Turizm Sektöründen Haberler

Yerli otel zincirleri alt markalarla büyüyor

Turizmde Divan’dan Dedeman’a, Titanic Otelleri’nden Rixos’a kadar birçok yerli zincir yabancı devlerle kıyasıya rekabet içinde. Yurtdışma da açılan yerli zincirlerin en önemli büyüme stratejilerinden biri de, ‘marka kırılması’ olarak tanımlanan, alt markalar yaratmaları. Bazı şirketler düşük yıldızlı, bazıları da lüks yeni markalar yaratarak, hizmet yelpazesini çeşitlendirme yoluna gidiyor.

Dünyanın önde gelen otel zincirleri olan Hilton’dan Sheraton’a kadar birçok marka, 5 yıldızlı otellerinin yanı sıra 4 yıldızlı, 3 yıldızlı, butik ya da lüks konseptli farklı markalan ile de hizmet veriyor. Hatta bu zincirlerin kimilerinin birbirinden farklı kitlelere hitap eden 10’un üzerinde farklı markası bulunuyor. Bu zincirler Türkiye’deki büyüme planlarını pazann ihtiyaçlarına göre belirleyip pazara uygun markalarıyla Anadolu’nun gelişen kentlerine yayılmaya başladılar.

otel

Yabancı zincirlerin uzun yıllar önce yaptıklan marka kırılması ile yarattıkları birbirinden farklı segmentteki markalann büyüme hızı, yerli turizmcilere de esin kaynağı olmaya başladı. Yerli otel zincirleri de artık marka kırılmasıyla 3-4 yıldızlı alt markalar ya da lüks markalar yaratıyor. Örneğin Divan Grubu, Dedeman Grubu ve Rixos Grubu gibi birçok yerli otel zincirinin bu konuda çalışmalan var.

REKABET GÜCÜ İÇİN

Turizm Yatırımcıları Demeği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, her geçen yıl büyüyen Türk turizminin markalaş-mada bir üst basamağa tırmanmak için evrim sürecine girdiğini söylüyor. Ersoy, büyük uluslararası zincirler gibi yerli zincirlerin de yeni markalar, alt markalar yaratarak yollarına devam ettiğini söylüyor.

Murat Ersoy, marka çeşitlenmesinin yatırımcıları hedef odaklı, tüketici taleplerine uygun yatırımlar yapmaya yönlendirdiğine dikkat çekiyor. Ersoy, bu konuda şunları söylüyor: “Marka kırılmasıyla birlikte yaratılan yeni markalar pazarın talebine göre çeşitli kentlerde hayat buluyor. Örneğin gelişen Anadolu kentlerinde uluslararası zizn-cirler Novotel, İbis gibi markaları ile yer alırken sadece 5 yıldızlı markası bulunan yerli zincirler buralarda yer alamıyorlardı. Bundan sonraki süreçte Anadolu’nun gelişen kentlerinde yerli zincirler de alt markalarıyla rekabet edebilecek.”

DÖRT YENİ MARKA

Marka kırılması ile yeni marka yaratma konusunda en aktif zincirlerden biri Divan Grubu. Divan Otelleri’nin Divan Express, Divan Suites, Divan Residence markalan var.

Bu markalan yaratarak marka karmasını çeşitlendirdiklerini söyleyen Divan Otelleri Mali İşler ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Faik Öztunç, “Divan Express markamızı 2012 yılında Divan Express Bakü ile hayata geçirdik. Divan Express Eskişehir de bu alt markamızla hizmet veriyor. Divan Suites markamızı 2012 yılında Divan Suites İstanbul G-Plus projemizle hayata geçirdik. Divan Suites Gaziantep ve Divan Suites Batumi de bu segmentte hizmet veren diğer otellerimiz” diyor.

2-3 YILDIZLI ARAŞTIRMASI

Anadolu’nun gelişen kentlerinde 2-3 yıldızlı otellere yönelik talebin artması, yabancı zincirlerin yanı sıra yerli zincirleri de bu alana yönlendiriyor.

Dedeman Grubu’nun 4 yıldızlı Park Dedeman’ı yaratarak ürün yelpazesini çeşitlendirdiğine dikkat çeken Dedeman Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Banu Dedeman, “Önümüzdeki dönemde yeni projelerimiz olacak. İstanbul şu anda 5 yıldızlı otele doydu ama hala 3 ve 4 yıldızlı oteller konusunda talep var. Doğru yerde doğru yatınm yapılırsa turizmde fırsatlar mevcut. 2 ve 3 yıldızlı oteller için, Anadolu’da talep var. Biz de son altı aydır bunun üzerinde çalışıyoruz” diyor.

Elite World Hotels olarak 2-3 yıldızlı otel markası yatınmı için araştırmalar yaptıklannı belirten Elite World Hotels Yönetim Kurulu Başkam Coşkun Elik, “Marka kırılması için araştırmalar yaptık ancak önceliği yurtdışı yatırımlarımıza verme karan aldık. Önümüzdeki yıllarda alt marka yatırımlannı gündeme alabiliriz” diye konuşuyor.

TÜKETİCİ TALEPLERİ BELİRLİYOR

Dünyada önemli bir yere sahip olan Türk turizminin evrim geçirerek büyüdüğüne dikkat çeken Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, marka kınlmasının da bu sürecin bir aşaması olduğunu vurguluyor. Ayık, “Milyon dolarlık yaunmlarla oluşturulan otel zincirleri tek yönlü büyümesini marka çeşitlenmesi ile geniş yelpazeye yayıyor. Örneğin kıyı otelciliğinde faaliyet gösteren bir grup yeni bir marka ile şehir otelciliğinde de ben vanm diyebiliyor” diyor.

Barut markası ile kıyı turizminde hizmet veren Barut Otelleri de, geçtiğimiz yıllarda Akra Barut markasını yaratarak şehir turizminde de hizmet vermeye başladı. Barut Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Barut, kıyı turizminin ardından şehir turizminde yaptıklan bu yatınmı diğerlerinden ay-nştırmak üzere Akra Barut markasını yarattıklannı söylüyor.

LÜKS MARKA YARATTI

Otel yatırımcılan arasında 3-4 yıldızlı marka yaratmanın yanı sıra talebe bağlı olarak lüks marka yaratanlar da bulunuyor. Örneğin Rixos, Down Town Antalya ile kıyı ve şehir otelinin birleştirildiği bir konsept yaratmış, burada ‘sınırlı odada sınırsız hizmet’ kavramını Türk turizmine kazandırmıştı.

Lüks konseptte yeni marka yaratan bir diğer yatırımcı ise ETS Group. Maxx Royal markasını yaratarak lüks segmentte hizmet isteyen müşteri kitlesine ulaştıklarına dikkat çeken ETS Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, Maxx Royal ile Bodrum’da 750 yataklı, Uludağ’da 300 yataklı tesisler planladıklarını, İstanbul’da fırsatlar değerlendirdiklerini söylüyor. Ersoy, beş yıl içinde yurti-çinde Maxx Royal ve Voyage ile dört yeni otel açıp, 12 tesiste 9 bin yatak kapasitesine ulaşmayı planladıklarını ifade ediyor.

Üç aşamalı süreç

Türkiye’de otellerin zindrleşme süreçleri üç aşamalı bir şekilde gerçekleşiyor.

Birinci aşama: Markalar kendi otellerinin sahibi olarak sektörde hizmet veriyor.

İkinci aşama: Markalar birkaç yıllık franchise anlaşmaları ile ilerliyor.

Üçüncü aşama: Marka kırılması başlıyor. 5 yıldızlıdan sonra 4 ve 3 yıldızlı marka yaratılması süreci geliyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu