Türk Beyin Takımı Bayilik Sistemiyle Temsilcilikler Veriyor
Sudoku, rubik küp, strateji oyunları gibi zeka oyunlarının artık okullarda seçmeli ders olarak verildiğini biliyor musunuz? Dahası, Dünya Zeka Oyunları Federasyonu Türkiye Temsicisi olan Türk Beyin Takımı, 5-12 yaş arasında çocuklara eğitim vermek üzere kurslar açmaya başlıyor. Bayilik sistemiyle açılacak temsilcilik sayısı bugün için 15. Bu sayının yıl sonunda 50’ye, uzun vadede ise bine ulaşması hedefleniyor.
Zeka oyunları, gelişmiş ülkelerde sadece eğitim sisteminde değil, hayatın İçinde de önemli yer buluyor. Bu ülkelerde bir kitapçıya gittiğinizde zeka oyunları (puzzles) için ayrılmış raflar görebilirsiniz. Ülkemizde ise bu tarz yayınları hobi veya kişisel gelişim başlıkları altında bulabiliyoruz. Ayrıca yayın sayıları ve satışları konusunda da çok büyük farklarımız var. Çok popüler zekâ oyunu olan Sudoku’nun dergi ve kitapları Japonya’da ve ABD’de milyon mertebesinde satılrken, bu sayı Türkiye’de binler mertebesinde kalıyor.
Ancak bu konuda son yıllarda bir değişim yaşanıyor. Zekâ oyunları geçen yıldan beri eğitim sistemimizde seçmeli ders olarak yer alıyor. Geçen eğitim döneminde 138 bin 5’inci sınıf öğrencisi bu dersi aldı. Bu yıl hem 5’inci hem de 6’ıncı sınıflar bu dersi alacak. Böylece öğrenci sayısı artmış olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığfna bu dersin müfredatını hazırlarken destek olan Türk Beyin Takımı (TBT), bugünlerde dersi verecek öğretmenlerin eğitimi için de çalışıyor. Dahası, Türk Beyin Takımı daha erken yaşta çocuklar için de Zeka Oyunları Eğitim Programları hazırladı. Bu programların Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için İse bayilik sistemiyle temsilicilik verilmeye başlandı. Bugün İstanbul’da 15 temsilciye ulaşılmış durumda. Hedef yıl sonuna kadar 50 temsilciye ulaşmak. Uzun vadeli hedef İse Türkiye genelinde 200 il ve ilçede bine yakın temsilciye sahip olmak.
Türk Beyin Takımı
1992 yılından bu yana her yıl düzenlenmekte olan Dünya Zeka Oyunları Şampiyonası’nda ülkemizi başarıyla temsil eden Türk Beyin Takımı, Dünya Zeka Oyunları Federasyonu Türkiye Temsilcisi olarak ülkemizde zeka oyunları kültürünü daha geniş kitlelere ulaştırabilmek adına birçok faaliyet gerçekleştiriyor. Örneğin, 1992 yılından bu yana her yıl Türk Beyin Takımı seçmelerini düzenliyor.
2003 yılından bu yana sürdürdüğü yayıncılık faaliyetleri İle 175 sayı dergi hazırlayan Akıl Oyunları’nın sahibi olan Ferhat Çalapkulu, Türk Beyin Takıminın kaptanı. Görevi Türkiye’de zeka oyunları denince akla İlk gelen İsimlerden Nevzat Erkmen’den devraldığını söyleyen Çalapkulu, takım olarak zeka oyunlarına sahip çıkma amacıyla hareket ettiklerini söylüyor. Kendisinin 10 yıldır zeka oyunları konusunda yayıncılık yaptığını ve dünyada popüler zeka oyunlarını İçeren 30’dan fazla kitap hazırladıklarını söyleyen Çalapkulu, TBT olarak ise eğitim kurumlarında eğitim ve seminerler vererek hem öğrenci hem de öğretmenlere zeka oyunlarını tanıtıp öğrettiklerinin altını çiziyor.
Son yedi yıldır eğitim kurumlarına yönelik yarışmalar düzenlediklerini söyleyen Çalapkulu, her yıl geleneksel olarak düzenlenen bu yarışmalara yaklaşık 250 okul ile bin öğrencinin katıldığını ifade ediyor.
Kurslar açılıyor
Şimdi ise bambaşka bir proje üzerine çalışıyor TBT. Bayilik sistemiyle temsilcilikler veriyor. Zeka oyunlarının hafızayı güçlendirdiğini, dikkat ve konsantrasyonu artırdığını ifade eden Çalapkulu, problem çözme yeteneğine de kavuşturan bu oyunların erken yaşta öğretilmesinin etkiyi artırdığı kanaatinde. Bu nedenle, TBT, 5-13 yaş arasındaki çocukların zeka oyunlarını kullanarak zihinsel gelişmelerini artırdığı ve potansiyellerini daha iyi kullanmalarını sağlayan bir program hazırladı. Bu programın uygulayıcıları olarak ise temsilcilikler veriliyor. Bayilik sistemiyle temsilcilik verilmeye temmuz ayında başlandı. Temsilci olmanın şartlan
Çalapkulu, bayilikle ilgili olarak şu bilgileri veriyor:
“Eğitimle uğraşan ya da eğitimi bilen temsilcinin olması bizim için çok önemli. O temsilciye kendi know how’ımızı öğretip yetiştiriyoruz. Ticari bazı koşullarımız da var. Bölgeye göre değişiyor bu koşullar. Temsil lisans bedeli alıyoruz, 5-10 bin TL arasında. 0 temsilcilikte eğitim veren öğretmenleri de yetiştiriyoruz ve bunun için de ücret isteniyor. Ayrıca öğrenci metaryelleri de sağlıyoruz.”
Bu işin bir girişim olarak yapılabileceği gibi var olan eğitim kurumunda ek bir iş anlamında da üstlenilebüeceğini ifade eden Çalapkulu, 50 öğrenci üzerinden bir gelir modellemeleri olduğunu da anlatıyor.