Kariyer ve İş

Yaz Dönemi Stajyer Alan Firmalar

DUPONT TÜRKİYE
İngilizce bilme şartı var

Yıl boyu ihtiyaçlar doğrultusunda stajyer istihdamı sağlayan DuPont Türkiye, bu yıl yaklaşık 10 stajyer istihdam etmeyi planlıyor. Şirket içi birimlerin ihtiyaçlarına paralel olacak şekilde stajyer öğrencilerin okudukları bölümlerin dikkate alındığı şirkette bu yüzden pazarlama-iletişim bölümlerinde okuyan öğrenciler kadar kimya, gıda ya da inşaat bölümlerinde okuyan öğrenciler de tercih ediliyor. DuPont’un Amerikan şirketi olması nedeniyle gelen öğrencinin çok iyi seviyede İngilizce bilmesi şartı aranıyor. Stajyer seçiminde öğrencilerin not ortalamasından ziyade, şirkete karşı ne kadar meraklı, ilgili, öğrenmeye açık oldukları noktasına dikkat ediliyor.

Stajyerlere, yemek ve yol yardımı yapılırken, eğer sigortaları üniversite tarafından yapılmadıysa muhakkak ilgili sigortayı yaptıklarını belirten DuPont Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika İnsan Kaynakları Lideri Ayşe Özdemir “Şirketimizde stajını başarıyla tamamlayan tüm stajyerlerimiz bizim için potansiyel birer çalışma arkadaşıdır” diyor.

TEKNOSA
Her bölüme stajyer alıyor

Her yıl 100’ün üzerinde üniversite öğrencisi ile 80’in üzerinde lise öğrencisi Teknosa bünyesinde staj yapıyor. Teknosa’da eylül-haziran döneminde kış stajı, haziran-eylül döneminde ise yaz stajı uygulaması gerçekleştiriliyor. Stajyer adayları, başvurularını mayıs sonuna dek yapabiliyor.

Teknosa İnsan Kaynakları Direktörü Revna Besler’in verdiği bilgilere göre, şirkette bu yıl üniversitelerin üç ve dördüncü sınıflarında okuyan 100’ü aşkın üniversite öğrencisi yaz döneminde staj yapacak. Teknosa’da staj döneminde çalışma temposu ve ekibe uyumu ile dikkat çeken gençlere ihtiyaç durumuna göre iş teklifi yapılıyor. Çok sayıda staj başvurusu alınan Teknosa’da 2013 yaz döneminde, 120 üniversite öğrencisi staj yaptı. Şu anda 85 lise öğrencisi stajına halen devam ediyor.

ALARKO CARRIER
Maksimum 20 gün staj

Hem lise hem de üniversite öğrencilerine staj imkânı tanınan Alarko Carrier’de öğrenciler mezuniyetten sonra grup şirketlerinden birinde çalışma olanağı yakalayabiliyor. Üniversite öğrencilerinin her yıl 30 Nisana kadar staj başvurusu yapabildiği şirkette, meslek liselerinden yapılan başvurular ise 15 Mayıs’ta başlıyor. Alarko Carrier’da staj için en yoğun dönemi haziran-eylül ayları olurken, stajyer alımları yılda bir kez gerçekleşiyor. Şirkette zorunlu staj yapması gereken adaylara öncelik tanınırken, üniversitelerin işletme, iktisat, makine, inşaat ve endüstri mühendisliği bölümlerinde ikinci sınıfta okuyan adaylar da başvurabiliyor.

Alarko Carrier’da geçen yıl 60’ı üniversite, sekizi lise olmak üzere toplam 68 öğrenciye staj imkânı tanındığını söyleyen Alarko Carrier İnsan Kaynakları Müdürü Elif Çağlar Saygılı bu yıl da yaklaşık 60 öğrenciye staj imkânı tanınacağını belirtiyor.

ATOS TÜRKİYE
Y kuşağını önemsiyor

Atos Türkiye staj için başvuruları her yıl mart ayında almaya başlıyor. Nisan ayında ise uygun adaylarla görüşmeler yapılıyor. Stajyerleri genellikle staj zorunluluğu olan üniversitelerin üç ve dördüncü. sınıf öğrencileri arasından seçen firmada her yıl ortalama 20-25 stajyer çalışıyor. Şirkette yaz döneminde staj yapanlara herhangi bir maaş ödemesi yapılmıyor. 20 iş günü yapılan staj boyunca öğrenciler, şirketin yemek ve servis gibi imkanlarından faydalanabiliyorlar. Kış dönenimde staj yapacaklar ise staj yapma zorunluluğu bulunan teknik ya da ticaret lisesi öğrencilerinden seçiliyor. Onlara asgari ücretin yüzde 30’u kadar maaş, yemek ve servis imkanı sunuluyor. Lise öğrencileri bir öğrenim yılı boyunca şirket bünyesinde staj yapabiliyorlar.

Atos İnsan Kaynakları Direktörü Selim Utku, Y kuşağının en çok çalışmak istediği firmalardan biri olma hedefiyle yola devam ettiklerini, bu nedenle stajyer seçimine çok önem verdiklerini belirtiyor.

YAPI KREDİ
Finansa ilgi duyan adaylar öncelikli

Yapı Kredi üniversitelerle yürüttüğü özel projeler ve kendi geliştirdiği programlar sayesinde gençlere kısa veya uzun dönemli staj olanakları sağlıyor. Her yıl yaz döneminde staj programları planlanan bankada, staj başvurular nisan-mayıs aylarında alınıyor. Yapı Kredi’de staj programı dışında son iki yıldır uygulanan Heroes Club isimli program da gençlere iş dünyasını tanıma fırsatı veriyor. Üniversitede üçüncü sınıfta okuyan öğrenciler iki yıl süren programda, Yapı Kredi şubelerini ve farklı departmanları tanıma, iş dünyasındaki seminerlere katılma, İK uzmanlarından danışmanlık alma, yeni bakış açıları sağlayan gelişim kamplarına katılma şansı yakalıyor. Bu programa başvurular ise her yıl ekim ayında Yapı Kredi’nin Facebook sayfasından yapılıyor. Finans alanında kariyer hedefi ve iş planları olan öğrencilerin tercih edildiği Yapı Kredi’de bankacılığa uyum sağlayabilecek, buna uygun bölümlerde okuyan adaylara öncelik veriliyor.

2013 yılında toplam 639 öğrenciye staj imkanı tanıdıklarını belirten Yapı Kredi İşe Alım ve İK geliştirme Direktörü Ebru Vardar, 2014 yılında da Türkiye genelindeki şubelerin ihtiyaçlarına bağlı olarak stajyer alacaklarını söylüyor.

STARPET
Koçluk ve mentorluk hizmeti veriliyor

2014 yılı yaz döneminde 15 stajyer alınması planlanan Starpet’te yıl içinde iki kez stajyer alımı yapılıyor. Firma lise öğrencilerine yılı boyunca staj imkanı tanırken, üniversite öğrencileri için bu süre bir ile üç ay arasında değişebiliyor. Adayların tüm yıl boyunca doğrudan Starpet’e başvuruda bulunma şansı var. Ancak yaz staj başvuruları için resmi süre mart-mayıs arasında. Görüşmeler ise mayıs-haziran döneminde gerçekleştiriliyor. Maaş ödemesi yapılan stajyerler, yemek, servis imkanlarından yararlanırken staj sürecinde tüm aktivite ve organizasyonlara da katılım hakkı sağlıyorlar.

Akaryakıt sektöründe gençlere ihtiyaç olduğunu belirten Starpet İnsan Kaynakları Müdürü Gülyan Kabaş, staj süresince takip edilen stajyerlerin koçluk ve mentorluk desteği de alabildiğini söylüyor. Kabaş, not ortalamasının tek başına belirleyici bir kriter olmadığını, dinamik, atılgan, fikirlerini paylaşmak konusunda geri durmayan, güçlü insan ilişkilerine sahip herkese kapılarının açık olduğunu söylüyor.

TTNET
Hem staj hem yarı zamanlı çalışma

Yaz dönemi için 40 öğrenciye staj imkanı verilecek olan TTNET’te, güz dönemi de dahil yılda iki kez alım yapılıyor. Yaz stajına zorunlu stajı bulunan öğrenciler kabul edilirken, başvurular mart ayında başlıyor, uygun adaylar ise haziranda staja başlıyor. Şirketin bir de yarı zamanlı çalışma imkanı sunan ‘Netgelecek Kariyer Programı’ var. Bu kapsamda üniversitelerin üç ve dördüncü sınıf ile yüksek lisans öğrencilerine okul dönemleriyle eş zamanlı olarak yarı zamanlı çalışma imkanı veriliyor. Bu programa başvurular Kasım ayında başlıyor. Başarılı öğrenciler, ocak ayının ikinci haftasında yarı zamanlı olarak çalışmaya başlıyorlar. Yarı zamanlı çalışan öğrencilere yemek çeki, servislerden faydalanma imkanı, şirket telefonu ve hattı ve asgari ücret veriliyor.

TTNET Yönetim Destek Kıdemli Direktörü Hasan Kaya, stajyerleri genellikle mühendislik fakültelerinden seçtiklerini belirtiyor. Ancak sosyal bilimler ve iktisadi idari bilimler fakültelerinden de ihtiyaç doğrultusunda alım yapılıyor.

P&G TÜRKİYE
Çalışanla stajyer arasında fark yok

P&G de terfiler içerden yapılıyor. Bu yüzden stajyerler şirketin işe alım programının hayat damarlarından birini oluşturuyor. Adaylar başvurularının ardından, online değerlendirme, akıl yürütme testi ve mülakat aşamalarından geçiyor. P&G’de her sene yaz dönemi için staj alımı gerçekleştiriliyor. Bu yıl ilk defa başlatılan kış stajı uygulaması ile ders programları uygun olan öğrencilere finans ve üretim alanlarında staj imkanı sağlanıyor. Yaz stajı için başvurular kasım, aralık aylarında alınırken staj temmuz–eylül döneminde gerçekleşiyor. İşe alımda herhangi bir bölüm ya da not ortalaması sınırlaması olmadan, kariyerini P&G’de geliştirmek isteyen tüm üç ve dördüncü sınıf öğrencilerinin başvurusu değerlendiriliyor.

P&G Türkiye İK Direktörü Bilgehan Ergenekon, stajyerlerin ortalama iki ya da üç ay boyunca bir ya da birden fazla projenin lideri olarak çalıştığını belirtiyor. Ergenekon, “Her stajyerimizin bir koçu, bir mentoru ve kendilerine yaşça yakın çalışma arkadaşları oluyor. Gençler staj dönemleri boyunca P&G departmanlarında gerçek bir projenin liderliğini yürütüyorlar. Bu yüzden çalışanlarımız ve stajyerlerimiz arasında herhangi bir fark bulunmuyor” diyor.

İnci Holding
50 stajyer alacak

Yılda iki kez stajyer alımı yapılan İnci Holding’de, meslek liselilerin staj isteklerinin kabulü yaz ayları içerisinde, üniversite öğrencilerinin ise mayıs ayı sonunda tamamlanıyor. Üniversite öğrencilerinin başvuruları mart-nisanda alınıyor, görüşmeler ise mayıs ayında bitmiş oluyor. Firma, otomotiv yan sanayi ağırlıklı bir grup olduğu için genellikle mühendislik bölümlerinden stajyer alıyor. İnci Holding İnsan Kaynakları Müdürü Başak Ertaş, holdingin her şirketinde stajyer sayısı farklı olsa da grup şirketlerinin tamamında bu yıl yaklaşık 50 stajyer istihdam etmeyi planladıklarını belirtiyor.

Vestel
Mühendislik öğrencileri tercih sebebi

Vestel’de staj başvuruları 15 Mart – 15 Nisan tarihleri arasında yılda bir kez alınıyor. Şirkette adayların eleme süreçleri 15 Nisan’ı takiben bir ay içinde sonuçlanıyor. 2014 yılında 100 stajyer istihdam edilmesi planlanan Vestel’de stajyerler, şirketin yol ve yemek imkanlarından faydalanıyor. “Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde okuyan, not ortalaması yüksek, okuduğu bölüm itibari ile bizim ihtiyaçlarımızla örtüşen öğrencileri tercih ediyoruz” diyen Vestel İnsan Kaynakları Direktörü Semih Süslü, stajyerlerin çoğunluğunu mühendislik ve iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde okuyan üç ve dördüncü sınıf öğrencilerinin oluşturduğunu aktarıyor.

Samsung Electronics Türkiye
Her dört ayda bir stajyer alıyor

Samsung Electronics Türkiye’de stajyer alım süreci doğrudan üniversitelerle işbirliği içerisinde yürütülüyor. Yılda birkaç defa farklı üniversitelerde organize edilen Kariyer Günleri aracılığıyla öğrencilere ulaşan Samsung’ta her dört ayda bir stajyer alınıyor. Samsung Electronics Türkiye, İnsan kaynakları ve İdari İşler Müdürü Semra Ergin, stajyerlerin en az iki ay çalıştığını ve istenirse bu sürenin uzatıldığını söylüyor. Çoğunlukla endüstri mühendisliği, işletme, ekonomi gibi bölümlerden öğrenci alınıyor. Stajyerler iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları dahil olmak üzere, şirket tarafından verilen tüm zorunlu eğitimlere dahil ediliyor. Öğrencilerin yemek ve servis imkanından yararlandığı Samsung’da, performansı beğenilen stajyerin ihtiyaç halinde yarı zamanlı çalışmaya devam etmesi de söz konusu. Bu aşamada stajyerlere maaş ödemesi yapılıyor. Bu yıl mayıs ve ekim aylarında üniversitelerde Kariyer Günleri organize edecek olan Samsung bir dönemde ortalama 20 stajyer alıyor.

Avea
Sosyal medyayla gençlere ulaşıyor

Yılda iki defa stajyer alımı yapan Avea’da stajyerler, Aveamasters Programı’na başvuran adaylar arasından seçiliyor. Bugüne kadar 57 binden fazla başvuru alarak bir rekora imza atan ve 750 üniversite öğrencisine staj imkânı sağlayan AveaMasters Programı’nın sekizinci yılında gençlere sosyal medya aracılığıyla ulaşılıyor. Aveamasters’a üniversitelerin üç ve dördüncü sınıfları ile yüksek lisans öğrencisi gençler başvurabiliyor.

Avea İnsan Kaynakları Kıdemli Direktörü Bahattin Aydın, başarılı stajyerlere Avea’da kış döneminde yarı zamanlı çalışma imkanı sağladıklarını ve bu kapsamda bugüne dek 210 genci işe aldıklarını söylüyor. Şirket bu yıl, pazarlama, satış, teknoloji, müşteri hizmetleri, finans, insan kaynakları regülasyon ve kurumsal iletişim gibi farklı fonksiyonlarda yaklaşık 100 öğrenciyi stajyer olarak değerlendirilecek. Avea’ya başvuran stajyer adayları İngilizce ve genel yetenek testleri ile mülakat aşamalarından geçiyor.

İNCİ DERİ
Bu yıl 15 stajyer alacak

Her sene bir kez uzun dönem stajyer alımı gerçekleştirilen İnci Deri’de ticaret lisesi stajyerleri için okullar açılmadan önce görüşmeler yapılıp, onay veriliyor. Okulların açılmasıyla öğrencilerin staj süreci başlıyor. Yaz döneminde istihdam edilen üniversiteli stajyerler ise bahar aylarında başvuru yapıyor. Ağırlıklı olarak liseli stajyerlerin istihdam edildiği şirkette öğrenciler, haftanın belli günlerinde işe geliyor. Yaz aylarında gelen üniversite stajyerleri ise genellikle dört hafta çalışıyor. “Toplam çalışan sayımızın yüzde 5’i oranında stajyer alıyoruz” diyen İnci Deri İK ve Eğitim Müdürü Dilek Ayaydın, şu an uzun dönemli beş stajyer istihdam ettiklerini, yazın ise bu rakamın 15’i bulacağını söylüyor.

EMLAKJET.COM
Yarı zamanlı çalışma imkanı

Her gün on binlerce emlak ilanının yayınlandığı Emlakjet.com, bu yıl 10 üniversite öğrencisini stajyer olarak almayı planlıyor. Stajyerlerin beşini kış döneminde yarı zamanlı çalışan olarak istihdam edecek olan şirkette staj başvuruları mayıs ayının sonuna kadar sürüyor.

Staj değil yarı zamanlı çalışma imkanı
Bahar Özen ŞANSAL / Pfizer Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya İnsan Kaynakları Direktörü

Yaklaşık üç yıldır stajyer alımı yapmayan Pfizer, üniversite öğrencilerine uzun dönemli ve proje bazlı yarı zamanlı çalışma imkanı sunuyor. Bizlerle birlikte üç yıl çalışan yarı zamanlı arkadaşlarımız var. İçlerinden mezun olanlar, hatta işe aldıklarımız bulunuyor. Yarı zamanlı çalışanların oryantasyonu bittiği için şirkette onlardan daha fazla verim alınıyor. Tüm üniversite öğrencilerinin başvurabildiği Pfizer’de yönetici olma isteğine ve potansiyeline sahip kişilere öncelik veriliyor. Tam zamanlı çalışacak kişiler nasıl bir işe alım sürecinden geçiriyorsa yarı zamanlı adaylar da benzer bir süreçte değerlendiriliyor. Yılda toplam 100 bin başvuru alıyoruz; sadece yeni mezun ilanlarına ise 40 bin başvuru alınıyor. Türkiye’de her dört yeni mezundan biri Pfizer’e başvuruyor. Yılda 500’ün üzerinde görüşme gerçekleştiriyoruz, ancak her yıl ortalama 25-30 üniversite öğrencisi yarı zamanlı çalışma programına dahil oluyor.

“Fotokopi çekmekten çekinmeyin”
Özlem Demirci DUYARLAR / Elemanonline.net Genel Müdürü

Öğrenciler için en büyük handikaplardan biri kuşkusuz, teorik bilginin iş hayatına uygulanmasıdır. Staj süreci öğrencinin iş hayatına adaptasyonunu kolaylaştırırken, okulda öğrendiği bilgileri pekiştirmesi açısından çok önemli. Sürecin mümkün olduğunca verimli geçirilmesi gerekiyor. Bazen stajyerler, staj süresi boyunca yaptıkları niteliksiz işlerden şikayetçi oluyor. Yapılan işin içeriği ne olursa olsun, en alt aşamadan başlayarak, tüm süreçlere mümkün olduğunca dahil olmak, stajın verimli geçmesini sağlar. Fotokopi çekmek, faks göndermek gibi stabil ofis işleriyle uğraşmak, öğrenci için kayıp değildir; aksine iş hayatına alışması, departmanlar arasındaki iletişimi gözlemlemesi ve iş disiplini edinmesi açısından önemli bir fırsattır. Birçok firma eleman ihtiyaçlarında daha önce kurumlarında stajyer olarak görev almış ve performanslarını birebir gözlemledikleri adaylara öncelik tanıdıkları için adayların bu süreçte yetenek ve yatkınlıklarını en iyi şekilde yansıtmaları kariyer fırsatları açısından büyük avantaj sağlayacaktır.

“Staj iki taraflı riski azaltır”
Arif GÜRDENLİ / Towers Watson Küresel Yetenek Yönetimi ve Ödüllendirme Direktörü

Üniversite öğrencileri mezun olmaya yaklaştıkları yıllarda, hangi işin kendilerini mutlu edebileceğini, iyi para kazandırabileceğini ve onlara güvenli bir gelecek yaratabileceklerini merak ediyorlar. Bunun cevabını alabilmek için çevrelerinden, tanıdıklarından, danışmanlık firmalarından fikir topluyorlar ama bunların hiçbiri gerçek bir deneyimin yerini tutamıyor. Staj yapmak, “Hangi iş benim için doğru iştir?” sorusuna yanıtlar verir. Staj süresince hem öğrenci kurumu deneyimler hem de kurum öğrenciyi test eder. Bu karşılıklı alışveriş mezuniyeti takip eden dönemde o kişiye iş önerilmesi kararını kolaylaştırır ve İK’nın işe alım riskini azaltır. Aynı risk öğrenci için de azalır, çalışma kararını verdiği şirketin kültürünü ve iş yapış şeklini bilerek iş teklifini kabul eder.

Üç mülakat sonucunda stajyer oldu
Çağlar TUNÇ / Marmara Üniversitesi Almanca İşletme Bölümü öğrencisi

Bir yıl boyunca çok yoğun bir şekilde bütün enerjimi kullanarak staj aradım. Bu aşamada en çok kariyer sitelerinde zaman harcadım. Birçok yerden olumsuz yanıt aldım, hatta geri dönüş yapmayanlar oldu. Defalarca mülakat, görüşme ve çeşitli sınavlara katıldım. Bunların sonucunda iş arama sürecinde oldukça deneyim kazandım. Birkaç firmanın görüşmelerinde son karar aşamasına kadar geldim, ancak olumsuz yanıt aldım. Hatta servis güzergahında oturmadığım için olumsuz yanıt aldığım şirket bile oldu. Sanırım en önemli nokta bu süreçte umudu yitirmeden, yılmadan sürekli aynı motivasyonla staj aramaya devam etmek.

Şu anda staj yaptığım Bosch Türkiye’ye ise hem İK hem de departman sorumlularının Türkçe ve İngilizce olarak yaptıkları üç mülakat sonunda girdim. Piyasada arayışta olan çok sayıda aday var. Bu adayların önüne geçebilmek için gerçekten sürekli gelişim göstermek gerek. Kendimi sürekli geliştirsem de benden daha nitelikli adayların rakibim olduğunun farkındayım.

“Staj demek özgüven demek”
İbrahim KIRCOVA / Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi

Bizim eğitim ve öğretim sistemimiz sanayiden kopuk olduğu için öğrencinin mutlaka staj yapması, işletme yönetimi, insan kaynakları, pazarlama, finans gibi konuları uygulama aşamasında görmesi gerekir. Staj aynı zamanda okul sonrası hayat için bir yönlendirme aracıdır. Staj yapan öğrenci ile yapmayan öğrenci arasında çok kesin bir özgüven farkı oluşuyor. Staj yapan öğrenci piyasayı, şirketleri, iş hayatını, kuralları, kendisini bekleyen zorlukları biliyor, hiyerarşiyi tanıyor. Hangi alanda çalışmak istediğine karar vermiş ve mental olarak hazırlanmış olarak iş dünyasına geçiyor. Staj yapmayan öğrenci ise bütün bu bilgileri ilk işe girdiğinde öğrenmeye çalışıyor. Alışma dönemini daha zor atlatıyor.

Kamuda staj yapma fırsatı

Bankalarda Staj İmkanı

EZGİ GÜLER / PARA DERGİSİ

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu