadığımız zorlukları aşmak için turizm sektörü temsilcilerinin birlikte hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz.”

Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, doluluk hedeflerinden yüzde 11, ciroda ise yüzde 16 geriye gittiklerini söylüyor.

STR Global’in ‘Ağustos 2015 Ülke Performans Ra-poru’ndan derledikleri verilere göre, Türkiye genelinde otel doluluklarının bir önceki yıldan yüzde 3’lük düşüş gösterdiğini belirten Bayındır “Önümüzdeki 2-3 senenin kolay ol mayacağı kesin. 2016 hedefimiz 2015’in altına düşmemek” diyor.

Türkiye’de mevcut sorunların giderilmemesi halinde 2016 yılında işlerin 2015’in oldukça gerisinde kalacağını ifade eden Bayındır’ın çözüm konusunda önerileri şöyle:

“Avrupa bizim ana pazarımız.

Bu pazarların kaybedilmemesi için ne gerekiyorsa yapılmalı.

İran pazarı 2016’daki toparlanmaya destek olacak nitelikte. Iran, Çin, Ortadoğu ve Güney Amerika pazarları, turist sayısındaki düşüşü dengeledi. Güney Amerika pazarını önemsiyoruz. Buradaki tanıtım fa aliyetleri öncelikli sırada yer alıyor.

Körfez ülkelerinden Türkiye’ye olan talebin de artarak devam etmesini bekliyoruz.”

“CAZİP ÜLKEYİZ”

Turizmcileri memnun etmeyen 2015 yılından sonra 2016’nın herkes tarafından merakla beklendiğini söyleyen Çeşme Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, “Ülkemizde belli bir istikrar yakalanırsa yerli ve yabancı turist açısından daha iyi bir sezon geçireceğimize inanıyorum” diyor.

Yabancı turist penceresinden bakıldığında ortaya olumlu bir tablo çıktığını belirten Öncel’e göre, turistin Türkiye’deki alım gücünün artması turist memnuniyetine olumlu yansıyacak. Turizm Bakanlığı’nm acil çözümler üretmesi gerektiğine işaret eden Öncel, bu konuda ki görüşlerini şöyle özetliyor: Bacasız sanayi denilen ve cari açığın kapanmasında en büyük etken olan turizme devletin desteği şart. Özellikle kışın açık kalan tesislere destek olunması gerekli. Bunun yanında yurtdışı tanıtım bütçesinin de hissedilir derecede artmasında yarar var.”

Öncel, sektörün Rusya ve Almanya’ya endeksli olmaktan kurtulup İskandinav, Balkan, Uzakdoğu ve Arap pazarına yönelmesi gerektiğini söyledikten sonra “Yeni pazarları çekmek için günümüzün en önemli pazarlama aracı olan sosyal medyabütün yönleriyle ele alınıp bu yönde çalışmalar yapılmalı. Günümüzde televizyon ve sosyal medya en önemli reklam alanları olarak karşımıza çıkıyor” diyor. Bu yıl Kapadokya turizminin yaşanan olaylardan olumsuz etkilendiğini belirten Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAP-TİD) Başkanı Yakup Dinler, “1 Kasım’dan sonra ortaya hangi tablo çıkarsa çıksın, hükümetin bir an önce kurulmasını arzuluyoruz. Kurulacak hükümetin turizmcilere sahip çıkması halinde 2016 yılının en başarılı 2014’ten daha iyi olacağına inanıyoruz” diyor.

Kur farkından oluşan farktan ötürü Türkiye’nin avantajlı ülkü olmaya devam edeceğini belirten Din ler, “Güneydoğu’daki ve IŞ1D terörü engellenmez se bu kur farkının bize çok olumlu yansıyacağını düşünmüyorum” diye ekliyor.

Dinler, yeni faaliyetleri hakkında ise şu bilgileri veriyor: “Nevşehir Valiliği, THY Nevşehir Müdürlüğü, AH1KA, Nevşehir TSO ve KAPHİB destekleriyle çok güzel projeler yapıyoruz. 14-21 Kasım tarihlerinde THY’nin yeni direkt sefer koyduğu Manila (Filipinler), Taipei (Tayvan) ve Hanoi (Vietnam) üçlüsünden oluşan ülkelerde tanıtımlara ağırlık vereceğiz. Bu ülkelerde Kapadokya için ciddi bir potansiyel oluşturmak istiyoruz.”

“ÜLKEYİ YÖNETECEKLERE BAĞLI”

Bodrum Otelciler Birliği (BODER) Genel Sekreteri Orhan Kavala ise “2016 sezonunu hem ülke hem de turizm sektörü için iyi yapmak, seçimlerden sonra ülkeyi yöneteceklere bağlı” diyor. Olağanüstü zamanlarda turizmde anında tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Kavala, yabancı charter uçuşlarının Türkiye’ ye uçuşlarının kolaylaştırılıp cazip hale getirilmesi gerektiğini söylüyor.

Kavala, Türkiye’nin sahip olduğu kur avantajı hakkında da şunları söylüyor: “Mevcut sıkıntılar devam ederse kur farkının turiste cazip geleceğini düşünmüyorum. Dünyada çok daha avantajlı ülkeler varken, sadece kur farkı artı değer oluşturamaz. İlgi çeken, ülke hakkında inandırıcı bilgilerle dünyanın farklı bölgelerine yönelik tanıtım kampanyalarının düzenlenmesi halinde Türkiye, 2016’da turist için cazip olur. Kendi imkânlarımızla Bodrum’u 26 değişik pazarda tanıtıyoruz. Her ülke ve insanının kendine özgü bir yapısı var. Bunların bilinip o ülke insanlarını Türkiye’de tatil yapmaya teşvik edecek yönlerin öne çıkarılıp anlatılması şart.”

TÜRKİYE RAKİPLERİNDEN UCUZ

İngiliz Posta İdaresi her yıl ülkeleri turistlerin en fazla satın aldığı sekiz ürünün fiyatlarına bağlı olarak karşılaştırıyor. 2015 yılı karşılaştırmasında Türkiye, ucuz ülkeler arasında genel puanlamayla 10’ncu sırada yer alıyor.

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, kur farkının bu yıl Almanya’dan gelen talebe olumlu yansıdığını belirterek “Ayrıca 2015’ten 2016’ya mevcut durumun değerlendirilmesi sonucu anlaşmalarda genel olarak fiyat artırılmamış olacak” diyor.

“Öncelikle imaja yönelik etkin tanıtım stratejilerinin belirlenerek faaliyete geçirilmesi halinde 2016’da kayıpların önüne geçilebilir” diyen Sili bu konudaki görüşlerini şöyle açıklıyor: “Konaklama sektörü ve tur operatörlerine yönelik bir dizi destek paketinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Tanıtım faaliyetlerinin de aksatılmadan elbirliğiyle yürütülmesinde büyük yarar var. Tatile çıkma oranı giderek yükselen Hindistan ve Çin gibi pazarlarda daha aktif stratejilerle çalışmalar yapılmalı. Yapılacak doğru analizler sonrasında tüketici talep ve alışkanlıklarına cevap verebilecek imkânlara sahip olduğumuzu belirten öğeleri içeren kampanyaları ön plana çıkarmalıyız. Turizm ülkeler arasında diyalog ve barışa katkısının yanı sıra, ülke ekonomisindeki yeri itibariyle son derece önemli bir sektör. Sektör temsilcileri olarak üzerimize düşen görevleri yaparken bunları aklımızdan hiç çıkarmamalıyız.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu