Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Gelinlik Sektörü İzmirli Firmalardan Sorulur

Gelinlik Üretim ve İhracatı

Gelinlik deyince akla ilk gelen şehir uzun süredir İzmir. Üretim ve ihracatın yarısını İzmirli firmalar yapıyor. Özellikle Avrupa’ya ihracat konusunda rakipsizler.

GELİNLİK, evlilik kurumunun vazgeçilmez simgelerinden biridir. Kökeni, yaklaşık 4 bin yıl önce eski Mısır’daki genç kızların giydiği kat kat pileli beyaz keten kumaş kıyafete dayandığı tahmin ediliyor. Her yıl değişen moda, masumiyetin ve saflığın simgesi gelinliklere yenilikler katarken, duvak, çiçek, tül, şifon, saten, dantel ve ipek kumaşlar trendlere göre bir beliriyor bir ortadan kayboluyor. Gelinlik deyince akla ilk gelen şehirlerden biri İzmir. Türkiye’de sayıları 3-4 bini bulan gelinlik üreticisi firmaların yarısı bu şehirde faaliyet gösteriyor. Gelinlikte toptan üretimin adresi ve ihracatın kalbi olan İzmir’i ikinci sırada ise İstanbul takip ediyor.

Y KUŞAĞI TRENDLERİ FARKLI

Project Bridal, klasik gelinlik tasarımlarına yeni ve modern bir bakış açısı getirmek amacıyla 2018’de kurulmuş bir gelinlik firması. Modern ve yeni nesil tasarımlarıyla, Y kuşağına hitap eden tasarımlar üretiyor. Firmanın Kurucusu ve Kreatif Direktörü öniz İpek Dermen, “2020 koleksiyonumuzda 15 parça gelinlik tasarımı yer alıyor. Gelinlik tasarımlarının büyük bir kısmı Türkiye’de hala geleneksel ve klasik modeller etrafında dönse de, bu anlayış Y kuşağı ile değişim göstermeye başladı” derken abartıyı sevmeyen, sadeliği her zaman merkezde tutan, bireyselliğe önem veren bir kuşağın, butik olan tasarımları daha çok tercih ettiğinin altını çiziyor.

Trendler 20 senelik döngüler içerisinde yenileniyor. Dermen, prenses modeli ve bol taşlı, dantelli, vintage tasarımlar, minimal ve sade modellerin son yıllarda çok tercih edildiğini ve farklı kitlelere hitap ettiğini söylüyor. “Yeni nesil gelinlik Y kuşağının ihtiyacının sonucunda çıkan bir kavram. Abartılı olmayan, sade, kişinin günlük stilinden çok uzaklaşmayan tasarımlar popüler oldu” diyen Dermen, evden çıkış, hazırlık yemeği ve after party olarak adlandırılan gelinlik harici parçaların da ayrı bir pazar yarattığını vurguluyor.

Gelinlik, düğünün en önemli simgelerinden biri. Dikimler genellikle aylar öncesinden başlıyor. Bu önemli günde doğru gelinliği seçmek en önemli aşamalardan birisi olarak kabul ediliyor. Sadece güzel bir gelinlik değil, en doğru görünüm için aksesuarı ve çiçeği seçmek, makyajın nasıl olacağına karar vermek gerekiyor. Bu da iyi bir gözü ve bilgi birikimi olan birinin danışmanlığına ihtiyaç doğuruyor. Derman dünyada “bridal stylist” olarak bir süredir var olan iş kolunun yavaş yavaş ülkemizde de kendini gösterdiğine dikkat çekiyor.

TOPTAN ÜRETİMİN MERKEZİ

Geçtiğimiz 10 seneye damga vuran “Boho” gelinlik trendi artık yerini minimal, rafine ve daha sade tasarımlara bırakıyor. Dijital odaklı ve ana iletişim dili İngilizce olması nedeniyle Project Bridal, ilk bakışta yabancı bir firma olarak görülüyor. Dermen’e göre bu durum yurtdışındaki müşteri potansiyelini artırıyor. Firmanın İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hatta Avustralya’dan takipçileri bulunuyormuş. Şu anda butik çalıştıkları için yurtdışı siparişlerine cevap veremese de, 2021’de gelen talepleri değerlendireceklerini belirtiyor. Dermen’e, İzmir’in gelinlik pazarında neden bir üs haline geldiğini sorduğumuzda, “Uygun fiyat sunan, talebe doğru ve en önemlisi hızlı cevap verebilen üretici rekabette her zaman öndedir. Bu nedenle gelinlikte toptan üretimin merkezi İzmir oldu” diye cevap veriyor. Türkiye’nin gelinlik sektöründeki konumunu ise şöyle anlatıyor: “Türkiye, moda ve tekstilde sadece üretici konumundaydı. Hazır giyimde, ayakkabı, çanta ve hatta aksesuarda bu döngü kırıldı. Artık dünyada çok ses getiren Türk markalarımız var. Gelinlikte henüz bu noktada değiliz. Üretimin yanında markalaşma bilincine de sahip olmamız gerekiyor.”

SEKTÖRÜN KATMA DEĞERİ YÜKSEK

Düğün.com sitesine kayıtlı yaklaşık 2 bin gelinlik firması bulunuyor. Firmanın CEO’su Emek Kırbıyık, “Toplamda Türkiye’de 4 bine yakın gelinlikçi olduğunu tahmin ediyoruz. İzmir’de yaklaşık 300 gelinlik firması ile çalışıyoruz. İzmir’de 1000’e yakın gelinlik firması bulunuyor” diyor. İzmir, İstanbul ile birlikte gelinlik üretimi ve ihracatının çok önemli bir kısmını üstlenmiş durumda. Son yıllarda İzmir’in gelinlik üretimi konusunda öne çıkmasını, tasarım ürünlerini kaliteli ve uygun fiyata üretebilmesi sağlıyor. Ayrıca kentteki üreticilerin öne çıkan bir diğer özelliği de kaliteyi düşürmeden seri üretim yapabiliyor olması. Günümüzde dünyanın en önemli gelinlik ihracatçısı Çin. Ancak gelinlik çok narin bir sektör ve ince işçilik gerektiriyor. İzmir, ürettiği kaliteli ve özel tasarım gelinliklerle Çin’in seri üretim gelinliklerle yarattığı boşluğu kapatıyor. Kırbıyık, bu konu hakkında şunları anlatıyor;..

“Gelinlik sektöründe yer alan firmaların sürekli yurtdışındaki trendleri takip etmesi, gelinlik modasını bilmesi gerekiyor. Çok dinamik ve kadın emeğinin yoğun olduğu bir sektör. Emek yoğun olduğu için de yaratılan katma değer çok yüksek. Bu konuda da özellikle İstanbul ve İzmir’in öne çıktığını görüyoruz. Başlangıç olarak yüksek sermaye gerektirmemesi de, kadın emeği ile küçük ölçekte gelinlik firmalarının kurulmasını kolaylaştırıyor. İzmir, kadın girişimcilerin artması anlamında da ideal bir şehir.”

“İHRACAT 1 MİLYAR DOLAR”

Türkiye’de üretilen gelinliklerin yarısı ihraç ediliyor. Kırbıyık, toplam gelinlik ihracatının yaklaşık 1 milyar dolara yaklaştığını tahmin ettiklerini, İstanbul’un ve İzmir’in ihracat payını bölüştüklerini belirtiyor. Bu iki şehir, ABD, Kanada, Avrupa, Avustralya, Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın dört bir yanma gelinlik ihraç ediyor. İstanbul, ağırlıklı Rus ve Arap pazarına odaklanırken, İzmir ise Avrupa pazarım hedefliyor. Avrupa’da tasarım ile öne çıkan İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkeler kalitesi, tasarım becerisi, alt yapı ve imalat konularında İzmirli gelinlikçileri yakından izliyor. Kırbıyık, İzmir gelinlik pazarı için şunları söylüyor:

“Gelinlik ve düğün sektöründeki dijitalleşme İzmir için de aynı şekilde işliyor. İzmir’de çok fazla butik ve seri üretim yapan gelinlik firması var. Gelin adayları aradıkları kriterlere uygun modelleri ve bu modelleri üreten gelinlikçileri ağırlıklı olarak online platformlardan buluyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 600 bin çift evleniyor. Bir gelinliğe yaklaşık 5-10 bin TL arasında ödeme yapıldığını düşündüğümüzde ihracat hacmi kadar bir miktarın da yurtiçinde harcandığını görüyoruz.

Emek yoğun bir sektör olduğu için istihdam çok fazla Bugün İzmir’deki gelinlik sektöründe yaklaşık 10 bin kişinin çalıştığı tahmin ediliyor.”

Bayilik veren gelinlik firmaları

  • Akay Gelinlik
  • Alisse nuerA
  • Beyaz Butik
  • Beyaz İnci
  • Bianco Vita Gelinlik
  • Dreamon Gelinlik
  • Justin Alexander Gelinlik
  • Ladychic
  • Lora Wedding
  • Mia Bride
  • Setr-i Nur

İzmir’de faaliyet gösteren gelinlik firmaları

Didem CILGA / Patika Fuarcılık Genel Müdürü
“Pazarın yüzde 70’ine hakim”

İçerisinde gelinliği barındıran pek çok fuar düzenleniyor. Bölgesel fuarların haricinde uluslararası diyebileceğimiz iki fuar var. İzmir If Wedding ve İstanbul Evlilik Dünyası fuarları. Türkiye genelinde toplam 20 fuar düzenleniyor. Gelinlik sektörü maalesef hakkı verilmiş bir sektör değil. Sektörün en büyük sıkıntısı tasarım eksikliği. Sektörümüz markalaşmanın önemini bir türlü anlayamadı.

Çok büyük potansiyel olmasına rağmen bir türlü kendi çizgimizi markamızı ortaya çıkaramama sorunumuz var. Lübnanlı ya da Avrupalının taklitlerini üretiyoruz. Dolayısıyla buradaki fuarlara yurt dışından alıcı getirmek çok kolay olmuyor.

Türkiye’de gelinlik konusunda en büyük üretim merkezi İzmir. Neredeyse pazarın yüzde 70’ine hakim. Fabrikasyon ve butik üretim var. İstanbul’da daha çok haute couture dediğimiz kişiye özel tasarım ve dikim firmaları mevcut. En büyük ihracat Almanya’ya yapılıyor. Sebebi ise bu ülkede çok fazla Türk’ün yaşaması.

Ege Giyim Sanayicileri Derneği İzmir fuarını çok destekliyor. Biz bu işe başladığımızda 20 yıl öncesinde İstanbul’da 300 gelinlik firması vardı. Şimdi ise 3 binin üzerinde. Türkiye’de her yıl ortalama 500 bin çift evleniyor. Herkes düğün yapamıyor ama herkes gelinlik giyiyor. Kumaş üretimimiz yok denecek kadar azaldı. Kumaşları Çin ve Hindistan’dan temin ediyoruz. Çin ile sadece fason üretimde yarışabiliyoruz.

Bu yıl puantiyeli, tüylü, tek omuzlular moda

■ Gelinlik modası son 4-5 yıldır sadeleşme akımından etkilendi. Kabarık gelinlik modellerinde bile, sade aksesuar ve tasarımlarla denge kuruluyor.

■ 2020’de gelinlik modası hazır giyim trendlerinden fazlasıyla etkileniyor. Ekstra hacimli olarak tabir ettiğimiz kabarık kollar gelinlik tasarımlarında bolca karşımıza çıkıyor. Ayrıca yine tek omuzlu modeller geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yaygın.

■ Modası hiç geçmeyen puantiye desenleri de bu yıl çok moda. Vintage görünümlerden hoşlanan gelin adaylarını bu tarzları tercih ediyor.

■ Tüyler son birkaç yıldır etkisini gelinlikler üzerinde gösteriyor. Gelinliğin tamamında ya da yaka, kol, etek ucu gibi detaylarında tüylerin yer aldığı çok fazla model görmek mümkün. Ayrıca asimetrik tasarımlar, renkli işlemeli gelinlikler de bu yılın öne çıkan trendlerinden.

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu