Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Hazır Giyimde İhracatçılar Diktirecek Atölye Bulamıyor

Sipariş çok dikecek atölye yok

Hazır giyimde yurtdışı siparişleri yığıldı. Ancak ihracatçılar diktirecek atölye bulamıyor. Bazı yerli markaların anti damping vergileri nedeniyle üretimi iç piyasaya kaydırması da fasoncu sıkıntısında etkili oluyor…

TÜRK hazır giyim ve konfeksiyon sektörü son dönemlerde yeniden bir çıkış içinde. Avrupalı birçok firma daha önce Uzakdoğu’dan temin ettiği ürünleri tekrar Türkiye’deki firmalardan almaya başladı. Diğer yandan, Uzakdoğu’dan ithal edilen hazır giyim ürünlerinden ani’ damping vergisi alınması yerli markalan da Türkiye’deki üreticilere yönlendirdi. Yani sektörde iş potansiyeli ciddi oranda artmış durumda. Ancak gelin görün ki bu siparişleri üretecek atölye tarzı işyeri bulmakta sıkıntı yaşanıyor.

Hazır giyim ihracatının önde gelen firmalarından Burcu Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Delibalta, kendilerine bağlı çalışan 6 atölye bulunduğunu, hepsinin de kapasitesinin dolu olduğunu belirtiyor. Burcu Tekstil, bu yüzden Düzce ve Tokat’ta yeni atölyeler kurdurmak için harekete geçmiş. Delibalta, bunun gerekçesini şöyle açıklıyor:

DÜZCE VE TOKAT’TA YER HAZIR

“Bize üretim yapan atölyeleri bugüne kadar hep destekledik. Makinelerini bile biz aldık. Daha sonra yaptıkları iş karşılığı mahsuplaştık. Siparişlere yetişemediğimiz için fabrikamızın bulunduğu Düz-ce’de sadece bize çalışacak atölyeler kurduruyoruz. Tokat’ta da fabrikamız var. Orada da atölyeler kurduracağız. Binamızı atölye kuracaklara bedelsiz vereceğiz. Fakat bu işe talipli çok fazla girişimci yok. En önemli nedeni de yetişmiş elemanın olmaması.”

Murat Delibalta, piyasada özellikle ağır işçilik gerektiren ve modelli ürünler denilen ceket, erkek polo tişört ve svetşört (sweatshirt) dikecek atölye bulunamadığını vurguluyor. Ardından da kapasite yetersizliği nedeniyle bazı siparişleri Litvan-ya, Romanya, Tunus ve Fas gibi ülkelere kaptırdıklarına dikkat çekiyor.

ÇOĞU İÇ PİYASADA

Pameks Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Karahasanoğ-lu, son günlerde iyici belirginleşen atölye sıkıntısının yerli markaların üretimlerini iç piyasaya kaydırmalarından kaynaklandığı görüşünde. Karahasanoğ-lu, gerek daha az işçilik gerektirmeleri gerekse daha hızlı üretilmeleri sayesinde daha önce ihracatçı firmalara bağlı çalışan birçok atölyenin yerli firmalara üretim yapmayı tercih ettiğini ifade ediyor:

“ihraç ürünlerde hem işçilik hem de diğer standartlar daha ağır. Atölye sahipleri bu tür sorunlarla boğuşmak yerine yerli perakendecilere iş yapmaya başladı. Biz 20 yıldır aynı atölyelerle çalışıyoruz. Makinelerini biz aldık. İşin olmadığı boş sezonlarda maliyetlerini karşıladık. Atölyelerini kapatmalarına veya başka firmalarla çalışmalarına izin vermedik. Şu anda yeni atölye arıyoruz ama yok. Bu yüzden fazla sipariş almıyoruz.” Sektörün duayen isimlerinden APS Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Osman Benzeş’in tespitleri de farklı değil. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün göz ardı edildiğini savunan Benzeş, bu işin Anadolu’da da cazibesinin kalmadığı görüşünde. Benzeş, üretim merkezi Amasya Merzifon’da bulunan APS Tekstil’e bu yörede iş yapan birkaç atölyenin bulunduğunu ancak onların da gelişemediğini vurguluyor: “Mardin, Uşak gibi illerde de atölyeler var. Ancak bize hitap etmiyorlar. İhracatçı firma yapabileceği kadar sipariş alıyor. Kimse açığa düşmek istemiyor. Sektörün esprisi kaçtı. Yeni teşvik yasasından sonra Anadolu’da hazır giyim üretiminin artması bekleniyor. Bekleyip göreceğiz.”

PEŞİN ÖDEME DÖNEMİ

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin de geçmiş yıllarda yüzde 25 fason, yüzde 75 iç bünye üretimi yapılırken, fason atölye üretiminin şu anda yüzde 80’i bul duğunu söylüyor. Negrin, “Yeni teşvik yasasına baktığımızda, sektörümüz açısından sadece 5 ve 6’ncı bölgeler rekabet edilebilir koşullar sunuyor. Özellikle Orta ve Doğu Karadeniz bölgeleri hedef alınabilir. Bu bölgelerde kalifiye eleman daha fazla” diyor.

Üretiminin önemli bölümünü Türkiye’ye kaydıran Seven Hill, paralarını peşin ödemek kaydıyla birkaç atölyeyi kendine bağlamış. Seven Hill Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özbek, konfeksiyon üretiminde kar marjının düşük olduğunu, bu yüzden sipariş verdikleri atölyeleri ayakta tutmak için peşin çalıştıklarını belirtiyor. Özbek, “Batman ve Siirt’te sırf bize çalışan atölyeler oluşturduk. Ancak halen ibti yacımız var. Şu anda ürünlerimizin yüzde 1’ini Türkiye’de diktiriyoruz” diyor.

Nitelikli eleman bulamıyoruz

Beyhan Triko, 1996 yılından bu yana ihracatçı firmalara kesim ve dikim hizmeti veriyor. İstanbul Bayrampaşa’daki tesisinde 250 kişiyi istihdam edilebilecek kapasiteye sahip. Ancak halen 80 çalışanı var. Şirketin sahibi Tekin Beyhan, işçi bulamamaktan yakınıyor. Yaklaşık 3 yıldır Zara, Mango gibi devlere üretim yapan Bravo Konfeksiyon için çalıştıklarını belirten Beyhan, atölye işletmenin karlı olmadığını düşünüyor: “Eleman bulamıyoruz. Alıp yetiştirelim desek, vasıfsız eleman da bulamıyoruz. Remayöz makinesinde çalışacakların yetişmesi için en az 1 yıl gerekiyor. Birçok denetimden geçtik. Her şeyimiz kayıtlı. Günde ortalama 4 bin parça üretimimiz var. Ancak para kazandığımızı söyleyemem. Geçen yıl 1 TL’ye diktiğimiz ürünü bu yıl 85 kuruşa dikiyoruz. Zaten kasım-nisan dönemi triko üretiminde boş sezondur.”

Uyulması gereken çok kural var

Bir atölyenin ihracatçı firmaya çalışabilmesi için öncelikle belli standartlara sahip olması gerekiyor. Çünkü sipariş veren yabancı şirketlerin çoğu için olmazsa olmaz kurallar belirlemiş durumda. Bunların başında da sigortasız eleman ve çocuk işçi çalıştırmamak gibi sosyal kriterler geliyor. Yine başta binanın yangın çıkış merdiveni olmak üzere iş güvenliğiyle ilgili tedbirlerin de alınması gerekiyor.

Sipariş veren yabancı firmalar, tedarikçilerine bağlı çalışan bu atölyeleri ya kendi ekipleri ya da Bureau Veritas, SGS, ITS gibi bağımsız kuruluşlar aracılığıyla yılda iki kez denetimden geçiriyor. Kriterlere uygun olmayan atölyelere iş verilmiyor.

Murat Delibalta, atölyelere iş vermeden önce bunları müşterilerine bildirdiklerini ve onların onayını aldıklarını söylüyor. Ancak Delibalta, çoğu atölyenin onaydan geçemediğini ifade ediyor.

ÖZBEY MEN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

199 Yorum

  1. BURSA GEMLİKTE FASON ATÖLYEM VAR ACİL İŞE İHTİYACIM VAR NEVRESİM,HAVLU,PENYE,PERDE,MASA ÖRTÜSÜ NE OLURSA LÜTFEN ARAYIN 05383242523

  2. ADANA YÜREGİRDE KURULU TEKSTİL ATÖLYEME FASON İŞ ARIYORUM PEŞİN PARAYLA DÜRÜST ÇALIŞACAKLAR ARASIN TEL:05075344198

  3. eren tekstil fason dikim her türlü fason işleriniz dikilir samsun bafra penye dahil 0533 358 36 95

  4. MERHABA BENİM İSTANBUL ÇAĞLAYAN DA ATÖLYEM VAR. ABİYE VE ELBİSE DİKİMİ YAPIYORUM. BLUZ KABAN DA DİKEBİLİRİM. FASON VE DEVAMLI ÇALIŞABİLECEĞİM FİRMALARLA GÖRÜŞMEK İSTERİM.0553 280 58 67 SAYGILARIMLA

  5. haklısın kardeşim bunlar bedavacı ondan sonra atölye yok diye sallıyorlar şimdi elimde bir model var inceliyoum bayan pardesü ağır bir işçilik var firmanın bana söylediyi adana da kesim finiş dahil 9,5 tl ye diktiriyorum.diyor bu durum karşısında ne diyebilirim hemen pazarlığı kapattım iyi günler dileyip kapattım.yorumu meslektaşlarıma ve firma sahiplerine veyetkili müdürlerine bırakıyorum bu şartlarda atölyeci nasıl ayakta kalır.iletişim.05413871086

  6. iyigünler ben Kütahya da 100 kişilik kadromla fason imalat yapmaktayım çalışabiliceyimiz sağlam güvenilir firmalar bulmakta sıkıntı yaşıyoruz olan firmalarda bedava iş yaptırmak istiyorlar sanki burda eleman bedava çalışıyor şu an simav civarında 20 den fazla atölye var en küçüyü 30 kişilik hepsinin sorunu aynı ucuza dikiyoruz onunda parasını gününde tam alamıyoruz birileride çıkıp atölye yok diyor sen olan atölyeye destek olmassan atölyeyi öldürmeye çalışırsan yakında atölye kalmaz ben düzcedeki firmayı aradım dışarıya iş vermiyoruz dediler.ben kimseden maddi destek istemiyorum sadece devamlı iş gününde ödeme buna evet diyecek firma varsa çalışabiliriz.elemanlarım tamamı sgk.lı kanunlara uygun.iletişim.05413871086

  7. söyleyecek pek şey yok 15 sene önceki fasonlara (8tl) mont diktirmeye çelısıyorlar geriden eleman yetişmiyor haftalıklar 15 sene once 35 tl idi şimdi 400 den aşağı elemen calısmıyor o da işten anlayan yok allah yardımcımız olsun…

  8. firma sahipleri sadece kendileri kazanmak istedikleri sürece atölyeler yok olmaya mahkumdur.atölyeler 3aylık çeklerle bu ortamda ayakta kalamaz.elaman tutamaz tutsada kalite yakalayamaz hem ucuz hemde kaliteli diye bir kavram yoktur….

  9. merhaba tarık bey adım mehmet 15 yıldır tekstılle uğrasıyorum ben bu tekstıl uretımını doğu bolgesınde genıs caplı bır uretım sahası kurmak ıstıyorum bunu yaapabılmem için bu duzeyde calısacak bana fason veya finişli iş imkanı sağlayabilecek bir fırmaya ihtıyacım var. evet tarık bu konuda sızden yardım beklıyorum.tel.05425362040

  10. Merhabalar, büyük E-Tiacert firmalarına tedarik yapan bir firmayım. Ürünlerimiz genelde çalışan genç bayana yöneliktir. İşleyişimiz şu şekildedir. Her 15 günde bir model yenilemek ve X E-ticaret sitesinde yayınlanma süresi bittikten sonra sipariş edilen adede göre 2-3 gün içerisinde farklı ürün çeşitlerinden toplam 5000-10000 adet ürünlerin teslim edilmesi gerekmektedir. Biz güvenebileceğimiz her şeyin 2 taraflı sözleşmelerle garantilenecek profesyonel atölyeler aramaktayız. Tercihimiz mevcut atölyelerde hem pastal hem dikimin gerçekleştirilmesidir yani kumaş topu olarak gelecek ve parça ürün olarak çıkacak.

  11. Helal sana meslaktasim
    Yazini cok begendim
    Bunlara is dikmiyorum
    Dikmekte istemiyorum
    Cunku senelerce mal diktim
    Su an bankalarla bogusuyorum
    Enayiligim yanima kar kaldi lanet olsun
    Bizler diktik bu kansizlar yedi
    Haram olsun onlar simdi altinda jiplerle geziyor
    Bizlerde onlarin borclarini temizliyoruz

  12. Yalan soylemenin anlami yok
    Atolyeciler is dikecek firma bulamiyor
    Diye yazilsaydi bence daha saglikli olurdu
    Firmalar neden iş diktiremiyor biliyormusunuz
    Cunku bize hamallik yapin bedava calisin diyorlar
    Ama atolyecinin yaninda calisan eleman oyle dusunmuyor
    Bize zam yapin diyorlar
    Soruyorum size bir makinaci 500/600 lira haftalik isterse
    Firma hala 5 liraya elbise diktirirse nasil atolye bulacak
    Bu atolyeci bu fiyatlara karsilik nasil eleman calistiracak
    Adam gibi fason versinler adam gibi is dikecek
    Atolye her zaman var farkli dusuncelere sahip olan
    Her zaman arasin ben telefonun diger ucundayim
    530 302 07 95

  13. usta makinacıyım lazım olan arasın mont kaban bayan elbise fark etmez 05394234155 fatih istanbul

  14. Merhaba arkadaşlar ben istanbuldan yaziyorum, babam ile 15 seneyi aşkındır tekstil işindeyim. Babam şuan memleketimiz Malatya/ Darende de atölyeyi kurdu 20 çalişan ile ve bizi oraya götüren firma iş vermeyeceğini işlerin yavaşladiğini söyledi bize sağlam ve devamli iş verebilecek (ara ara boşluklar olabilir) yardımcı olabilecek sağlam firmalar ariyoruz. Bu konuda babamla irtibata geçebilirsiniz. 0535 721 46 49 Mevlüt çetin. Saygilar.

  15. merhaba ayşe hanım arayın şartlar görüşelim
    0534 988 95 99. 0541 434 82 64

  16. mrb ben istanbul sultan beyliyinde atölyecilik yapan biriyim 20 çalışanımcvar kot pantolon ceket keten tarzı çalışıyoruz ayrıca hazırlıkta yapıyoruz budönem çok kötü bir dönem oldu boşkaldık kalitemizden ödün vermeden özenle çalışıoruz ssk mevcut dur bglantı kurmak isteyen firmalar 0541 434 82 64

  17. bende amasya ve ilçesinde fason dikim yapan atölyeyim…şu işlerin .ok yogun günlerde 3 – 4 -atöye boş kaldık.. sebebi nedir ? dürüst ve saglam firmaları sözlerimden tenzi ederim…şu son yıllarda çok sayıda firmalar türedi hiç atölyesi bile olmayan insanlar büyük firmlar tarafından desteklenerek anadoluya iş dagıtımı yapıyor iş bitiminde para ödemeleri yapılmıyor yada birazı yapılıyor gerisi yok..peki anadoludaki fason atölyesi nasılişçiye ssk yapcak nasılmaaş ödeyecek evet bakın şimdi bir çok atölye çorum samsun amasya tokatta boş iş bulamıyor işte paralarımızı ödemeyen sahtekarlar şimdide diger firmaların iş vermesini engelliyor bende buradan sayın başkan cem negrim beye sesleniyorum lütfen bu konuyu gündeme alınız ve firmalara anadoluya verdikleri işin arkasında kendilerini göstersinler aracılarla iş yapıyorlar evet blki firma para ödüyor ama racılar ödemiyor.bir hususta şu firmaların fason takipcileri firmalarının bilgisi dışında bir çok atölyeye kar ortagı oluyor işte anadoludaki atölyeler bu yüzden çalışmıyor yada şimdi oldugu gibi boş kalıyor…arzeden olursa firmalardan bizzat kendileri tehit etmek şartıyla bir çok atölyeciyi onlarla buluştururuz iş krşılıklı çalışma imkanını saglaya biliriz…bir dahaki yazımda ise hangi firma veya hangi firma adına çalışıpda atölyecileri dolandıran firmaları yzcam bundan sonra o ortakcılık eden aracıları ve ödeme yapmayanlarıda net aracıkıyle yazcam inş saygılarımla….mustafa kıyıcıoğlu ..AMASYA..05443503236

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu