Şirket Haberleri

Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin KSS projeleri ve hedefleri

Şirketlerin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri

ZORLU HOLDİNG
Toplum için değer oluşturmaya devam

Zorlu Holding, Akıllı Hayat 2030 vizyonu doğrultusunda Birleşmiş Milletler 2030 Kalkınma hedefleriyle uyumlu, sürdürülebilir gelecek için çözümler üreten eğitim, kültür sanat ve sosyal inovasyon gibi toplum için değer yaratabilecek alanlara odaklanıyor. Mehmet Zorlu Vakfı (MZV) aracılığıyla burs veren holding, Mehmet Zorlu Vakfı YETGEN (Yetkin Gençler) 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı ile gençlerin dijital dünya yetkinliklerini geliştiriyor. Zorlu, YETGEN’de eğitim programını tamamlayan 40 öğrenciye bu sene staj imkanı sağlayacak. Grup, Zorlu Çocuk Tiyatrosu ile 16 yılda, 2000’e yakın oyunla, yaklaşık 900 bin çocuğu tiyatro ile buluşturdu. Birçok uluslararası ödüle sahip olan Zorlu Çocuk Tiyatrosu, 1 milyon çocuğa ulaşma hedefiyle çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca “Bir Hayal Bir Oyun” hikaye yarışmasını 2019-2020 sezonunda da devam ettirmek üzere çalışmalarını sürdüren grup, ilk 10’a giren çocuklar için “Yaratıcı Yazarlık Eğitimi” veriyor. “Bir Hayal Bir Oyun” yarışmasında birinci gelen hikaye ise oyunlaştırıldıktan sonra 2020’de “Dünya Tiyatro Günü’nde Zorlu PSM’de izleyiciyle buluşacak. Zorlu Holding, 2020’de de sosyal sorumluluk bütçesini toplum için etki yaratabilecek alanlara yönlendirmeyi sürdürecek.

NEF İNŞAAT
“Nefes” projeleri

Gayrimenkul şirketi Nef, dağıtılabilir kârının yüzde 5Tini Nef Vakfı’na bağışlıyor. Üniversite bursları ve ‘Yıldız Çocuk’ burslarıyla öğrencilerin eğitim hayatına, “Öğretmenlere Nefes” projesiyle öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunan şirket, “Hay Atölye” projesiyle de ihtiyaç sahibi kadınlara eğitim verip, evde ürettikleriyle hayata daha sıkı sarılmalarını sağlıyor. Afrika’da kullanıma açtığı su kuyularıyla, sürdürülebilir tarıma yaptığı katkılarla ve açtığı okullarla Nef Vakfı hayata dokunmayı sürdürüyor. 2018 sonu rakamlarına göre, “Ailelere Nefes” adı altında 38 bin 940 aileye, “Öğrencilere Nefes” adı altında 32 bin 738 öğrenciye, “Kadınlara Nefes” adı altında 4 bin 321 kadına, “Öğretmenlere Nefes” adı altında 2 bin 500 öğretmene ulaşıldı. “Afrika’ya Nefes” ile 80 bin 000 insanın hayatına dokunan Nef, Çocuklara Nefes” ile 70 okula 1.000’in üzerinde bilim kiti bağışladı. KSS projelerine yatırdıkları rakam yıllık 25 milyon TL’nin üzerinde. Yakın gelecekte Nef Vakfı, hayatına dokunabildiği insan sayısını artırırken, topluma kalıcı fayda sağlamak üzere projeler üretmeye devam etmeyi planlıyor.

SHELL
Kadın enerjisini sektöre kattı

Shell, sosyal yatırım projeleriyle topluma katkı sağlamaya çalışıyor. Sosyal yatırım alanındaki çalışmalarını yol emniyeti, inovasyon, engelsiz yaşam, çevre ve istihdam alanlarında gerçekleştiriyor. En son açıkladığı ‘Trafikte Küçük Hata Yoktur’ sosyal yatırım projesi kapsamında ilk etapta İstanbul’da sekiz ay içinde 39 ilçedeki 120 okulda 3-11 yaş arasındaki toplam 70 bin çocuğa ve dolaylı olarak ailelerine trafik kuralları hakkında eğitim verilecek. 2019-2020 öğretim yılında hayata geçirilecek proje kapsamında öğrencilerde trafik bilinci oluşturmak amacı ile okullarda tiyatro gösterileri yapılacak.

Shell’in dünyada 34 yıldır düzenlediği Shell Eco-marathon yarışmasıyla gençlerin inovasyon, mühendislik ve tasarım alanlarında ufkunu açmayı hedefliyor. Geçen yıl Londra’da düzenlenen Shell Eco-marathon yarışmasında, Uludağ Üniversitesi Makina Topluluğu öğrencilerinin ürettiği ‘Barbaros’ isimli aracın, şehir konseptli hidrojen enerjisi ile çalışan araç kategorisinde Avrupa birinciliğini kazandığını belirtelim. 2019 Avrupa yarışmasında da Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 takımı, Emniyet Ödülü’ne layık görüldü.

Shell, 2018 Mart’ta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı himayelerinde, ÎŞKUR işbirliği ile ‘Shell’de Kadın Enerjisi’ projesini de hayata geçirdi. Shell Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Meltem Okyar Perdeci, “Er-kek’egemen akaryakıt sektöründe kadınlara çalışma hayatında fır-şaf eşitliği sağlamayı amaçladık. Shell’in Türkiye’deki faaliyetlerinin ÎOO’üncüyılı olan 2023’e kadar Türkiye genelinde 5 bin kadına istihdam olanağı sunmayı hedefliyoruz. Geçen bir buçuk yıllık dönemde 1.800 kadın çalışma arkadaşımıza istihdam fırsatı yarattık” diye hedeflerini açıklıyor.

BAYMAK
“Enerjide söz çocukların”

İklimlendirme sektörünün önde gelen oyuncularından Baymak, 2017’den bu yana farklı yaş gurubunda çocuklara verilen Enerji Eğitim Programı’na destek oluyor. İnformcl Eğitim-Çocuk İstanbul işbirliğiyle İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsii Enerji Müzesi’nde gerçekleştirilen proje kapsamında, devlet okullarında okuyan, yaş grubu özelliklerine göre (3-6, 7-12 ve 13-15 yaş grubu) öğrenciler eneıjiye ilişkin eğitim alıyor. Baymak’m çocukları enerji tasarrufu, enerji verimliliği, alternatif enerji kaynaklan, sürdürülebilirlik ve erişilebilirlik kavramları ile tanıştırdığı bu eğitimlerle bugüne kadar yaklaşık 15 bin çocuğa ulaşıldı. Şirketin hedefi, Sbeşyıl içinde 100 bin çocuğa ulaşmak.

VAKIF EMEKLİLİK
Sigorta laboratuvarfarı kurdu

Vakıf Emeklilik, ana faaliyet alanı olan emeklilik ve hayat kategorilerinde birikim kültürü oluşturmak, finansal okuryazarlık ve sigortacılık bilincini daha yukarı taşımak gibi önemli kurumsal sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiriyor, 2015’te düzenlenen Kumbara Tasarımı Resim Yarışması’nda bugüne kadar yarışmada 15 bine yakın kumbara hayali resme döküldü. Şirketin diğer bir KSS projesi ise Sigorta Laboratuvarı. 2016’da başlayan proje kapsamında Kadıköy Göztepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Şişli Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Vakıf Emeklilik ismiyle Sigorta Laboratuva-rı oluşturuldu. Vakıf Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Volkan Sinan, “Sigorta Laboratuvarı Projesi’ni daha da genişletmeyi amaçlıyoruz. Bu yıl iki okul öğrencilerinin sektörel bilgilerini pekiştirmek ve fonlarla ilgili farkındalık sağlamak için Sigorta La-boratuvarı Fon Yarışması’m düzenledik. Tüm öğrencilerin kendi sanal portföylerini oluşturarak katıldığı yarışma ile tüm öğrencilerde fonların takibi konusunda belirli bir farkındalık elde ettik. Önümüzdeki dönemlerde de sigorta laboratuvarı projemize farklı tatlar katmaya devam edeceğiz” diye konuşuyor.

Vakıf Emeklilik, Türkiye’de BES’e olan ilgiyi artırmak, tüm BES katılımcılarının emeklilik fonları ile içeriklerinde yer alan piyasa enstrümanlarını basit biçimde kavrayabilmelerini sağlamak için Türk ve dünya mutfağının en beğenilen tatlılarından ilham alarak ‘Tatlı Fonlar’ projesini hazırladı ve kamuoyuna geçtiğimiz günlerde duyurdu.

MERCEDES-BENZ TÜRK
Farklı projeleri hayata geçiriyor

Mercedes-Benz Türk, kadınlara sosyal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliği tanınması hedefiyle ‘Her Kızımız Bir Yıldız Projesi’ni hayata geçiriyor. Proje kapsamında her yıl 200’ü üniversite öğrencisi olmak üzere, bin 200 Yıldız Kız Mercedes-Benz Türk’ten burs alarak eğitimine devam ediyor. Bunun yanı sıra ‘MobileKids Trafik Eğitim Projesi’ ile marka ilköğretim çağı çocukların trafik bilgisi ve farkmdalığım artırmak ve trafikle ilgili kavram, beceri ve tutumları kazanmalarını sağlamayı hedefliyor. Bir diğer uygulama olan ‘EML’miz Geleceğin Yıldızı Projesi’ kapsamında ise 2014’te Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinin elektromekanik laboratuvar-.. lari tüm gerekli ekipmanlarla yenilendi. Proje kalifiye personel açı-. ğının oluştuğu otomotiv sektörüne donanımlı personel yetiştirilmesi »amacıyla başlatıldı. Proje kapsamında başladığı günden bugüne kadar Mercedes-Benz Laboratuvarları’nda 2 bin öğrenci eğitim aldı; 700 öğrenci Mercedes-Benz Türk bayilerinde staj yaptı, bin 150 öğrenci mezun oldu ve bunların arasından 105 öğrenci Mercedes-Benz Türk bayilerinde işbaşı yaptı.

Firma ayrıca yenilikçi, sürdürülebilir ve yaratıcı fikirleri destekleyerek topluma ve çevreye fayda sağlayan, pozitif sosyal etkisi olan ve hayatı kolaylaştıran çözümler üreten yaklaşımlara katkıda bulunmak amacıyla StartUP projesini başlattı. Girişimcilere destek amaçlı düzenlenen proje büyük ilgi gördü. 2019’da ise Mercedes-Benz Türk StartUP projesinde ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden bir veya birkaçına katkıda bulunan, topluma ve çevreye fayda sağlayan, teknolojiyle bağı olan, iş planı ve prototipi hazır startup’lar ödüllendirildi. Yarışmaya Türkiye’nin 43 ilinden 600’ü aşkın girişimci başvurdu. Ayrıca Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği işbirliği ile Aksaray ilinde 2015’te kurulan eğitim evinde 22 gönüllü öğretmen tarafından bölgedeki çocukların eğitimlerine destek veriliyor. Bölgede yaşayan çocukların gelişimini ve eğitimlerini destekleyerek Türkiye’nin yerel potansiyeline katkı yapmak amacıyla açılan Mercedes-Benz Türk – ÇYDD Aksaray Eğitim Evi’nde, öğrencilere matematik, Türkçe, fen bilimleri, resim, yabancı dil gibi temel derslerin yanı sıra satranç, yaratıcı drama, bilim, origami, model uçak ve bilgisayar dersleri de veriliyor.

VODAFONE
4 milyon kişiye dokundu

Toplumsal gelişimin ve değişimin öncüsü olmak için çalışan Türkiye Vodafone Vakfı, kadınlara, çocuklara ve engellilere yönelik teknoloji temelli eğitim ve girişimcilik odaklı projeleri destekleyerek öncelikle toplumda iyi yönde fark yaratmayı, uzun vadede ise daha yaşanabilir bir dünyanın inşasına katkı sağlamayı hedefliyor. Teknolojiyi kullanarak, sosyal fayda üreten projeleri destekleyerek topluma hizmet etmeyi amaçlıyor. 10 yıldan fazla süredir faaliyette olan vakıf bugüne kadar 41 milyon TL yatırım yaparak 4 milyon kişiye erişim sağladı. Vakıfın projeleri şunlar: Yarım Kodlayan-lar, Girişimcilikte önce Kadın, Düşler Akademisi, Şehit Ailelerine Destek Fonu, îlk 6 Yıl Uygulaması, Kırmızı Işık Uygulaması, Girl Effect Programı.

TOYOTA
Farkındalık sergiliyor

Toyota, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de operasyonlarını sürdürülebilir gelişimi destekleyecek şekilde kurgularken, aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleri ve çalışmalarıyla da topluma katkıda bulunmaya büyük önem veriyor. Bu çerçevede özellikle çevre, trafikte güvenlik gibi konularda çeşitli projeleri hayata geçiren firma 2015’te başlattığı ‘Korna Çalma Huzurumu Çalma’ ile trafikte gereksiz yere çalınan korna sesinin önüne geçmeyi, toplumsal bilinci artırmayı ve farkındalık yaratmayı hedefliyor. Firma bu proje ile uzun vadede 25 milyon sürücüye ulaşılmayı ve çevre kirliliğinin önüne geçmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteği alınarak ülke genelinde eğitim kuramlarında projenin duyulması sağlandı. Ayrıca büyükşehir belediyeleri ile de iletişime geçildi ve belediyelerin desteği alındı.

Toyota ayrıca ‘Hayalimdeki Araba Resim Yarışması’ ile çocuklara hayallerindeki arabayı resme dökmeleri için fırsat sunarken, hem otomobillere ilgi duymalarını hem de hayal kurmanın keyfini ve önemini kavramalarını amaçlıyor. Yarışmaya dünya çapında büyük ilgi olurken birbirinden ilginç resimler dereceye girmek için yarışıyor. Toyota’nın Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında 1992’den bu yana Milli Eğitim Bakanlığı ortak girişimiyle T-TEP projesi yürütülüyor. İstanbul Şişli Endüstri Meslek Lisesi ve Adana Motor Meslek Lisesi’nde yürütülen bu proje ile sektörün satış sonrası hizmetler alanında duyduğu “Yetişmiş Teknik Eleman” ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor, öğrenciler, uluslararası düzeyde eğitim görüyorlar ve sonrasında tam donanımlı teknik eleman olarak Toyota bayilerinde çalışma imkânı bulabiliyorlar.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu