Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Hazır giyimciler yurtdışında mağazalaşıyor

ONLINE’DA LİDER JEAN MARKASI

Mavi markalı ürünler Türkiye’de 343, yurtdışmda 62 olmak üzere 405 mono brand mağazada ve 5 bin 500’den fazla satış noktasında tüketicilere sunuluyor. New York, Vanco- jp»-uver, Hamburg, Dubai, St. Petersburg gibi şehirlerde flagship mağazaları var. Ayrıca Nordstrom, Urban Outfitters, Lord&Taylor gibi önemli zincir mağazalarda da Premium ve high end markalarla birlikte satılıyor.

Mavi Jeans CEO’su Cüneyt Yavuz, bunun yanında Amazon, Zappos ve Nordstrom gibi online kanallarda en çok satan jean markalarının başında geldiklerini söylüyor. Yavuz, “Merkez ofislerimizin olduğu ülkelerde kendi şirketlerimiz aracılığıyla, Ortadoğu ve komşu ülkelerde ise güçlü distribütörler kanalıyla operasyonumuzu yönetiyoruz” diyor. 2017 yılında Kanada ve Rusya’da kendilerinin işlettiği yeni mağazalar açtıklarını belirten Yavuz, Ortadoğu, Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri ve kuzey Afrika pazarlarında ise franchise verdiklerini ifade ediyor. Yavuz, söyle devam ediyor:

i Yurtdışında mevcut pazarlarımıza odaklanıp, buralarda premi-um segmentte güçlenmek ve en iyi lokal jean markası olmak istiyoruz. Merkez ofislerimizin yer aldığı Kanada, Almanya ve Rusya gibi pazarlarda kendi mağazalarımızla büyürken, Amerika’da dünyaca ünlü department store’lar aracılığıyla müşterilerimizle buluşuyoruz. Bu pazarlar dışında bulunduğumuz diğer 30 ülkede ise franchise ve toptan satış kanalları ile büyümeyi hedefliyoruz.”

“FRANSA BÜYÜYEBİLECEĞİMİZ BİR PAZAR”

Perakende sektöründe en hızlı büyüyen şirketlerden bir diğeri de Koton. Türkiye’de 299’uncu mağazaya ulaşan firmanın, yurt-dışında ise 196 mağazası var. Yurtdışmda-ki mağazaların bir kısmı franchising sistemiyle açılırken, önemli bir bölümü de direkt kendi yatırımı. Tam 25 ülkede mağazaları bulunan Koton, Almanya, Rusya, Kazakistan, Romanya, Fas gibi pek çok ülkede direkt kendisi işletmeci. Koton’un Türk hazır giyim markalarının pek bulunmadığı Fransa’da da mağazası var. Koton Yönetim Kurulu Başkam Yılmaz Yılmaz, çok sayıda uluslararası marka çıkartan Fransa’yı kendileri açısından büyüme alanı olarak gördüklerini belirtiyor. Koton’un henüz Türk markasının bulunmadığı Azerbaycan’a bağlı Nahçivan’da da franchising sistemiyle açılmış bir mağazasının olduğunu hatırlatalım. Yılmaz, “Batı ülkelerinde hazır giyim organize perakende pazarının, toplam pazardan aldığı pay yüzde 80’lerde. Türkiye’de ise bu oran yüzde 50 civarında. Dolayısıyla Türkiye’de de halen gidilecek çok yolumuz var. 2018’de Türkiye’de 26, yurtdı-şmda ise 47 mağaza açmayı hedefliyoruz” diyor.

Önümüzdeki yıl Tunus, Kuveyt, Mısır ve Ukrayna pazarlarına gireceklerini açıklayan Yılmaz, orta vadede ise tüketimin giderek arttığı Uzakdoğu pazarını hedeflediklerini vurguluyor. Yılmaz, yeni girdikleri pazarlara ilişkin şu değerlendirmeleri yapıyor:

“Yeni girdiğimiz kimi pazarlarda mevzuat ve regülasyonlarm çok net olmaması nedeniyle sorunlar yaşıyoruz. Ayrıca personel bulmak da bu pazarlarda bizi çok zorluyor. Türk şirketleri ile ataşelikler arasında iyi bir iletişim sağlanarak bu sorunlara çözüm bulunmasını bekliyoruz.”

COLLEZÜONE, BOTSVANA’DA

Collezione’un Türkiye’de 90, yurtdışında ise 65 mağazası var. Bunlardan 12’si Irak’ta bulunuyor. Irak’taki bu mağazaları kendilerinin işlettiğini belirten Collezione Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Akyiğit, aralarında Suudi Arabistan, Kazakistan, Azerbaycan, Makedonya, Kosova, Gürcistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu toplam 25 ülkede faaliyet gösterdiklerini söylüyor.

Yurtdışında yatırımlarını sürdüren firmanın yeni girdiği ülke ise Botsvana. Afrika “ kıtasının güneyinde yer alan bu ülke, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kuzeyinde yer alıyor. Yaklaşık 2.5 milyon nüfusu var. Az gibi görünse de genç ve tüketime eğilimli bir nüfusa sahip olması perakendecilere ciddi fırsatlar sunuyor. Başkenti Gaborone’da AVM’lerin olduğunu söyleyen Akyiğit, ülkede alım gücünün de yüksek olduğunu belirtiyor. Bu ülkenin Güney Yarımküre’de yer alması nedeniyle Türkiye’ye göre ters sezon çalıştığını ifade eden Akyiğit, “Bu bölge bizim için yeni bir pazar. Mağazamızın performansına bakıp, bu bölgedeki büyüme planımızı ona göre belirleyeceğiz” diyor. Akyiğit, önümüzdeki beş yıl içinde girmeyi düşündükleri ülkeleri ise Güney Afrika, Rusya, Çin ve Hindistan şeklinde sıralıyor.

“ÖNCE BİLİNİRLİĞİMİZİ SAĞLADIK”

Awavmarkasmm sahibi Dido Group’un Türkiye’de 70, yurtdışında ise 32 mağazası bulunuyor. Avva yurtdışındaki büyümesini daha çok franchising sistemiyle gerçekleştiren perakendecilerden. Bu büyü-R me modeliyle Azerbaycan, Kazakistan, tran, H Umman, Fas, Makedonya, Suudi Arabistan, Rusya, KKTC ve Ukrayna’da mağazalar açılmış. Ayrıca çeşitli ülkelerde 2 bin 500’ün üstünde satış noktası var. Avva’mn son dönemde girdiği yeni pazar ise Türk Cumhuriyetleri arasında yer almasına rağmen Türk perakendecilerin bugüne kadar pek rağbet göstermedikleri Özbekistan. Avva da bu ülkedeki ilk mağazasını 2014 yılında açmış. Ancak bu ülkede mağaza sayısını artırmayı planlıyor.

Avva Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik, bu mağazanın daha önce corner müşterisi olan bir girişimci tarafından açıldığını söylüyor. Özbekistan’ın marka olarak gelişimleri açısından fırsatlar sunduğunu söyleyen Atik, yeni girecekleri pazarlar hakkında ise şunları söylüyor:

“Yeni bir pazara girmeden önce o pazarda bilinirliğimizi sağlamaya çalışıyoruz. Bunun için de önce department store’larda ve corner’larda ürünlerimizi bulunduruyoruz. 2011 yılında girdiğimiz Fas’ta iki mağazamız var. Bizden önce bu ülkede hiç Türk markası yoktu. Şimdi birçok markamızın mağazası var. Şu anda hedefimiz ilk planda Balkan ülkeleri. Bu bölgedeki ilk mağazamızı Makedonya’nın başkenti Üsküp’te açtık. Bu şehirde yakında ikinci mağazayı açacağız.”

“ENDONEZYA GELECEK VAAT EDİYOR”

Başta pardesü olmak üzere tesettür giyim alanında büyüyen Zühre Tekstil’in Türkiye’de 350, yurtdışmda ise 150 satış noktası var. Bunların bir kısmı Zühre tabelası taşıyan konsept mağazalarken bir kısmı ise corner’lardan oluşan mağazalar. Firmanın yurtdışındaki satış noktaları 22 ülkeye yayılmış durumda. Bu ülkeler arasında Irak, İran, Makedonya, Mısır ve Ürdün de bulunuyor. Bu mağazalar franchising sistemiyle açılmış. Zühre Tekstil bu sistemle geçen günlerde Endonezya’da da mağaza açtı. Mağaza ülkenin Batı Cava bölgesinin başkenti Bandung’da hizmete girdi. Zühre Tekstil Yönetim Kurulu Başkam Erhan Yazıcıoğlu, şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“Endonezya sürekli büyüyen ve gelecek vadeden bir pazar. Ülkede trendleri takip eden ve müşteri isteklerini karşılayabilen mağaza sayısı yok denecek kadar az. Biz de hedef pazarlarımızdan biri olan Asya’da en doğru lokasyonun Endonezya olduğuna karar verdik. Endonezya bizim Asya bölgesindeki pilot bölgemiz. Yeni lokasyonlar konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Büyük şehirler başta olmak üzere bu bölgede yatırımlarımız sürecek. Hedefimizde ayrıca Almanya, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve Lübnan var.”

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu