Turizm Sektöründen Haberler

Yeni soluk fuar turizmi

Turizm sektörünün sıkıntılı dönemine çözüm fuarcılardan geldi. Sektör yetkilileri fuarların yerli ve yabancı pek çok ziyaretçiyi çektiğini söylüyor. Türkiye fuar alanında büyük bir potansiyel barındırıyor…

TÜRKİYE deniz, kum, güneş üçlüsünün dünyadaki harika örneklerinden biri. Ancak sahip olduğu özellikler bunlarla sınırlı değil. Türkiye uluslararası alanda pek çok organizasyona da ev sahipliği yapıyor. Bu organizasyonlara katılmak için her yıl binlerce kişi ülkemizi ziyaret ediyor. Bu organizasyonlar arasında fuarlara özel bir başlık açmak şart. Çünkü son yıllarda dünya fuarcılığının yükselen adreslerinden biri Türkiye.

Ülkemizin önde gelen fuar şirketlerinden olan TÜYAP’m Genel Müdürü İlhan Ersözlü konuya açıklık getiriyor. Türkiye’nin fuarcılıkta büyük bir potansiyel barındırdığını anlatan Ersözlü, son yıllarda Avrupa ülkelerinin fuarcılıktan aldıkları payın düştüğünü, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin ve Uzakdoğu ülkelerinin aldıkları payın ise arttığını kaydediyor. Ersözlü ülkemizin barındırdığı potansiyeli şu sözlerle ifade ediyor: “Dünyada yılda 30 bin civarında fuar yapılıyor. Bunun 6 binini tek başına Çin gerçekleştiriyor. Biz 420 tanesini yapıyoruz. Metrekare ölçeklerinde aldığımız pay yüzde 1. Türkiye’nin dünya fuar pazarından aldığı pay ise yüzde l’in biraz üzerinde. Oysa bu oranı yüzde 5’lere 10’lara çıkarabiliriz.”

“PARALI TURİST GELİYOR”

Bu durumu oluşturan nedenleri şöyle anlatıyor Ersözlü: “Batı’daki ekonomik dalgalanma, büyüme oranlarının düşmesi, üretimin Türkiye’nin de içinde yer aldığı coğrafyaya doğru kayması gibi sebepler öne çıkıyor. Ayrıca güvenlik sorunu da var. Düşünün ki, işadamının cebinde parası var ama vize alamıyor. Vize alsa da fuar haftasında beş yıldızlı bir otelin fiyatı bin euro’ya çıkıyor. Yıldızı olmayan otelin fiyatı da 450-500 euro’yu buluyor. Fuarın olmadığı hafta gittiğinizde ise o otelde 50 euro’ya kalabiliyorsunuz.” Türkiye’nin fuar turizmini devlet politikası haline getirmesinin hayati öneme sahip olduğunu anlatan Ersözlü, bunun turizm sektöründeki dalgalanmalara alternatif olabileceğini dile getiriyor. Fuar turizmi için ülkeye gelen turistler alışageldiğimiz profilin biraz dışında. Öncelikle seyahat amaçları, iş… Yani paralı ve para harcamaya hazır bir turist profili var karşımızda. Ersözlü de bu konunun altını çiziyor. Batı’daki fuarlara katılanların ortalama iki ya da üç günü o şehirde geçirdiğini kaydeden Ersözlü bu sürenin İstanbul’da bir buçuk gün olduğunu, fuar için gelenlerin yaptıkları harcamanın ortalama 2 bin euro olduğunu söylüyor.

Fuarların hem ülke ekonomisine hem de şehir ekonomisine ciddi katkılar yaptığını anlatan Ersözlü, 2015 yılında Tüyap Fuarcılık Grup olarak yaptıkları fuarlarda 4 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırladıklarını ve bunun yüzde 5’inin yurtdışından geldiğini söylüyor. Bu yıl için öngörüleri ise şöyle: “2016’da tüm olumsuzluklara rağmen bir artış bekliyoruz. MAKTEK gibi iki yılda bir yapılan fuarların bu yıl yapılması ile birlikte yılsonunda 4.5 milyon ziyaretçiye ulaşacağımızı öngörüyoruz.”

HEM İŞ HEM TATİL

Dosso Dossi Holding her yıl organize ettiği moda fuarı ile ülkemiz fuarcılık anlayışına yeni bir soluk getirmiş bir firma. 10 yıldır Antalya’da düzenledikleri moda fuarı ile iş ve tatil anlayışını bir araya getiren Dosso Dossi Holding, bu konseptten aldığı sonuçlardan son derece memnun. Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan bunu, “İş ve tatil konseptini önemli kılan nokta, katılımcılarımızın aileleriyle birlikte, içinde her türlü konforu ve hizmeti barındıran beş yıldızlı otellerde konaklamalarını sağlarken, diğer taraftan da binlerce çeşit tasarım ürününü bir arada bulabilecekleri bir ortam yaratmamız ve ziyaretçilerimize böyle bir ortamda alışveriş imkanı sunmamız” sözleriyle anlatıyor.

Şu ana kadar düzenledikleri fuarlara 300’e yakın firma ve on binlerce ziyaretçinin katıldığını söyleyen Eraslan, firmaların tamamının yerli, katılımcıların tamamının ise yabancılardan oluştuğunu kaydediyor. Fuar dönemi Antalya’ya önemli bir ekonomik girdi sağlanıyor. Örneğin, her yıl 15-20 otel bu organizasyon için kapatılıyor. Birçok kişiye de istihdam sağlanıyor. “Bölgeye yaklaşık 5 bin ziyaretçimiz geliyor. Bundan tüm Antalya esnafı olumlu şekilde yararlanıyor” diye konuşan Eraslan, organizasyonun ekonomik katkısının sadece Antalya ile sınırlı olmadığının altını ise şu sözlerle çiziyor: “Özellikle tekstil piyasasında faaliyet gösteren üreticilerimizin bulunduğu illerimizde kumaşçılardan aksesuarcılara birçok kalemde yaklaşık 30 bin kişiye istihdam yaratıyoruz.”

“ANADOLU DA ÇOK HAREKETLİ”

Hannover Fairs Turkey, dünyanın önde gelen fuar şirketlerinden Deutsche Messe AG’nin Türkiye’deki fuarlarının planlanması, organizasyonu ve uygulamasını yapıyor. Genelde imalat endüstrisine yönelik fuarları organize eden şirket, düzenlediği 19 fuarla yerli ve yabancı pek çok ziyaretçiyi Türkiye’ye çekiyor. Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdürü Alexander Kühnel, fuarların iş hacmi yaratmasının yanı sıra istihdam da sağladığını vurguluyor. Stant kurulum, elektrik, temizlik, host/hos-tes gibi çeşitli hizmetlerde iş olanaklarının ortaya çıktığını söyleyen Kühnel, İstanbul’un fuarcılıkta önemli destinasyonlardan biri olduğunu sözlerine ekliyor. “Fakat Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Konya, Gaziantep gibi şehirler de bu konuda yatırımlarını gün geçtikçe artırıyor” diye konuşan Kühnel, projelerin tamamlanmasıyla var olan potansiyelin daha da artacağının altını çiziyor. 2016 yılında iş ortaklan ile düzenledikleri fuarlarda 6 binin üzerinde katılımcıyı yaklaşık 300 bin ziyaretçi ile buluşturduklarını anlatan Kühnel, bu rakamın yüzde 7’sini yabancı ziyaretçilerin oluşturduğunu dile getiriyor.

2017 yılında 13 fuar düzenleyeceklerini ifade eden Kühnel, Deutsche Messe AG olarak Türkiye’de yatırımlarını devam ettireceklerini belirterek “Türkiye’nin fuarcılık konusunda çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde yeni şirket satın alımı ve birleşmeleri söz konusu olabilir” diye konuşuyor.

Fuar demek ziyaretçi demek

■ CNR EXP0 bu yıl içinde düzenlenen 55. AYSAF Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı, 20 bin 686’sı yerli, 3 bin 219’u yabancı olmak üzere toplam 23 bin 905 profesyoneli ağırladı.

■ Yine CNR’da gerçekleşen EVTEKS, 22. yılında binlerce kişiyi ağırladı. Fuar, 93 bin 972’si yerli, 39 bin 89’u yabancı olmak üzere toplam 133 bin 61 sektör profesyonelinin katılımı ile düzenlendi.

■ TÜYAP’ın düzenlediği Konya Tarım Fuarı’nı geçtiğimiz yıl 54 ülke ve 75 ilden 282 bin 613 ziyaretçi gezdi.

■ Bursa Tarım ve Hayvancılık Fuarlarını 2015 yılında 24 ülkeden 459 firma ve 46 ülkeden 286 bin 916 kişi ziyaret edildi.

■ İki yılda bir yapılan MAKTEK bu yıl 11-16 Ekim tarihlerinde kapılarını açtı. 2014 yılında yapılan bir önceki MAKTEK’e 1.378 firma ve firma temsilcisi katılmıştı.

■ Hannover Fairs Turkey Fuarcılık tarafından organize edilen ISK-Sodex Fuarı, bu yıl 83 bin 764, WIN Eurasia Automation Fuarı ise 69 bin 751 kişi tarafından ziyaret edildi.

İlhan ERSÖZLÜ / TÜYAP Genel Müdürü
“Yatırımlarımızı artırıyoruz”

Klasik turist, her şey dahil sistemine giriyor ve başka da para harcamıyor. Ama fuar turizmi için gelenler ister katılımcı ister ziyaretçi olsun, paralı ve bilinçli bir turist kitlesi. Hele katılımcı ise o şehirde konaklıyor, para harcıyor. Ziyaretçiler Anadolu şehirlerinde yapılan fuarlarda ortalama bir gün kalıyor.

İstanbul’daki fuarlarda ise kalış süresi bir buçuk gün oluyor. Örneğin, Bursa ya da Konya’da yaptığımız fuarlarda ziyaretçiyi iki ya da üç gün yatırırsam, otelde A konaklayacak, yemek yiyecek, gezecek ve şehir ekonomisine katkı sağlayacak.

Oysa Almanya’da bir dünya fuarı, 300 bin metrekarede yapılıyor. Haliyle bir günde dolaşılamıyor. İstanbul’da fuara geldiğinizde bir günde dolaşabiliyorsunuz. Bununla ilgili yatırımlarımız var. Salon sayımızı 14’e, alanımızı da 150 bin metrekareye çıkarıyoruz. Böylece Avrupa ölçeklerine yaklaşmış olacağız. Travel Turkey’ diye bir kampanya var, çok güzel ancak biz diyoruz ki, ‘Exhibit Turkey’…

Fuarlar ülkeler ve şehirler için kayda değer bir ekonomi yaratıyor. Ürettiğiniz bir ürünü satın alacak kimse yok ise o ürün çok iyi de olsa bunun bir anlamı olmuyor.

Fuarlar bu anlamda en önemli pazarlama alanları. Bu nedenle devletin de desteklemesi lazım. Hali hazırda bazı teşvikler var ancak yeterli değil. Uluslararası fuarlar İstanbul’da da yapılıyor. Örneğin Maktek Fuarı, alanında uluslararası bir fuar. Bu tür fuarlarda ihracat bağlantısı kuruluyor ve döviz girdisi sağlanıyor. Bunun desteklenmesini istiyoruz. Bu nedenle yurtiçinde yapılan büyük ölçekli uluslararası fuarların destelenmesini istiyoruz.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu