Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Peştemal Yeniden Moda Oldu

İLK üretildiği dönemlerde el tezgahlarında sınırlı sayıda dokunan peştamallar artık modern dokuma tezgahlarına sahip fabrikalarda seri olarak üretiliyor. Armüllü ve jakarlı olmak üzere iki farklı türde üretilen peştamalların fiyatı niteliğine ve markalı olup olmamasına göre 20 ile 69 TL arasında değişiyor. El tezgahlarında üretilenlerin fiyatı biraz daha pahalı. Armüllü dokumalar genellikle çubuk desenli olurken, jakarlılarda desen seçeneği çok daha fazla.

pestemal

HAVLUNUN YERİNİ ALDI

Bornoz, havlu, gecelik, peçete gibi ev tekstili üreten Denizli merkezli İpekyolu Tekstil, son yıllarda piyasadan gelen talep üzerine peştamal üretimine de başlamış, ipekyolu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Salih Katrancı, başta Akdeniz ve Ege sahilleri olmak üzere Türkiye’nin her tarafından sipariş aldıklarını belirtiyor. Katrancı, “Ev tekstili mağazalarının hemen hepsi peştamal da satmaya başladı.

Havlunun yerini peştamal aldı” diyor.

Peştamala sadece Türkiye’de değil, yurtdı-şmda da büyük bir talep var. Bu ürünün dünyanın birçok yerine ihracatına da başladıklarını be-lirten Katrancı, şöyle devam ediyor: “ABD’den çok talep geliyor. Avrupa ülkelerine de ihraç ediyoruz. İnternetten de yoğun olarak satılıyor. ABD merkezli Gilt isimli internet sitesi en çok satış yapanlardan biri. Dünyaca ünlü Fransız departman store’u La Fayette’e bile girdi.”

Peştamalı havludan üstün kılan birçok özellik var. Bunlardan en önemlisi hafifliği. 200 ile 300 gram arası ağırlığı olan peştamallar, beş on dakika içinde kuruyor. Havlu gibi çanta veya valizde geniş yer kaplamıyor.

MARKETLERDE BİLE SATILIYOR

Bugün ev tekstili mağazalarının yanı sıra marketlerin reyonlarına bile giren peştamalı piyasaya ilk çıkaran firmalardan biri Mesut Güneş. 1970 yılından bu yana sızma zeytinyağından üretilen sabundan havlu ve bornoza onlarca çeşit ev ve mutfak araç gereçleri satan firmanın müşterileri arasında turistler de bulunuyor. Zaten firma peştamal satmaya turistlerin talebi üzerine başlamış, ileri arasına 1998 yılında peştada ekleyen firma, bu işe ilk başta birkaç çeşitle başlamış. Şu anda mağazalarının önemli bir kısmını bu ürün dolduruyor. El tezgahlarında üretilenlerden bambu liflerinden üretilene kadar hemen her çeşit peştamalı mağazalarında bulmak mümkün. Mesut Güneş mağazalarında peştamal kumaşından üretilen kollu ve kolsuz bornozlar da önemli bir yer tutuyor. Hamamlarda kullanılan şekerci peştamalının da onlarca çeşidi bulunuyor.

Mesut Güneş firma yöneticisi Süleyman Güneş, peştamalın ciro içindeki payının her yıl arttığını ifade ediyor. Güneş, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Son dönemde bu ürü-n e odaklandık. Üretimi Denizli’de yaptırıyoruz. Renkleriyle birlikte 40’tan fazla çeşidimiz var. Müşterilerimiz mayo, bikini veya şortlarıyla kombin oluşturacak renkleri tercih ediyorlar.”

YURTDIŞINDAN TALEP ÇOK

Denizli’nin Buldan ilçesinde 1993 yılında kurulan Buldanevi, faaliyetlerine şal, havlu, bornoz ve çeşitli ev tekstili ürünleri üreterek başlamış. 2008 yılından bu yana kapasitesinin büyük kısmını peştamala ayırıyor. Firma halen günde yaklaşık bin adet peştamal üretiyor. Bunun 40 adedi el işçiliğiyle dokunan ürünlerden oluşuyor.

Havlu peştamalın yanı sıra peşkir ve peştamal bornozları da var. Buldan ve Bodrum’da iki mağazası bulunan firma, üretiminin büyük kısmını ise Avustralya’dan Yeni Zelanda’ya, ABD’den Japonya’ya birçok ülkeye ihraç ediyor.

Buldanevi’nin sahibi Mehmet Melda Mutsak, peştamalın tüm dünyada trend haline geldiğini belirtiyor. Mutsak, sözlerine şöyle devam ediyor: “Hollanda’da 120 mağazası

olan bir müşterimiz var. Bizden aldığı peştamalı ilk başlarda promosyon olarak dağıtıyordu. Çok fazla ilgi görünce vitrine koymaya karar verdiler. Bu firmadan daha önce ayda 5 bin adet sipariş alıyorduk. Siparişi aylık 48 bin adede çıkardılar. Bunun için yeni makineler aldık, kapasitemizi artırıyoruz. ABD’de sekiz toptancımız var. Orada da satışlar artıyor. Yurtdışmdaki firmalar bize internetten ulaşıyor. İç piyasadan da büyük talep var. İstanbul Galata ve İzmir Alaçatı’da olmak üzere iki mağaza daha açmak üzereyiz.” Birçok ev tekstili üreticisi gibi English Home’un da ürün gamında peştamallar geniş yer tutuyor. Düz çizgili ve kelebek desenli olmak üzere iki farklı model ürünleri bulunan firma, bunları Adapazarı Akyazı’daki fabrikasında üretiyor. English Home yetkilileri, bu ürünlerin sadece yaz sezonunda değil, kışın da ciddi adetlerde satıldığına dikkat çekiyor.

BEACH’LERDE MODA

Peştamal kullanımının özellikle spa merkezlerinin sayısının artmasıyla birlikte yaygınlaştığını söylemiştik. Son dönemde İstanbul’da açılan otellerin neredeyse tamamının en çok önem verdikleri bölümlerinin başında spa’ları geliyor. Spa’ların temel ürünlerinden biri de kuşkusuz peştamallar.

Elite World Hotels Fit Life Spa & Health Çenter Satış Koordinatörü Sezgin Demir, hamam ve saunayı kullananların genellikle peştamalı tercih ettiklerini belirtiyor. Demir, şehir otellerinin yanı sıra bu ürünün özellikle beach’lerde moda haline geldiğine işaret ediyor. Sezgin, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Spa merkezlerinde daha çok çizgili ve karışık renkli olanlar kullanılıyor. Sahil kesimindeki otellerin beach’lerinde ise pareo adı verilen ince, yu-muşak ve desenli olanlar tercih ediliyor.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. Geleneksel peştemal modası, modern üretim ile birleşerek hızla moda haline geliyor. Özellikle uzun yıllardır Denizli Buldan ve Kızılcabölük yöresinde geleneksel kara tezgahlarda dokunan ve genellikle hamamlarda kullanılan peştemal, son bir kaç yılda moda olarak tanınır hale geldi. Artık otel, spa, plaj, beach, promosyon vb. bir çok uygulamaya konu olması yanında evlerde banyo havlusunun da yerini alarak peştemal modası genişlemiş oldu. Hafif olması, hızlı kuruma, iyi su emme ve havlu gibi havlarını bırakma derdi olmadığı için her geçen gün daha çok talep görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu