Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Hazır Giyimde İhracatçılar Diktirecek Atölye Bulamıyor

Sipariş çok dikecek atölye yok

Hazır giyimde yurtdışı siparişleri yığıldı. Ancak ihracatçılar diktirecek atölye bulamıyor. Bazı yerli markaların anti damping vergileri nedeniyle üretimi iç piyasaya kaydırması da fasoncu sıkıntısında etkili oluyor…

TÜRK hazır giyim ve konfeksiyon sektörü son dönemlerde yeniden bir çıkış içinde. Avrupalı birçok firma daha önce Uzakdoğu’dan temin ettiği ürünleri tekrar Türkiye’deki firmalardan almaya başladı. Diğer yandan, Uzakdoğu’dan ithal edilen hazır giyim ürünlerinden ani’ damping vergisi alınması yerli markalan da Türkiye’deki üreticilere yönlendirdi. Yani sektörde iş potansiyeli ciddi oranda artmış durumda. Ancak gelin görün ki bu siparişleri üretecek atölye tarzı işyeri bulmakta sıkıntı yaşanıyor.

Hazır giyim ihracatının önde gelen firmalarından Burcu Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Delibalta, kendilerine bağlı çalışan 6 atölye bulunduğunu, hepsinin de kapasitesinin dolu olduğunu belirtiyor. Burcu Tekstil, bu yüzden Düzce ve Tokat’ta yeni atölyeler kurdurmak için harekete geçmiş. Delibalta, bunun gerekçesini şöyle açıklıyor:

DÜZCE VE TOKAT’TA YER HAZIR

“Bize üretim yapan atölyeleri bugüne kadar hep destekledik. Makinelerini bile biz aldık. Daha sonra yaptıkları iş karşılığı mahsuplaştık. Siparişlere yetişemediğimiz için fabrikamızın bulunduğu Düz-ce’de sadece bize çalışacak atölyeler kurduruyoruz. Tokat’ta da fabrikamız var. Orada da atölyeler kurduracağız. Binamızı atölye kuracaklara bedelsiz vereceğiz. Fakat bu işe talipli çok fazla girişimci yok. En önemli nedeni de yetişmiş elemanın olmaması.”

Murat Delibalta, piyasada özellikle ağır işçilik gerektiren ve modelli ürünler denilen ceket, erkek polo tişört ve svetşört (sweatshirt) dikecek atölye bulunamadığını vurguluyor. Ardından da kapasite yetersizliği nedeniyle bazı siparişleri Litvan-ya, Romanya, Tunus ve Fas gibi ülkelere kaptırdıklarına dikkat çekiyor.

ÇOĞU İÇ PİYASADA

Pameks Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Karahasanoğ-lu, son günlerde iyici belirginleşen atölye sıkıntısının yerli markaların üretimlerini iç piyasaya kaydırmalarından kaynaklandığı görüşünde. Karahasanoğ-lu, gerek daha az işçilik gerektirmeleri gerekse daha hızlı üretilmeleri sayesinde daha önce ihracatçı firmalara bağlı çalışan birçok atölyenin yerli firmalara üretim yapmayı tercih ettiğini ifade ediyor:

“ihraç ürünlerde hem işçilik hem de diğer standartlar daha ağır. Atölye sahipleri bu tür sorunlarla boğuşmak yerine yerli perakendecilere iş yapmaya başladı. Biz 20 yıldır aynı atölyelerle çalışıyoruz. Makinelerini biz aldık. İşin olmadığı boş sezonlarda maliyetlerini karşıladık. Atölyelerini kapatmalarına veya başka firmalarla çalışmalarına izin vermedik. Şu anda yeni atölye arıyoruz ama yok. Bu yüzden fazla sipariş almıyoruz.” Sektörün duayen isimlerinden APS Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Osman Benzeş’in tespitleri de farklı değil. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün göz ardı edildiğini savunan Benzeş, bu işin Anadolu’da da cazibesinin kalmadığı görüşünde. Benzeş, üretim merkezi Amasya Merzifon’da bulunan APS Tekstil’e bu yörede iş yapan birkaç atölyenin bulunduğunu ancak onların da gelişemediğini vurguluyor: “Mardin, Uşak gibi illerde de atölyeler var. Ancak bize hitap etmiyorlar. İhracatçı firma yapabileceği kadar sipariş alıyor. Kimse açığa düşmek istemiyor. Sektörün esprisi kaçtı. Yeni teşvik yasasından sonra Anadolu’da hazır giyim üretiminin artması bekleniyor. Bekleyip göreceğiz.”

PEŞİN ÖDEME DÖNEMİ

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin de geçmiş yıllarda yüzde 25 fason, yüzde 75 iç bünye üretimi yapılırken, fason atölye üretiminin şu anda yüzde 80’i bul duğunu söylüyor. Negrin, “Yeni teşvik yasasına baktığımızda, sektörümüz açısından sadece 5 ve 6’ncı bölgeler rekabet edilebilir koşullar sunuyor. Özellikle Orta ve Doğu Karadeniz bölgeleri hedef alınabilir. Bu bölgelerde kalifiye eleman daha fazla” diyor.

Üretiminin önemli bölümünü Türkiye’ye kaydıran Seven Hill, paralarını peşin ödemek kaydıyla birkaç atölyeyi kendine bağlamış. Seven Hill Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özbek, konfeksiyon üretiminde kar marjının düşük olduğunu, bu yüzden sipariş verdikleri atölyeleri ayakta tutmak için peşin çalıştıklarını belirtiyor. Özbek, “Batman ve Siirt’te sırf bize çalışan atölyeler oluşturduk. Ancak halen ibti yacımız var. Şu anda ürünlerimizin yüzde 1’ini Türkiye’de diktiriyoruz” diyor.

Nitelikli eleman bulamıyoruz

Beyhan Triko, 1996 yılından bu yana ihracatçı firmalara kesim ve dikim hizmeti veriyor. İstanbul Bayrampaşa’daki tesisinde 250 kişiyi istihdam edilebilecek kapasiteye sahip. Ancak halen 80 çalışanı var. Şirketin sahibi Tekin Beyhan, işçi bulamamaktan yakınıyor. Yaklaşık 3 yıldır Zara, Mango gibi devlere üretim yapan Bravo Konfeksiyon için çalıştıklarını belirten Beyhan, atölye işletmenin karlı olmadığını düşünüyor: “Eleman bulamıyoruz. Alıp yetiştirelim desek, vasıfsız eleman da bulamıyoruz. Remayöz makinesinde çalışacakların yetişmesi için en az 1 yıl gerekiyor. Birçok denetimden geçtik. Her şeyimiz kayıtlı. Günde ortalama 4 bin parça üretimimiz var. Ancak para kazandığımızı söyleyemem. Geçen yıl 1 TL’ye diktiğimiz ürünü bu yıl 85 kuruşa dikiyoruz. Zaten kasım-nisan dönemi triko üretiminde boş sezondur.”

Uyulması gereken çok kural var

Bir atölyenin ihracatçı firmaya çalışabilmesi için öncelikle belli standartlara sahip olması gerekiyor. Çünkü sipariş veren yabancı şirketlerin çoğu için olmazsa olmaz kurallar belirlemiş durumda. Bunların başında da sigortasız eleman ve çocuk işçi çalıştırmamak gibi sosyal kriterler geliyor. Yine başta binanın yangın çıkış merdiveni olmak üzere iş güvenliğiyle ilgili tedbirlerin de alınması gerekiyor.

Sipariş veren yabancı firmalar, tedarikçilerine bağlı çalışan bu atölyeleri ya kendi ekipleri ya da Bureau Veritas, SGS, ITS gibi bağımsız kuruluşlar aracılığıyla yılda iki kez denetimden geçiriyor. Kriterlere uygun olmayan atölyelere iş verilmiyor.

Murat Delibalta, atölyelere iş vermeden önce bunları müşterilerine bildirdiklerini ve onların onayını aldıklarını söylüyor. Ancak Delibalta, çoğu atölyenin onaydan geçemediğini ifade ediyor.

ÖZBEY MEN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

199 Yorum

  1. Dikis uzerini dukanim var 3tane makinamvar 3tane elamanimvar perde ovorlok dikis tisort esertman herturlu sey dikilir ispartada yerim toptan is istiyorum fason is tL 05342455579 sennur

  2. Sultanbeyli de ikamet etmekteyim fason is arıyorum makinalarım mevcut her türlü kıyafet dikebilirim

  3. Bayan giyim üzeri A dan z ye herşey hazır mal yapıyoruz tasarım kalıp içinde hazır mal yaptırmak isteyenler arasın 05346516299

  4. 10 kişilik ekibin var utu paket her türlü İa yapılır acil is arıyoruz sakaryadayiz mekanimiz ve ekipmanlarımiz da var bize ulaşın 05312216998

  5. Herturlu fason is yapilir uc kisiyiz konya eregli de dukkanim var fason is yaptirmak isteyen firmalar ulasabilirler 05434093924

  6. 3arkadasiz mont kaban çoğaltma is veren beni bu numaradan arasin teşekkür 05435846627

  7. 50 kisilik kodrom var foson is veren kot cino firmalar bekliyorum malatya gul tekstil05383088277

  8. Pardüsü tunik bluz dikimi yapılır 05352454811 …..15 yıldır tecrübeli kadromuzla üretim yapıyoruz

  9. ben iki kişi çalışan terziyim çoğaltma ve ufak parti dikebiliriz patalon etek mont elbise vb. cevat altundal 0535 305 02 44 üsküdar ist.

  10. ÖZDEMİR TEKSTİL 40 KİŞİLİK UZMAN KADROSUYLA SIFIR YAKA VE POLO YAKA 2 İPLİK VE 3 İPLİK EŞORMAN YAPMAKTADIR ÇALIŞMAKTADIR KEPEZ/ANTALYA TEL:0242 326 26 52

  11. tekstil fason bayan işi dikilir 500 evler 05536056495

  12. 25 kişilik kadromuz ile finişli dokuma etek bluz elbise vs. Dikiyorum ilgilenen firmalar arasın sultan gazide yerim 05372720452

  13. İSTANBUL NİŞANTAŞINDA FASON ATOLYEM VAR ….. ABİYE ,, ELBİSE ,, ETEK İTİNA ILE DİKİLİR…

    ZETEKSTİL NİŞANTAŞI SAYGILARIMI SUNARIM….

    0534 304 16 88

  14. Üç iplik fosan kumas uretimi yapıyorum 6 tane makinam bulunmaktadır 24 saatlik uretimim 1 makinadam 700 kg ye yakındır cok acil fason islerinizi bekliyorum
    Makina modeli pailoungdur 30 pus 22 fine dir .

  15. acil iş arıyorum bay bayan kot pantolon dikiyorum iş yerim bağcılar yüzyıl 0546 621 36 90

  16. MERHABA YENİBOSNA CİVARINDA AİLECEK ÇALIŞTIĞIMIZ 10 KİŞİLİK PENYE ATÖLYEMİZE İŞ ARIYORUM ÇOĞALTMA VEDE NUMUNE ATÖLYESİ OLAKRAKTA DEĞERLENDİRE BİLİRSİNİZ BATUHAN TEKSTİL HAKAN ÇİFTCİ TLF :0507 929 38 90 NOLU TELEFONDAN ULAŞA BİLİRSİNİZ

  17. Slmm. Benım Okmeydanında atölyem. Var etek pantolan. Tertemız bır sekılde dıkılır teslım. Edılır ve devamım çalışcak firma arıyorum.

  18. 10 kişilik kadromuzla lazerli cit cit çalımı ve garantili utu paket işleriniz profesyonel bir şekilde yapılır. Vişne caddesi girisindeyiz. 0633 647 28 24/ 0538 079 12 49

  19. esenler’deki atölyeme yaka manşet kapak apolet işi arıyorum.ilgilennler 0543 294 00 23 numaradan ulaşabilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu