Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Hazır giyimciler yurtdışında mağazalaşıyor

GÜNEY AFRİKA’DA DÖRT MAĞAZASI VAR

Erkek giyim markası olarak yeniden yapılanan Dufy’ninTürkiye’de 35 mağazası var. Yurtdışına ise Güney Afrika’da açtığı mağazayla adım atan firmanın bu ülkede dört mağazası bulunuyor. Bu mağazaların ikisi Pretoria’da bulunurken, Eastlandon ve Johannesburg’da da birer mağazası faaliyette. Ayrıca Lübnan’da da bir mağaza açtı.

Güney Afrika pazarına girmeden önce tüketici davranışlarından ithalat rejimine’ kararası bankacılık sisteminden insan kaynaklarına kadar ülkeyle ilgili detaylı araştırmalar yaptıklarını belirten Dufy Genel Müdürü Hüseyin Eğilmezgil, “Güney Afrika, ülkemiz ile ters mevsim yaşanması sebebiyle de Dufy için önemli bir çekim merkezi. Bu ülke sezon sonu ürünlerin, basic ve tasarım ürünleriyle desteklenmesi şeklindeki büyüme stratejimize uygun olduğu için öncelikli pazarlarımız arasına girdi” diyor. 2018’in ilk çeyreğinde Güney Afrika’nın Fourvvays, Polokwane, Cape Town ve Durban şehirlerinde de mağaza açmak için girişimcilik görüştüklerini ifade eden Eğilmezgil, şöyle devam ediyor:

“Güney Afrika, hazır giyim sektöründe çok yüksek vergi oranlarına sahip. Serbest ticaret anlaşmaları Afrika kıtasındaki mağaza yatırımlarını artıracak. Deniz ulaşımı uzun sürdüğü için hava taşımacılığının ekonomik hale getirilmesini bekliyoruz. Ayrıca, yönetici ve destek elemanlarına oturum kolaylığı sağlanmalı. Firma olarak hedefimizde Rusya, Azerbaycan, İran, Kosova, Suudi Arabistan ve Katar var. Bu pazarlara da 2018’in ilk çeyreğinde girmeyi planlıyoruz.”

HEDEF KANADA VE İSKANDİNAV ÜLKELERİ

Silk&Cashmere’in ise Türkiye’de 15, yurtdışında ise iki mağazası var. Her ne kadar yurt-dışmdaki mağaza sayısı az olsa da ürünleri 26 ülkede 200’e yakın satış noktasında tüketicilere sunuluyor. Silk&Cashmere Satış Müdürü Tuğba Sağlar, yurtdı-şında franchising sistemiyle büyümek için bu yıl ciddi adımlar attıklarını vurguluyor. Sağlar, “Kalite algısı yüksek ve perakende sektörü için avantajlı pazarlardan Almanya, Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Azerbaycan, Katar, Iran, Bahreyn ve Kıbrıs’a bayilik vermeyi hedefliyoruz. Özellikle yurtdışında çalıştığı mız yatırım ortakları beş sene içerisinde sağladıkları avantajlı yatırım geri dönüşleri ile mağaza adetlerini arttırabilme olanağına sahip olabilirler. Bu ülkelerin yanı sıra yeni pazarlardan Kanada, Hollanda ve İskandinav ülkeleri bayilik ve bölgesel partnerlik anlaşmalarıyla girmeyi hedeflediğimiz pazarlar arasında yer alıyor” diyor.

İhsan ATEŞ / DeFacto CEO’su
“One stop-shop mağazacılık anlayışını dünyaya taşıyoruz”

2017 yılının İlk yarısında hedeflerimizin üzerine çıkarak, geçen senenin aynı dönemine oranla, yüzde 34 büyüdük ve 1 milyar 190 milyon TL ciro elde ettik. İlk altı aylık dönemde 41 yeni mağaza açarak toplam mağaza sayısını 442’ye çıkardık. Şu anda yurtiçinde 327, yurtdışında ise 115 mağazamız bulunuyor. Yurtdışında Kazakistan, Irak, Mısır, Belarus, Fas, Kosova, Arnavutluk, Gürcistan, Rusya, Bosna Hersek ve KKTC dahil 11 ülkede toplam 90 mağazamız var.

Franchisİng sistemiyle ise Cezayir, Azerbaycan, Ürdün, Kırgızistan, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan ve Tunus’ta toplam 25 mağazamız var. Girdiğimiz ülkelerin potansiyeline, bölgedeki konumlarına, bölgesel olarak hub olabilme koşullarına, Türkiye Cumhuriyeti ile yaptıkları serbest ticaret anlaşmalarına, ülkedeki vergi, gümrük, finans, para transferi, hukuk ve lojistik pratiğine bakıp inceliyoruz. Gelişmeye açık yüksek potansiyelli, gerek tarihsel ve kültürel yapıları, gerekse alışveriş alışkanlıkları açısından Türkiye’ye yakınlığı nedeniyle çok önemli bir pazara sahip olan ülkelerde özellikle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünyanın pek çok yerinde faaliyet gösterirken, farklı bölgelerdeki tüketici taleplerine cevap verebilmek için yerel şartlara uygun üretim, pazarlama ve yönetim süreçleri geliştiriyoruz.

Dünya moda trendlerine uygun tasarladığımız ürün gruplarımız kadın, erkek, çocuk, bebek ve aksesuar olarak geniş bir yelpazede şekilleniyor. Müşterilerimizin kendi tasarımlarını tişörtlerine bastırıp anında alabildikleri “Your Design” ürünler, QR kodlu ve renk değiştiren tişörtler, çocuklar için 4D tasarımlar, LED’li ayakkabılar, erkek ve erkek çocuklar için özel NBA koleksiyonu gibi tasarım, kalite ve fiyatların yanı sıra yeni ve inovatif ürünlere de yatırım yapıyoruz.

Ahmet Refhan AYDIN / Türk Tunus Dostluk Derneği İstanbul Şubesi yetkilisi
“Türk markalarına ilgi çok yoğun”

Ekonomisi ve dolayısıyla tüketimi giderek büyüyen Tunus’ta tüketicilerin giyim tarzları tamamen modaya dönük. Modayı çok yakından takip ediyorlar ve piyasaya yeni çıkan ürünleri hemen satın almak istiyorlar, Türk hazır giyim markalarına ise çok büyük bir ilgi var. Tunus’ta mağaza açmak çok kolay. Çünkü prosedürler son derece basit. Birkaç saat içinde şirket kuruluşu tamamlanabiliyor. Bu pazara girerken yanınıza güvenilir bir yerel partner bulmanızda fayda var. Hazır giyim mağazası açmak için en uygun şehirler Tunus, Ariana, Carthage, Almarsa, Alkram, Ben Arouss ve Al Mazhan.

Bu şehirlerde ünlü markaların mağazalarının bulunduğu alışveriş merkezleri de var. Kiralar lokasyona göre değişmekle birlikte ortalama 300 dolardan başlayıp 5 bin dolara kadar çıkıyor. Tunus’u sadece kendi nüfusuyla değerlendirmemek lazım. Akdeniz’e kıyısı olan bu ülkeye başta Avrupa olmak üzere dünyanın her tarafından turist geliyor. Perakendecilerimize yaklaşık 11 milyon nüfusu olan ve siyasi istikrarı sayesinde ekonomisi son dönemde hızla büyüyen bu ülkede bir an önce yerlerini almalarını öneriyorum.

Tamer TAŞKIN / Güney Afrika Fahri Başkonsolosu
“Kiralar 55 dolar civarında”

Güney Afrika’da Türk mallarına genelde çok iyi bir yaklaşım var. Avrupa kalitesinde olmasa bile yine de kaliteli ürün kategorisinde değerlendiriliyor. Fiyatlar bazı ürün gruplarında çok cazip olduğu için satışları kolaylaştırıyor. Ülkede yabancı isim altında Türk malı satan çok mağaza var. Güney Afrika’da yabancılar kendi şirketlerini rahatlıkla açabiliyor. Tek şirket üzerinden istediğiniz kadar mağaza açabilirsiniz. Lokasyon olarak iyi yerde olan bir alışveriş merkezinde kiralar metrekare bazında 55 dolar civarında.

Uzak olması en büyük sorunlardan biri fakat planlama doğru yapılırsa bu sorunu gidermek çok kolay. Ülkede ekonominin yüzde 40’ını Johannesburg ve Pretoria şehirleri oluşturuyor. Perakendecilerimiz Güney Afrika’da yatırımcı aramasın, direkt kendileri gidip yatırım yapsın. Son 10 yılda siyah orta sınıf ekonomik olarak çok güçlendi. Onun için gönderilecek ürünler için özellikle bu kitle hedeflenmeli.

Avi ALKAŞ / JLL Türkiye Ülke Başkanı
”Markalarımızın yanında yer istiyorlar”

Organize perakende bu yıl da büyümesini sürdürdü. Global ölçekte baktığımız zaman, artık iç pazarda yeteneklerini geliştirmiş ve daha iyi rekabet edebilecek olan markalarımızın giderek daha hızlı yurtdışı açılımlarına geçtiğini gözlemliyoruz. Dolayısıyla yakın coğrafyamızdan başlayarak dalgalar halinde Uzakdoğu’ya, Amerika’ya kadar uzanabilecek Türk perakendeci açılımları görmenin bizi şaşırtmayacağını söyleyebilirim. Bir zamanlar Türk markaları alışveriş merkezlerinde yabancı markaların yanında yer isterlerdi. Şimdi yabancılar Türk markalarının yanında yer istiyorlar. Türkiye’de başlayan bu AVM’lerde Türk markalarının yanında yer alma isteği, neden yurtdışındaki alışveriş merkezlerinde, caddelerde olmasın. Bunu yapabilecek üretim gücümüz fazlasıyla var. İçinden geçtiğimiz dönemde perakendenin çıkış yolunun yurtdışı olduğu görüşündeyim. Bunun için öncelikle yakın coğrafyamızdan, Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika’dan başlayarak Oüney’e açılan pazarlarda markalarımızı yurtdışına tanıtmalıyız.

ÖZBEY MEN

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu