Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Büyük Beden Ürünlere Talep Arttı

Hazır giyim markaları koleksiyonlarında büyük bedenlere daha fazla yer vermeye başladı

BUNDAN birkaç yıl önce kadın giyiminde büyük beden furyası vardı, öyleki sırf büyük beden üretmek için birçok firma kuruldu. Ancak bunların çoğu ayakta kalamayıp kapandı. Pandemi döneminde bu pazar yeniden canlandı. Çünkü evlere kapandığımız günlerde daha fazla kilo aldık. Bunu gören hazır giyim markaları yeni koleksiyonlarında büyük beden ürünlere daha fazla yer vermeye başladılar. öyle ki birçok kadın giyim üreticisinin yeni koleksiyonlarında büyük bedenler ciddi oranlarda yer alıyor. Tüketicinin, büyük beden tasarımlara ilgisinden ve satışlardan memnun olan markalar, her sezon trendlere uygun tasarımlar yapmaya devam edeceklerini söylüyor. Koleksiyonlarda elbiseden pantolona, paltodan cekete, tişörtten mayoya kadar çok sayıda seçenek yer alıyor.

“BEDEN AYRIMI YAPMIYORUZ”

Faik Sönmez, 1976’dan beri tüm koleksiyonlarını 38-52 beden aralığında üretiyor. Markanın Yönetim Kurulu Başkanı Mete Sönmez, “Beden konusunda ayrım yapmıyor ve koleksiyonlarımızı tasarlarken kendimizi kısıtlamıyoruz. Sezonun trendleri ne ise koleksiyonlarımıza yansıtıyoruz” diyor. Son yıllarda büyük beden kıyafetlere olan talebin arttığını ifade eden Sönmez “Modern hayat, serbest zamanın çoğalması ve sosyalleşmenin en önemli öğesinin ‘beraber yemeğe çıkma’ olması, toplumdaki herkesin kilo almasına zemin hazırlıyor” diyor. Sönmez, hazır yiyecekler ve kalorisi yüksek içeceklerin de buna sebep olduğunu söylüyor. Aynı zamanda görsel mecraların yükselişiyle dekorasyondan otomobile, giyimden aksesuara kadar her konuda moda talebinin arttığını belirten Sönmez, koleksiyonlarında büyük bedenlere yer vermelerinde müşteri taleplerinin ve birçok firmanın üretimlerini 42 veya 44 bedende sınırlamasının etkili olduğunu aktarıyor.

Sönmez, tüketicinin ilgisinden memnun olduklarını da dile getiriyor. “Koleksiyonlarımızda büyük veya küçük beden diye bir ayrıma gitmiyoruz. Tüm ürünlerimizi 38-52 beden setinde üretiyoruz. Model olarak uygun olan ürünlerde de 54/56 beden veya 2XL bedene kadar üretim yapıyoruz. Bizim için tüm bedenler ‘normal’ beden” diyen Sönmez, 40, 42, 44 ve 46 bedenlerin satışlarının yüzde 70’ini oluşturduğu bilgisini veriyor. Faik Sönmez’de pantolonlar anahtar ürün grubu olarak öne çıkıyor. Üst grup olan bluz, gömlek, tişört ve tunik ise adet olarak en çok satılan ürünler.

Sönmez, pratik ve şık bir çözüm olması nedeniyle elbiselerin de en çok tercih edilen ürün gruplarından olduğunu anlatıyor.

BEŞ YILLIK ÇALIŞMANIN ARDINDAN

Mango da koleksiyonlarında büyük bedene yer veren markalardan. Mango yetkilileri, bu konuda pazar araştırmaları yürüttüklerini söylüyor. Araştırmaların sonucunda büyük bedene gerçek bir ilgi ve bu alanda ciddi bir potansiyel olduğunu gördüklerini ifade eden yetkililer, “Büyük bedene sahip müşterilerin kendi bedenlerine uygun modaya ulaşmak istediğini anladık” diyor. Mango koleksiyonlarında büyük beden kıyafetlere yer vermeye altı yıl önce karar vermiş. Firmadan yapılan açıklama şöyle: “Bu pazarda niş bir alan olduğunu tanımladık. Projenin sırrı teknik detaylarda gizli. Zamansız ve yüksek kaliteli ürünler sunmak istediğimiz için feminen, rahat ve modern tasarımlar yapmaya özen gösterdik.”

Tüketicinin ilk günden itibaren Violeta By Mango’nun tasarımlarını ilgiyle karşıladığını aktaran firma yetkilileri, “Birçok kadının doğru kıyafetleri ve bedeni bulamadığı için üzüntü duyduğunu biliyorduk. Biz dahil bütün markalarda bu sorun vardı” diyor. Mango’nun Violeta koleksiyonunda paltodan cekete, mayodan ayakkabıya, pantolondan tişörte ve elbiseye kadar pek çok parça yer alıyor. Ayrıca çanta ve takı gibi aksesuarlar da tüketiciye sunuluyor. Violeta koleksiyonunda tüketici en çok blucinlere, bluzlara ve elbiselere ilgi gösteriyor. Markanın koleksiyonlarında S bedenden XXL bedene kadar kıyafet bulmak mümkün. Bunun yanı sıra 42 ve 54 beden arası kıyafetler de mevcut. Mango yetkilileri, son olarak “Violeta By Mango, büyük beden moda sunuyor; güzel ve modaya uygun hissetmek isteyen genç kadınları giydirmeyi amaçlıyor. Bu mesajı iletmek için sosyal medya kanallarını da kullanıyoruz. Inf-luencer’larla çalışmalarımız bulunuyor. Bu da bize tüketiciyle iletişime geçirme imkanı sunuyor” diyor.

“SATIŞLARIMIZIN YÜZDE 20’Sİ…”

Boyner, mağazalarında farklı markaların büyük beden tasarımlarına yer veriyor. Boyner Büyük Mağazacılık Kadın Giyim Grubu Satın Alma Direktörü Incilay Baydar Işık, “Koleksiyonlarımız, farklı beğeni, beden ve yaşa hitap eden seçenekler içeriyor. Bu zengin seçkide kadın koleksiyonlarımız içinde büyük beden kıyafetler de yer alıyor. Ancak biz, büyük bedeni ayrı bir kategori olarak konumlamayı tercih etmiyor, kıyafet seçimini beden ölçüsüyle sınırlamak istemiyoruz” diyor. Firma Pierre Car-din, Faik Sönmez, Random, Selen ve Ekol gibi markaların koleksiyonlarını 36 bedenden 52 bedene uzanan geniş bir yelpazede tüketicyle buluşturuyor. “Büyük beden, kadın hazır giyim işimizle benzer bir paydada büyüme gösteriyor. Güncel parçaları sunmamız, bu büyüme başarımızdaki en büyük etken” diyen Işık, kadın hazır giyim satışlarının yüzde 20’ye yakın bir bölümünü büyük bedenin oluşturduğunu aktarıyor.

“HERKESE HİTAP EDİYORUZ”

Zühre İstanbul, büyük beden tasarımlara kurulduğu tarihten bu yana koleksiyonlarında yer veriyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkam Hüsnü Ekin, “Son yıllarda beden olumlamasının arttığını gözlemliyoruz. Markalar da kreasyonlarını her vücut tipine uygun özel ürünlerle çeşitlendirmeye çalışıyor” diyor.

Marka olarak büyük beden koleksiyon üreterek herkese hitap etmeyi tercih ettiklerini dile getiren Ekin, kadınları bedenlerine göre ötekileştirmenin modanın doğasına aykırı olduğunu söylüyor. Ekin, “Yıllar içerisinde edindiğimiz deneyim, büyük beden üretiminin gerekliliği ve mo dayı takip etmek isteyen tüm kadınların hakkı olduğu yönünde gelişti” diyor. Ekin, Zühre İstanbul markasının özellikle Ortadoğu pazarında ilgi gördüğünü anlatıyor ve “Büyük beden genel satışlarımızın yüzde 35 kadarını oluşturuyor” diyor. Abiye, pardösü, mevsimlik pardösüler ve feraceler firmanın ağırlıklı büyük beden ürün gruplarını oluşturuyor. Ekin, marka olarak tüketicinin ilgisini ve talebini karşılamak adına yaptıkları çalışmalarla ilgili de bilgi veriyor: “Bayilerimiz ve franchise şubelerimiz kanallarıyla tüketicilerin beklentilerini ve taleplerini takip ediyoruz. Bunun yanı sıra sosyal medya ve fuarlar aracılığıyla da tüketicilerin tercihlerini analiz etme fırsatı buluyoruz.” Zühre İstanbul’un büyük beden koleksiyonlarında 46-56 beden aralığında ürün bulmak mümkün.

Büyük beden kıyaf et üreten bazı markalar

  • Faik Sönmez
  • Mango
  • MarksöSpencer
  • Pierre Cardın
  • HBM
  • Tchibo
  • Random
  • Selen
  • Ekol
  • TUVİD XXL
  • Tozlu
  • RMG
  • Miramor
  • Sefamerve
  • Zühre İstanbul

Ömer BALKAYA / Sefamerve Genel Müdürü
“İlgi, hedef kitleye göre değişiyor”

Büyük beden kıyafetlere koleksiyonlarımızda ilk olarak ABD pazarına girdiğimizde yer vermeye başladık. 38-44 beden ağırlıklı ürünler çalışıyorduk. ABD pazarına girince sepette terk oranlarımıza baktığımızda bir sorun olduğunu fark ettik. İncelediğimizde ise sorunun bedenlerle ilgili olduğunu gördük. Bu sebeple koleksiyonlarımıza büyük beden tasarımları ekledik. Büyük beden koleksiyonlarımızda ferace, elbise ve pardösü ilk üç ürün cinsi olarak karşımıza çıkıyor. En çok tercih edilen ürün ise ferace. Önceliğimiz, tüketicinin her alanda sorununu çözmek. Amacımız, müşterilerimizle aynı hassasiyete sahip olduğumuzu anlatmak. Tüm ürünlerimizde onların hayatlarını kolaylaştıracak dokunuşlar yapmak. Büyük beden kavramı, ülkeden ülkeye değişiyor. Biz, 46 beden üzeriyle 52 bedene kadar olan gruba büyük beden diyoruz. ABD’ye ise 3X’e kadar farklı bedenlerde ürün üretiyoruz. Uzakdoğu pazarına da giriyoruz.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu