Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Hazır Giyimde İhracatçılar Diktirecek Atölye Bulamıyor

Sipariş çok dikecek atölye yok

Hazır giyimde yurtdışı siparişleri yığıldı. Ancak ihracatçılar diktirecek atölye bulamıyor. Bazı yerli markaların anti damping vergileri nedeniyle üretimi iç piyasaya kaydırması da fasoncu sıkıntısında etkili oluyor…

TÜRK hazır giyim ve konfeksiyon sektörü son dönemlerde yeniden bir çıkış içinde. Avrupalı birçok firma daha önce Uzakdoğu’dan temin ettiği ürünleri tekrar Türkiye’deki firmalardan almaya başladı. Diğer yandan, Uzakdoğu’dan ithal edilen hazır giyim ürünlerinden ani’ damping vergisi alınması yerli markalan da Türkiye’deki üreticilere yönlendirdi. Yani sektörde iş potansiyeli ciddi oranda artmış durumda. Ancak gelin görün ki bu siparişleri üretecek atölye tarzı işyeri bulmakta sıkıntı yaşanıyor.

Hazır giyim ihracatının önde gelen firmalarından Burcu Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Delibalta, kendilerine bağlı çalışan 6 atölye bulunduğunu, hepsinin de kapasitesinin dolu olduğunu belirtiyor. Burcu Tekstil, bu yüzden Düzce ve Tokat’ta yeni atölyeler kurdurmak için harekete geçmiş. Delibalta, bunun gerekçesini şöyle açıklıyor:

DÜZCE VE TOKAT’TA YER HAZIR

“Bize üretim yapan atölyeleri bugüne kadar hep destekledik. Makinelerini bile biz aldık. Daha sonra yaptıkları iş karşılığı mahsuplaştık. Siparişlere yetişemediğimiz için fabrikamızın bulunduğu Düz-ce’de sadece bize çalışacak atölyeler kurduruyoruz. Tokat’ta da fabrikamız var. Orada da atölyeler kurduracağız. Binamızı atölye kuracaklara bedelsiz vereceğiz. Fakat bu işe talipli çok fazla girişimci yok. En önemli nedeni de yetişmiş elemanın olmaması.”

Murat Delibalta, piyasada özellikle ağır işçilik gerektiren ve modelli ürünler denilen ceket, erkek polo tişört ve svetşört (sweatshirt) dikecek atölye bulunamadığını vurguluyor. Ardından da kapasite yetersizliği nedeniyle bazı siparişleri Litvan-ya, Romanya, Tunus ve Fas gibi ülkelere kaptırdıklarına dikkat çekiyor.

ÇOĞU İÇ PİYASADA

Pameks Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Karahasanoğ-lu, son günlerde iyici belirginleşen atölye sıkıntısının yerli markaların üretimlerini iç piyasaya kaydırmalarından kaynaklandığı görüşünde. Karahasanoğ-lu, gerek daha az işçilik gerektirmeleri gerekse daha hızlı üretilmeleri sayesinde daha önce ihracatçı firmalara bağlı çalışan birçok atölyenin yerli firmalara üretim yapmayı tercih ettiğini ifade ediyor:

“ihraç ürünlerde hem işçilik hem de diğer standartlar daha ağır. Atölye sahipleri bu tür sorunlarla boğuşmak yerine yerli perakendecilere iş yapmaya başladı. Biz 20 yıldır aynı atölyelerle çalışıyoruz. Makinelerini biz aldık. İşin olmadığı boş sezonlarda maliyetlerini karşıladık. Atölyelerini kapatmalarına veya başka firmalarla çalışmalarına izin vermedik. Şu anda yeni atölye arıyoruz ama yok. Bu yüzden fazla sipariş almıyoruz.” Sektörün duayen isimlerinden APS Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Osman Benzeş’in tespitleri de farklı değil. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün göz ardı edildiğini savunan Benzeş, bu işin Anadolu’da da cazibesinin kalmadığı görüşünde. Benzeş, üretim merkezi Amasya Merzifon’da bulunan APS Tekstil’e bu yörede iş yapan birkaç atölyenin bulunduğunu ancak onların da gelişemediğini vurguluyor: “Mardin, Uşak gibi illerde de atölyeler var. Ancak bize hitap etmiyorlar. İhracatçı firma yapabileceği kadar sipariş alıyor. Kimse açığa düşmek istemiyor. Sektörün esprisi kaçtı. Yeni teşvik yasasından sonra Anadolu’da hazır giyim üretiminin artması bekleniyor. Bekleyip göreceğiz.”

PEŞİN ÖDEME DÖNEMİ

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin de geçmiş yıllarda yüzde 25 fason, yüzde 75 iç bünye üretimi yapılırken, fason atölye üretiminin şu anda yüzde 80’i bul duğunu söylüyor. Negrin, “Yeni teşvik yasasına baktığımızda, sektörümüz açısından sadece 5 ve 6’ncı bölgeler rekabet edilebilir koşullar sunuyor. Özellikle Orta ve Doğu Karadeniz bölgeleri hedef alınabilir. Bu bölgelerde kalifiye eleman daha fazla” diyor.

Üretiminin önemli bölümünü Türkiye’ye kaydıran Seven Hill, paralarını peşin ödemek kaydıyla birkaç atölyeyi kendine bağlamış. Seven Hill Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özbek, konfeksiyon üretiminde kar marjının düşük olduğunu, bu yüzden sipariş verdikleri atölyeleri ayakta tutmak için peşin çalıştıklarını belirtiyor. Özbek, “Batman ve Siirt’te sırf bize çalışan atölyeler oluşturduk. Ancak halen ibti yacımız var. Şu anda ürünlerimizin yüzde 1’ini Türkiye’de diktiriyoruz” diyor.

Nitelikli eleman bulamıyoruz

Beyhan Triko, 1996 yılından bu yana ihracatçı firmalara kesim ve dikim hizmeti veriyor. İstanbul Bayrampaşa’daki tesisinde 250 kişiyi istihdam edilebilecek kapasiteye sahip. Ancak halen 80 çalışanı var. Şirketin sahibi Tekin Beyhan, işçi bulamamaktan yakınıyor. Yaklaşık 3 yıldır Zara, Mango gibi devlere üretim yapan Bravo Konfeksiyon için çalıştıklarını belirten Beyhan, atölye işletmenin karlı olmadığını düşünüyor: “Eleman bulamıyoruz. Alıp yetiştirelim desek, vasıfsız eleman da bulamıyoruz. Remayöz makinesinde çalışacakların yetişmesi için en az 1 yıl gerekiyor. Birçok denetimden geçtik. Her şeyimiz kayıtlı. Günde ortalama 4 bin parça üretimimiz var. Ancak para kazandığımızı söyleyemem. Geçen yıl 1 TL’ye diktiğimiz ürünü bu yıl 85 kuruşa dikiyoruz. Zaten kasım-nisan dönemi triko üretiminde boş sezondur.”

Uyulması gereken çok kural var

Bir atölyenin ihracatçı firmaya çalışabilmesi için öncelikle belli standartlara sahip olması gerekiyor. Çünkü sipariş veren yabancı şirketlerin çoğu için olmazsa olmaz kurallar belirlemiş durumda. Bunların başında da sigortasız eleman ve çocuk işçi çalıştırmamak gibi sosyal kriterler geliyor. Yine başta binanın yangın çıkış merdiveni olmak üzere iş güvenliğiyle ilgili tedbirlerin de alınması gerekiyor.

Sipariş veren yabancı firmalar, tedarikçilerine bağlı çalışan bu atölyeleri ya kendi ekipleri ya da Bureau Veritas, SGS, ITS gibi bağımsız kuruluşlar aracılığıyla yılda iki kez denetimden geçiriyor. Kriterlere uygun olmayan atölyelere iş verilmiyor.

Murat Delibalta, atölyelere iş vermeden önce bunları müşterilerine bildirdiklerini ve onların onayını aldıklarını söylüyor. Ancak Delibalta, çoğu atölyenin onaydan geçemediğini ifade ediyor.

ÖZBEY MEN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

199 Yorum

  1. her türlü nakış işleriniz itina ile yapılır.sevgi ve saygılarımla.işleriniz istanbul içi yerinden alınır adrese teslim edilir. 0532 595 21 50

  2. Merhabalar Ben Yeni Bir Atölyeciyim Yaklasık Cocuklugumdan beri tekstille ıLgılenıorum Egitim Saglayan ınsanların yanında yetısdım ve Buyudum su an 26 Yasındayım Ve cok Kaliteli fİrmalarda yer aldim: Remkar & Hey tekstil & Sergina tekstil & BlueKey Cocuk Giyim Su an ıcın SurekLı Calısmak ıstedıqım Firma Arıyorum Odemelerinde sorun Yasamayacagım Tel:0531 453 61 41 Yerim İstanbuL Bagcılar Göztepededir Nisan Tekstil Atölyemin ismi Yeni AÇTım 12 Pedal Basanım var Kendı Alimleyim.

  3. arkadaslar ben genc textil duzcede tektil isiyle urasiyorum suan isyerim calismakta yeni yaptigim 2 fadrikam bosta ne is yapma kunusunda kararsizim bina hazir durumda ortak is yapilir veya fabrikam isdeyene kiraya verilir detayli konusmak isdeyen bana ulasa bilir 0535 398 9329 serdar

  4. arkadaslar ben genc tekxtil tektil isiyle urasiyorum suan isyerim calismakta yeni yaptigim 2 fadrikam bosta ne is yapma kunusunda kararsizim bina hazir durumda ortak is yapilir veya fabrikam isdeyene kiraya verilir detayli konusmak isdeyen bana ulasa bilir 0535 398 9329 serdar

  5. sizler büyük atölye sahiplerisiniz
    ben yeni bi moda evi açtım işi büyütmeyi düşünüyorum ama öle biri iş versin de onlara dikelim diye değil de kendi diktiklerimi kendim pazarlayıp büyümeyi planlıyorum sizce bunu yapabilir miyim yani kısaca hedefim bi marka oluşturup onu kendi bayiliklerimle satmayı planlıyorum atölye de benim olacak satış dükkanı da Hibe aıyorum işi büyütücem nasıl? olurmu bu hayal sizce lütfen GERÇEKÇİ SAMİMİ yORUMLARINIZI YAZIN

  6. MERHABA ÇOK KIYMETLİ EMEKTARLAR BENDE 15 YILLIK ATÖLYE İŞLETENİM FİRMALAR DİKTİRECEK ATÖLYE BULMUYORLARMIŞ BUNLAR ATÖLYE DERKEN NEYİ KASTETTİKLERİNİ BİLMEKTE GÜÇLÜK ÇEKİYORUM
    TAHMİNLERİMİ SIRALAMAK İSTİYORUM
    1.ONLARA MAL ÜRETİP EVİMİZİ SATAMAMIZI BEKLİYORLAR
    2.EVİMİZ YOKSA ONLARA MAL YAPMAK İÇİN KREDİ ÇEKEMEMİZİ
    3.KREDİ ÇEKEMİYORLARSA İŞÇİYE BARÇLANMAMIZI
    4.YOKSA KAFALARINA SİLAHI ONUDA YAPACAK DELİ KANLI OLMADIĞINDAN
    BORÇLARIMIZLA DERTLERİMİZLE ŞAHSİYETİMİZDEN ÖDÜN VERMEKLE
    AYAKTA DURMAYA DEVAM SELAM VE DUA İLE

  7. 40 kişilik kot atölyecisiyiz iş diktirecek ihracat firmaları arıyoruz.ağır otomatmalarımız mevcuttur.tel:0530 285 12 44

  8. ben itb okmeydanın da fason erkek ceketi dikiyorum bana yfason ceket verecek mağaza arıyorum hayırlı işler 0542 288 13 87

  9. ayşe hanım gelin atölyeyi beraber kuralım düzcede beni yalnış anlamayın konuya böyle girdiğim için çzür dilerim ancak elimde kosgebin onayladığı proje ve benim iş yerimi açmamı bekleye 60 yetişmiş kalifiye eleman olunca konuya böyle girdim.anlattıklarıı ıspata her an hazırım diyeceksinizki siz neden yapmıyorsunuz maddi imkansızlıktan ayrıca müşteri portföyü 50 kişiye sezonluk değil 12 ay iş vermeli bana ulaşırsanız sevinirim 05514062331

  10. merhaba ayse hanım yenı actıgım atolyeme sızden ıs ıstıyorum 0531 4078444

  11. 22 senelik iş tecrübesi, tekstil mühendisiyim atölyem ruhsatlı,çalışanlarım tam sgk lı

  12. bana acilen denetimlerden geçmiş ruhsatlı bir atelye lazım?
    ve bu konuda yardım istiyorum.

  13. öncelikle merhaba arkadaslar teksıl uzerınde sanlıurfa da acılacak olan fabrıkada ortak aranıyor saygılarımla

  14. değerli meslekdaşım çok haklısınız.ben istanbulda yıllarca fason atölyecilik yaptım.zamanında iyiydi,şöyleki,firmalar atölyeciyi daha doğrusu iyi temiz iş yapan atölyecisini boş bırakmıyor parasız hiç bırakmıyordu.şimdi atölyecilik, ustalık ayaklar altına düştü. inşaat amelesi işine döndü .ben ve benim gibi çoğu meslekdaşım onurları incindiği için ya bu mesleği bıraktılar yada bırakmaları an meselesi.iş çok diyorlar ya işe göre fasonu düşük işin içinden çıkılmaz yada ödemeni sağlıklı alamıyorsun.

  15. selam izmir 1.san sitesinde tölyemizvar düz mak ovarlok kollu kot saya makinelerimiz var ev koltuğu kılıfı nevresim takımı tekstil üzerine her türlü işleriniz kaliteli bir şekilde üretimi yapılır iş vermek isteyenler 0533 708 80 92 ümit bu nodan ulaşabilir ….

  16. yerim izmir bucada kot keten pantolon mont ve çocuk işi fason dikimi yapmaktayım 18 adet kot ve ketene uyumlu makine sistemim var hakkını alıp hakkını verebilecegim fason iş arıyorum 0546 691 29 85

  17. evet arkadaşlar o fason takipçileri varya allah onları ısah etsin 3,5 tl dikilen piyasa işi pantolonlar düştü 2 tl ye bunuda ytapan ooo firma fason takipçileri şimdi atölyem boşta zarar etmektense kapalı tutarım daha iyi ama işlerde açıldıgında canım kardeşim yaparlar allah sonumuzu hayır işlerimizi alınterinin karşılıgıyla bereketlendirsin

  18. evet bide rüşvet var cakal fason takip ciler en büyük rüşvet ciler verirsen sana basit iş verirle ver mesen zor moledel verirler tabiki insan olarak ben kolay dikecem sen sor model dikecen aynı paraya ozaman benim insanlığımda sorun var dır bu işi yalakalara değil de adalet li birine emanet etmeli

  19. doğru söylüyon adaş herkes kendini dev sanıyor iş dikersin para alamasın 30 bin alacagın vardır bu hafta 5 bin verirler sen kime dağıdırsın 25 dikilen iş 14 15 liraya dikdirmeye calışırlar bide hava atarlar ben anadoluda dikdiriyorum diye bide ünlü fırmalardan alış veriş yapmasınlar cünkü onlar cin hintistanta diktiriyorlar sanki onlara sadıyorlar sen bu ülkedekilerle calışacaksınki cark döne sen bana 2 bilyon ver ben sana dev gibi atölye kurayım bak nasıl cark dönüyor istanbul da yapılamayan hiç bir yerde yapılamazzzzz mehmet şahin iyi calışmalar tabi iş varsa

  20. merhaba ben kızımdan dolay evime remayöz aldım temiz triko dikebilmek için ama büyük firmalar iş vermiyorlar elimizden tutan olsa bende evde çalışmak istiyorum 0537 478 59 73 hayırlı haberle görüşürüz inşallah

  21. yazılanlara ktılıyorum iş var dıyor buyuk patronlar neden sımdı yok su fırma sahıplerı fasoncuların kulagını ceksın cunku ruşvetle atam kayırıyorlar

  22. benimde bir tekstil atölyem var sevenhılle calıstım fasonlar fena değil ama ödeme berbat hala 2 ay önce diktiğimiz işlerin parasını bekliyoruz her aradığımda bi yerden ödeme bekliyoruz diyolar

  23. merhabalar benim bandırmada tekstil fabrikası binaları olarak yaptıgım ruhsatli 4 adet mustakıl ici bos binalarım mevcut icinde sanayi ceyranı olup duble ana yola cepheli izmir yolu uzerinde liman 15 nci km mesafesine arsası 6500 m2 olup kapalı alanı 2600m2 gerginde 3600 m2 kapalı alanı olmaya musait satılık yerim var bandırmada su an tekstil fabrikası icin teknik elaman sorunu kesinlikle yok cunku endusru meslek lisesi olup salısacak yer bulamıyorlar onun icin elaman sorunu yoktur isveren icin idial bir yer sahibinden acil satılık tel 05064668031 05309508307 saygılarımla

  24. her nedense bizde fason ala bilecek sağlam bir firma bulamıyoruz ben istanbulda atolye sahibi bir vatandasım
    ancak şu anda sağlam firma bulmak zor bulduğumuz firmalarda içerden adam ister olmuşlar italat ihracat hiç farketmez versinler işi dikelim bizde dönelim onlarda seven hıll özelikle her atölyeye iş veren bir firma değil nasıl değil illa bir tanıdık vasıtasıyla gitmeniz gerekiyo lcwakiki oda öle aslında türkiyede isim yapmış büyük firmalar böyle uzun lafın kısası atölye çok iş yok iş var işci yok ama atolye çok :)) yeterki diktirmek istesinler siz kalkıp bir fasona 1 lira bedel biçerseniz zaten atölyecilik diye bir şey kalmaz tabi örnek verdim 1 tl diye ama :)))))siz anladınız beni !!!!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu