Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Türk Lojistik Sektöründe Yatırım Fırtınası

UPS

‘Türkiye anahtar pazarlardan biri”

Dünya lojistik devi UPS, yatırımlarına Türkiye’nin bölgesel bir hub haline geleceği beklentisiyle tüm hızıyla devam ediyor. 2017’de iyi bir yıl geçiren firma ulaştırma ağına, ürünlerine, teknolojisine ve çalışanlarına yatırım yapıyor…

UPS, dünya lojistik ve kargo taşımacılığının lider şirketlerinden. Paket ve kargo taşımacılığı da dahil olmak üzere uluslararası ticaretin kolaylaştırılması, ileri teknolojinin yaygınlaştırılması ile dünya ticaretinin daha etkin yönetilmesi için sunduğu çeşitli çözümler jle lojistik sektöründe global lideri konumunda. 220’den fazla ülke ve bölgeye sunduğu hizmet seçenekleri ile UPS, günde 19 milyondan fazla paket teslimatı yapıyor. 2016 yılı global geliri 61 milyar do-1ar olan UPS’in yıllık teslimi mat hacmi 4.9 milyar paket ‘ ve zarftan oluşuyor. Avrupa pazarına ilk olarak 1976 yılında giren UPS, Türkiye’ye j ise 1988 yılında geldi. Yetkili servis sağlayıcısı Ünsped ile Türkiye pazarına giren UPS,

2009 yılında Ünsped’i satın alarak yoluna tek başına devam etti. Türkiye’de 182 şube ve yetkili servisi bulunan UPS’de 2 bin 300 kişi istihdam ediliyor.

“İYİ BİR YIL GEÇİRİYORUZ”

UPS için Türkiye’nin, Avrupa’daki anahtar pazarlardan bir tanesi olduğunu belirten Ülke Müdürü Utku Akaltan, “Şu ana kadar 2017, Avrupa ve Türkiye’deki organizasyonlarımız için iyi bir yıl oldu. Bir dizi tesis açılışı ve genişleme yatırımına ek olarak UPS mükemmel hizmet seviyesini korudu. 2017 yılının ilk üç çeyreğinde, Avrupa’daki ihracat hacmimiz bir önceki yıla göre yüzde 15’den Türkiye’de ise yüzde 20’den fazla büyüdü.

2018 yılının da aynı derecede başarılı geçmesini bekliyoruz” diyor. UPS’nin yatırımları hakkında da bilgi veren Akaltan, şunları söylüyor:

“TÜM SEGMENTLERDE BÜYÜYORUZ”

“2014 yılında, Avrupa’daki faaliyetlerimize 2019’a kadar 2 milyar dolardan fazla yatırım yapma yönündeki planlarımızı açıkladık. Bu yatırım Avrupa çapındaki sürekli büyüme ve genişleme stratejimizin bir parçasını oluşturuyor. Öte yandan, son teknoloji ürünü global ağımızı devam ettirmek ve hizmetlerimizi müşterilerimiz için daha verimli hale getirmek adına, her yıl teknolojiye 1 milyar dolar yatırım yapıyoruz. UPS olarak Türkiye ile ilgili stratejimiz ve hedeflerimiz, global planlarımızla paralel ilerliyor. Tüm segment-lerde işimizi büyütmek istiyoruz. UPS, müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek, kendi güçlü yanlarını daha da arttırmak ve mevcut pazar trendlerinden tam olarak fayda sağlamak üzere ulaştırma ağına, ürünlerine, teknolojisine ve çalışanlarına yatırım yapmaya 2018 yılında da devam edecek.”

AR KAS LOJİSTİK

Dolar bazında yüzde 15 büyüyecek

2017 yılını yüzde 15 büyüme ile kapatmayı planlayan Arkas Lojistik, başta demiryolu olmak üzere lojistiğin her alanına yatırım yapmaya devam ediyor.

Firma 2018 de 8 milyon euro’luk lokomotif yatırımı yapacak…

LOJİSTİK hizmetlerin temeli ilk olarak 1989 yılında Arkas Ulaştırma’mn kurulmasıyla atıldı. Firma, deniz taşımacılığında müşteri memnuniyetini artırmak amacıyla kara nakliyatının gerekliliğinden yola çıkarak, kontey-ner ön ve son taşımalarım yapmak üzere kuruldu. Arkas Lojistik Hizmetleri Grubu altında bulunan Arkas Ulaştırma, Arkas Anadolu Lojistik, Ardep depoculuk ve Arfor şirketlerinin müşterilerine daha hızlı hizmet verebilmek amacıyla 2015 yılında Arkas Lojistik adı altında toplandı. Grup bugün deniz, kara, hava ve demir yolu alanlarında, konteyner, parsiyel konteyner, multimodal, açık yük, proje taşımaları, konteyner terminal, yurtiçi dağıtım ve depolama hizmetleri veriyor. Arkas Lojistik, Türkiye genelinde kendisine ait 14 ofisle faaliyet gösteriyor. Yurtdışmda ise Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Yunanistan ve Çin’de ofisleri var. Diğer ülkelerde ise 100’e yakın acenteden oluşan ağıyla tüm dünyaya ulaşım sağlıyor.

“KESİNTİSİZ BÜYÜMEYE DEVAM”

2017’yi dolar bazında yüzde 15 civarında büyüme ile kapatmayı hedefleyen firma, ekipman yatırımlarına devam ediyor. Şirket, son üç ayda beş milyon euro’luk çekici ve dorse yatırımı yaptı. Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Hizmetleri Grup Başkanı Diane Arcas, “2016 yılında yüzde 15 büyüdük, TL bazında ise karımızı yüzde 31 arttırdık. 2017 senesi için dolar bazında yüzde 15 civarında büyümeyi hedefliyoruz. 2018’de yeni oluşturduğumuz hizmetlerin hacminin artması ile birlikte dolar bazında yüzde 10-15 ve üzerinde büyüme ile devam edeceğiz” diyor. Arcas yatırımlar konusunda şu bilgileri veriyor:

DEMİRYOLLARI GÜÇLENİYOR

“Demiryolunda ek bir kapasite yaratmak amacıyla altı yeni lokomotif yatırımı için yurt-dışındaki lokomotif üreticileri ile görüşüyoruz. Ar-gü şirketimizle 8 milyon euro civarında lokomotif yatırımı yapacağız. Burada temel amacımız mevcut kapasiteye ek bir kapasite yaratmak. Yurtdışma verilen siparişlerde teslim süresi uzun olduğundan bu süreçte biz de sisteme dahil olmak için TCDD’den kiralama yapmak üzere başvuruda bulunduk. Ayrıca yurtiçi Demiryolu Taşımaları bölümümüzle iç bölgeler ve limanlar arasında lokal hatlarda taşımaları geliştiriyoruz. Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğumuz konteyner terminali ile bölgedeki demiryolunu yeniden çalışır hale getirerek Mersin ve İskenderun limanlarına konteyner taşımalarını başlattık. Ardından da İzmit Körfezi’ndeki limanlara yönelerek burada da taşımalarımızın ilkini Kütahya’dan İzmit Evyaport’a gerçekleştirdik. Denizli Kaklık’da bir demiryolu terminali açtık. Kayseri-Keykubat, Konya, Gaziantep’te cep terminalleri açtık. Böylece müşteri potansiyelimizi sağlam tutuyoruz. Ar-Gü kendi lokomotifi ile hat açtığında da Yurtiçi Demiryolu bölümümüzün yarattığı potansiyel sayesinde hızlı bir şekilde blok tren taşımaları yapacağız.”

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu