Şirket Haberleri

Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin KSS projeleri ve hedefleri

Şirketlerin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri

MİGROS
Sağlıklı yaşam yolculuğu

Nisan 2018’de Sağlık Bakanlığından alınan onayla Türkiye Beslenme Rehberi 2015 verileri referans alınarak Migros Mobil üzerinden başlatılan Migros Sağlıklı Yaşam Yolculuğu projesinde, firma müşterileri üç aylık gıda alışverişleriyle ideal besin tüketim tablosu karşılaştırıyor. Uygulamayı kullananların dengeli beslenmek için hangi besin grubunu ihmal ettikleri görülebiliyor. Dengeli beslenmeye yönelik olarak aradaki farkı kapatabilmeleri için kişiye özel ürünler kampanyalı olarak sunuluyor ve sağlıklı yaşam yolculuğu teşvik ediliyor.

Migros mağazalarında gerçekleştirilen bilinçlendirme eğitimleriyle desteklenen proje fiziksel ve dijital platformları bir arada kullanması ve kişiye özel, inte-raktif içerik sunması sebebiyle Lizbon, Monaco, Tokyo ve Varşova’da düzenlenen zirvelerde dünya perakendesi tarafından örnek uygulama olarak gösterildi. Proje, Amerika’da Stevie Awards’ta iki, Londra CSR Excellence Awards’ta ise bir ödüle layık görüldü. Son olarak 19 Ekim’de Viyana’da düzenlenen Stevie International Business Avvards’ta üç Altın ve bir Bronz Stevie ödülünün sahibi oldu.

Proje, Dünya Perakende Başkanlığını Migros İcra Kurulu Başkanı Özgür Tort’un yürüttüğü dünyanın önde gelen perakende ve hızlı tüketim ürünleri üreticisi şirketlerin çatı kuruluşu olan Consu-mer Goods Forum’da da (CGF) büyük ilgi görüyor. Migros Ticaret A.Ş. ise CGF içerisinde yer alan “Collaboration for Healthier Lives (CHL) / Sağlıklı Yaşam için işbirliği” koalisyonunda Nisan 2018’den beri “Sağlıklı Yaşam Yolculuğu” projesiyle öncü olarak yönetim komitesinde de yer alıyor.

OYAK RENAULT
Meyve fidanı dikiyor

Oyak Renault, 2006’dan bu yana, Bursa’da yerel yönetimlerle işbirliği yaparak çevrenin korunması ve kırsal bölgelerin de kalkınmasına destek olmak için Proje Bahçeleri adını verdiği projeyi yürütüyor. Proje ile Renault’nun yeni otomobil projelerinden birinin Oyak Renault Bursa fabrikalarında üretilmeye başlanması veya yeni bir yatırım gerçekleştirilmesi halinde, Bursa’da kalkınmaya ihtiyacı olan köylere fidan dağıtımı gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar 81 köye 25 bin 845 meyve fidanı dikildi.

Oyak Renault İletişim Departman Müdürü Özgür Şendoğan, “Karbon ayak izini düşürme taahhüdünde bulunan ilk küresel otomobil üreticisi olan Renault’nun Türkiye’deki üretim merkezi olarak ve çevre duyarlılığını artırmak ve kırsal bölgelerin kalkınmasına destek olmaya büyük önem veriyoruz. Bu proje ile Bursa’ya ekonomik canlılık getirdiğimize inanıyoruz. Ayrıca bugüne kadar Bursa’da toplam 55 bin ağaçlık üç hatıra ormanı oluşturduk.”

PEPSICO
Kızlarımız okuyor, ışık saçıyor

PepsiCo, 2025’e kadar PepsiCo Vakfı’nın ortaklığıyla bulunduğu ülkelerde en az 12.5 milyon kadın ve kız çocuğunun faydalanacağı girişimlere yatırım yapmayı planlıyor. Firma, eğitimdeki fırsat eşitsizlikleriyle mücadeleye katkıda bulunmak üzere Türkiye’de de ‘Kızlarımız Okuyor’ projesini hayata geçiriyor. PepsiCo Türkiye, çalışanlarının gönüllü olarak topladığı bağışlarla 10 yıldır devam ettirdiği “Kızlarımız Okuyor” projesini, “Kızlarımız Okuyor, Işık Saçıyor” adıyla yeniledi. Firmanın Genel Müdürü Levent Yüksel, “Kızlarımız toplumsal fayda sağlayan projeleri ile Türkiye’yi daha aydınlık bir geleceğe taşıyacak. İstiyoruz ki bu birbirinden kıymetli, ışık saçan kızlarımız sadece kendi gelişimlerini sağlamakla kalmasın, aynı zamanda bulundukları bölgenin, toplumun ve Türkiye’nin de sosyal gelişimine katkı sağlasın” diyor.

“Kızlarımız Okuyor” projesiyle, GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri eğitimlerine katılan ancak sosyoekonomik şartlar sebebiyle lise ve üniversite eğitimlerine devam edemeyecek durumda olan başarılı kız öğrencilerin eğitim masraflarına destek veriliyor.

Hâlihazırda 49’u ortaöğretim, 26’sı yüksekokul ve üniversite öğrencisi olmak üzere 75 kız öğrenciye burs vererek eğitimlerini destekleyen PepsiCo, eğitim ve staj programlarıyla kişisel gelişimlerine de katkıda bulunuyor. Bu çerçevede, eğitim desteği verilen öğrencilere 2016’dan beri Boğaziçi Üniversitesi ile başlayan ve Bahçeşehir Üniversitesi ile devam eden kişisel gelişim programlarına katılımları sağlanıyor.

POZİTERA PERAKENDE
Okulları hastanelere taşıyorlar

Kronik hastalık sebebi ile uzun süreli tedavi gören çocuklara 2013’ten beri el uzatan Hayata Renk Ver Derneği şimdi de Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki okul projesini hayata geçirmek üzere kolları sıvadı. Hayata Renk Ver Derneği’nin “Öğretmenim Elimi Tut” Projesi’ne perakende sektöründeki markalara farklı açılımlar sağlayan Pozitera Perakende Geliştirme Hizmetleri A.Ş. sponsor oldu. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Sağlık Müdürlüğü ve Hayata Renk Ver Derneği işbirliği ile yürütülen öğretmenim Elimi Tut Projesi’ne yönelik destek protokolü Pozitera Yönetim Kurulu Başkanı Birol Şengel ile Dernek Başkanı Melek Okur tarafından geçtiğimiz günlerde imzalandı. Proje, çocukların eğitime hastane ve evde erişimleri amacı ile hastanelerde ilgili servislerde hastane sınıflarının açılması, açılan sınıflarda erken çocuklukta aile danışmanlığı ile başlayıp, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, lise düzeyinde eğitimlerin devam edebilmesi amacıyla MEB’e bağlı öğretmenlerin görevlendirildiği bir sistemi destekliyor.

ŞİŞECAM
Cam geri dönüşümüyle topluma katkı

Türkiye’nin en köklü kuruluşları arasında yer alan Şişccam Topluluğu, düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında global bir oyuncu. Firma, 2011’de camın en sürdürülebilir ambalaj malzemesi olmasından hareketle Türkiye’nin en kapsamlı sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projelerinden biri olan “Cam, Yeniden Cam” projesini hayata geçirdi. Proje aracılığıyla bugüne kadar 1.2 milyon tondan fazla cam atığını geri dönüşüme kazandırarak, yeniden hayat veren Şişecam Topluluğu böylece 6.5 milyar adet cam şişenin çöpe gitmesinin önüne geçti. Ayrıca çeşitli etkinlik ve farkındalık aktiviteleriyle bugüne kadar 3 milyon kişiye ulaşıldı ve cam geri dönüşümünün önemi konusunda bilincin artması sağlandı. Proje, Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl akıncısı düzenlenen Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde “Sosyal Etki” kategorisinde ödül almaya hak kazandı. Geri dönüşüm toplumuna geçiş hedefinden yola çıkan proje 2011’den bu yana yapılan çalışmalar sonucunda çevreye önemli katkılar sağladı. Bu süreçte dönüştürülen cam atıklar sayesinde 34 milyon ağacın bir yılda temizlediği havaya eşdeğer karbondioksit salımmı önlenirken, 49 bin konutun bir yıllık ısınma vc sıcak su ihtiyacını karşılayacak seviyede enerji tasarrufu sağlandı.

TURKTELEKOM
İnternetle hayatı kolaylaştırdı

Türk Telekom’un “Bir fark yaratsak yeter, Türkiye’ye değer” başlığı altında, Türkiye’nin dört bir yanında sosyal sorumluluk projeleri sürdürüyor. Türk Telekom’un toplumda fırsat eşitliğine vurgu yaptığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP ve Habitat Derneği ortaklığında 2014’te başlattığı İnternetle Hayat Kolay projesi ilk beş yıllık dönemini başarıyla tamamladı. Projeyle şirket, beş yılda 81 ilden, yüzde 61 i kadın olmak üzere 50 bin katılımcıya, 3 bin farklı lokasyonda 48 bin saat eğitim vererek hayatlarını kolaylaştırdı. Dünyanın en prestijli kuruluşları tarafından “En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi” seçilen İnternetle Hayat Kolay Projesi, Birleşmiş Milletlerin “Business Cali to Action” ve 2018’deki G20 Zirvesi Kapsayıcı İş Modelleri Raporu’na örnek proje olarak girdi. Projenin ikinci döneminde kadınların bilgi ve iletişim teknolojileri, e-hizmetler ve e-ticaret gibi konularda bilgi birikimlerini geliştirmek ve üretim ekonomisine katılmalarını teşvik etmek üzere eğitim programları düzenleyecek.

‘Herkes için erişilebilir iletişim’ prensibi ile hareket eden Türk Tele-kom, az gören çocukların eğitimini kolaylaştırmak için Günışığı Projesi’ni, yine görme engelliler için Telefon Kütüphanesi’ni hayata geçirdi. Görme engelliler telefon ve ücretsiz mobil uygulama üzerinden 50’den fazla kategoride binin üzerinde sesli kitap ve içeriğe ücretsiz ulaşabiliyor. Dünyanın ilk kapalı alan navigasyon hizmeti olma özelliğini taşıyan Sesli Adımlar ise 2014’ten bu yana devam ediyor ve görme ve işitme engellilerin sosyal hayatın içinde daha fazla yer alabilmelerine destek oluyor. Günışığı Projesi’nin yeni döneminde Okulumda Günışığı ayağı ile toplamda 5 bin eğitimciye az gören eğitimi hakkında eğitim verilmesi planlanıyor. Günışığı projesine özel olarak geliştirilen TahtApp yazılımı Günışığı çocuklarının sınıfta dersleri kolay takip edebilmesi amaçlanıyor.

TURKCELL
Kadınlar geleceği yazıyor

Türkiye’nin en büyük kadın yazılım, eğitim ve gelişim platformu olan Geleceği Yazan Kadınlar, yolculuğuna 2017’de başladı. Turkcell’in bilişim sektöründeki potansiyeli harekete geçirmek amacıyla başlattığı Geleceği Yazanlar’ın yeni bir perspektifle ele alınmasıyla ortaya çıkan proje, Turkcell, TOBB ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğiyle hayata geçti. Proje ile kadınlar yazılım konusunda eğitiliyor, mobil uygulamalar geliştirmelerine destek olunuyor. Ayrıca bu alanlarda kadınların istihdam kapasitesini vc girişimciliğini artırmak amaçlanıyor.

Bugüne kadar 3 bine yakın kişiye ulaşan Geleceği Yazan Kadınlar kapsamında 24 şehirde sınıf içi eğitimler veriliyor. 117 iş insanı katılımcılara mentorluk sağlarken, 112 gönüllü de sınıflarda mobil uygulama geliştirme eğitimleri veriyor. Eğitimlerini tamamlayan kadınlar kendi istedikleri, ihtiyaç duydukları bir konuda geliştirdikleri mobil yazılım ürünleriyle Turkcell ve TOBB’un düzenlediği yarışmaya katılıyor. İlk üçe girenlerin ürünlerinin desteklendiği, yurtdışı girişimcilik fuarlarına katılım ve para ödüllerinin verildiği yarışma, 11 Finalleri, Yarı Final ve Final olmak üzere üç aşamadan oluşuyor. Yarışmalar tamamlandıktan sonra Geleceği Yazan Kadınlar’m önlerinde iki yolculuk bulunuyor: Kendi ürünlerini geliştiren kadınların yola çıktıkları girişimcilik yolculuğu veya Turkcell’de test uzmanı olarak istihdam edilme yolculuğu. Yolculuğunu test uzmanı olarak sürdürmeyi tercih eden kadınlar, Turkccll’in stratejik ürün ve hizmetlerine katkıda bulunacak şekilde istihdam ediliyor. Her yıl 100 kadına iş imkanı sağlanan proje ile 2021’e kadar 4 bin kişiye eğitim verilmesi ve 200’ünün daha test uzmanı olarak yetiştirilmesi hedefleniyor.

Geleceği Yazan Kadınlar bu yıl 64 ilden 1510 başvuru alırken, sekiz farklı milletten katılımcısıyla dünyaya da açıldı. Uluslararası platformlarda örnek model olarak gösterilen proje, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na bağlı olarak faaliyet yürüten Business Cali to Action (BCtA) ağına katıldı.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu