Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Türkiye gelinlikte Avrupa ve Ortadoğu’nun üretim üssü oldu

300 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öz-türk de Türkiye’nin son yıllarda gelinlik sektöründe yaptığı atılımlarla Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük tedarikçilerinden biri haline geldiğini vurguluyor. Öztürk, şöyle devam ediyor:

“Gelinlik katma değeri yüksek ve emek yoğun bir sektör. Kilogram başı 100 dolar gibi yüksek bir rakamla ortalama ihracat birim fiyatımızı yükselten çok önemli bir etkisi var. ihracat ağırlıklı sektör endüstriye dönüştürülerek, bir tarafıyla standart ürünlerde ihracat yaparak, diğer taraftan tasarım odaklı butik, kişiye özel üretimle bu alanda Türkiye’yi cazibe merkezi haline getirmek mümkün. Bu sektörün uluslararası tanıtımına Ekonomi Bakanlığı’nm daha çok destek vermesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Gelinlik sektörünün tekstil, hazır giyim, makine, turizm ve daha birçok sektöre katkısının olduğunu belirten Öztürk, üniversitelerin moda tasarım bölümlerinden mezun olan gençlerin hazır giyim sektörüne kazandırılması konusunda da gelinlik branşının önemli bir görev üstlendiğini dile getiriyor. Öztürk, “İzmir’de halen 100’ün üzerinde firma seri üretim yapıyor. Yıllık 25 bin adedin üzerinde üretim yapan ve ağırlıklı olarak ihracata çalışan firmalarımız var. Almanya, Avusturya, Hollanda, Romanya, İspanya, İtalya, ABD, İngiltere gibi gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünyanın dört bir yanma ihracat yapıyoruz. Farklı kültürlere ve beğenilere hitap eden tasarımlarıyla Türk gelinlikleri beğeni topluyor. Adet bazında bavul ticareti hariç yıllık yaklaşık 400 bin parça gelinlik ihraç ediliyor. Bu da yaklaşık olarak 300 milyon dolarlık bir ihracata karşılık geliyor” diye konuşuyor.

İÇ PİYASA DA CANLI

İhracatın yanı sıra iç piyasanın da son derece canlı olduğuna işaret eden Öztürk, Türkiye’de yılda yaklaşık 700 bin düğünün yapıldığım hatırlatıyor. Öztürk, “Talebin yaklaşık 200 bini kiralık gelinlik ile karşılansa da 500 bin dolayında satın alma gerçekleşiyor. Her yıl İzmir’de federasyonumuz ve üyemiz Ege Giyim Sanayicileri Derneği’nin desteğiyle gerçekleştirilen İF Wedding İzmir Uluslararası Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuan’nm sektörün küresel tanıtımı, ihracatı artırması ve İzmir’deki kümelenme açısından önemli katkı sağladığını düşünüyorum. Bu kapsamda İstanbul’da her yıl gerçekleştirilen Evlilik Dünyası Fuarı’m da unutmamak gerekiyor.”

İki kardeş, iki firma, iki tarz

Gelinlik firması Eda Sposa, yaklaşık 27 yıldır sektörde faaliyet gösteriyor. Firma sektörün önde gelen tasarımcılarından Eda Adalet Gün’e ait. Türk tasarımcıların diktiği gelinliklere başta Ortadoğu olmak üzere çevre ülkelerden büyük talep olduğunu belirten Gün şu bilgileri veriyor:

“Gerçekten ustalık isteyen tasarımlarda kendimizi çok geliştirdik. Bunun sonucunu gerek fuarlarda, gerekse düzenlediğimiz defilelerde görüyoruz. Yurtdışında son dönemlerde özellikle gösterişli gelinlikler tercih ediliyor. Önümüzdeki yaz sezonunda transparan görünümlü ten rengi malzemelerle sanki dantelleri vücuda yapıştırmış görüntüsü veren gelinlikler çok fazla görülecek. Gelinlikte moda trendleri kalıp, model, kumaş ve materyal olarak çok değişiklik göstermekle beraber, burada tasarımcının çizgisi de önem taşır.

Bir sene çok kabarık ve geniş hacimli gelinlikler modayken, bir başka sene tamamen vücuda oturan balık model dediğimiz dar kalıplar öne çıkabiliyor. Yeni tasarımlarda barok dediğimiz büstiyer kısmı tam otururken bel ve göğüs estetik bir şekilde vurgulanıyor. Eteklerse olabildiğince kabarık ve kuyruklu hazırlanıyor. Sadece nikah yapıp yemekli müzikli bir yerde eğlenmek isteyen gelinlerimiz de nikahta oldukça sade, düz ve şatafattan uzak gece elbisesi gibi bir model seçebilir. Akşam partisinde ise mini bir gelinlik giyebilir. Bu tasarım onlara hareket özgürlüğü sağladığı için çok tercih ediliyor, gelinlik fiyatları ise, iki bin TL’den başlayıp 20 bin TL’ye kadar çıkıyor. Fiyat modele, işçiliğe ve kullanılan malzemeye göre değişiklik gösteriyor.”

“DÜNYA LİDERLİĞİNE OYNUYORUZ”

Sektörün yakından tanıdığı bir diğer gelinlik tasarımcısı da Eda Adalet Gün’ün kardeşi Hülya Gün. Firmasına da kendi ismini veren Hülya Gün’ün tasarımları da yurtdışında yoğun ilgi görüyor. Hülya Gün, firması ve pazar hakkında şu bilgileri veriyor:

“Türkiye bu sektörde dünya liderliğine oynuyor. Hem biz firma olarak, hem de Türkiye sürekli yeni pazarlara giriyoruz. Gelinlikte dünyaya hitap ediyoruz. Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Lübnan, Rusya, Azerbaycan hatta birçok Avrupa ülkesi artık bizi tercih ediyor. Bu sene kabarık barok tarzı ve çiçekli, ışıltılı gelinlikler revaçta. Daha naif, daha elegan modeller genç kızlar tarafından tercih ediliyor. Bohem tarzı sade eteklerde bu senenin moda akımında var. İnce danteller ve daha naturel modeller de ön plana çıkmaya başladı. İsteklere göre çok iddialı modeller çalışsak da tasarımlarda artık eskiye dönüş yaşanıyor.”

Gelinlik atölyesi kaça kurulur?

Gelinlik üretimi için rantabıl bir atölyede en az yedi düz dikiş makinesinin, bir tane de overlok makinesinin olması gerekiyor. Böyle bir atölyede en az 10 kişi istihdam edilmeli. Gelinlik dikimi tüm hazır giyim ürünlerine göre çok daha hassas bir iş olduğundan, istihdam edilen kişilerin kalifiye olması şart. Bir diğer önemli konu da böyle bir yatırımı yapacak kişinin kendisinin de bu işte usta olmasının gerekmesi. Aksi takdirde işin yürümesi neredeyse imkansız. Böyle bir atölye için ilk etapta yaklaşık 50 bin TL sermayeye ihtiyaç var.

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. Fatihte Gün içinde gittiğin vitrinde begendigim ve satışı abiye olarak satılan benim gelinlik olarak giyeceğim bir.modeli beğendik ama her türlü sorun çıkartan çalışan kübra hanım o kadar problemliydi ki yok boncuğunu bulamayız kolları bol geldiği için daraltma yapılacak oradan kalanları dikersiniz diye fikir veren biziz astarini söyle dikemem böyle olmaz diyip farklı bir personele sorduğumuzda sıkıntı olmaz hallederiz diyor anlaştık neticesinde sonuca gelindi toplan ücreti peşin istiyor yarısını verdik bu kezde cumartesi prova pazar teslim dediler çalıştığım için alamam benim uygun olduğum tarihte teslim alalım 3 ay var düğüne diyorum hazır ürünü bekletemem diyor neden dedim çalınır denildi diğer gelinlikler çalınmıyor bizzati bendeki mi çalınacak kol daraltmaya ek fiyat 400 tl rakam verildi ek olarak boncuk yok ama tadilat yapacak şahıs nasıl yapacaksa böyle saçma bir hizmet görmedim sanki bedavaya veriyormuş gibi davranıyor ürünü sadece kübra hanım için konuşuyorum diğer şahıslarını bilmem ama blvahset bir gündü haliyle almaktan vazgeçtik sadece üslup için ayrıca başka bir gelinliği önceki geldiğimiz de 7500 diyen firma bir hafta sonra gelinlik fiyatı 8500 dediler kafalarına göre fiyat veriyorlar rezaletti KESINLIKLE ONERMIYORUM INSAN MUAMELESI YAPMIYORLAR!!!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu