Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Türkiye’nin En Ünlü Moda Tasarımcıları

Türkiye’nin önde gelen 150 moda tasarımcısı

Tuğba Berin

Deriye farklı bir kimlik kazandıran, dantel ve şifonlarla birleştirdiği ince deri elbiselerin, gece ve kokteyl kıyafetlerine dönüşmesini sağlayan Tuğba Berin, 2002 yılında Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarım Bölümü’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından moda tasarımına profesyonel giriş yaptığında bir tesadüf eseri tanıştığı deri en büyük tutkusu haline geldi. Birçok firmada tasarımcı olarak görev yaptıktan sonra, 2005 yılında kendi ofisini açarak Berinza markasının temellerini attı. Berin kendi markasının yanı sıra halen Türkiye’de ve dünyada birçok markaya koleksiyonlar hazırlıyor.

“Berinza’nın marka kodlarının başında iddia geliyor” diyen Berin, modern, şık ve iddialı kadınlara yönelik tasarımlar yaptığını söylüyor. Türkiye’nin sahip olduğu gelişmiş deri sektörünün, deri tasarımı açısından pek çok avantaj sağladığına da değinen Berin, “2 milim kalınlığında, adeta kumaş inceliğinde deriler üretilebiliyor. Her türlü materyal ile kombinlemeye müsait bu incecik deriler ile biz tasarımcılara yalnızca hayal etmek kalıyor” diyor. Berin’e göre Türkiye’de deri kullanımının yeterince yaygın-laşmamasının sebebi iklim şartları. Türkiye’de deri tasarımcısı sayısının azlığından yakınan Berin şöyle devam ediyor: “Türkiye deri üretiminde son derece başarılı. Elbette ki deri tasarımcılarına ihtiyaç çok fazla.

Eğitimini alarak, tecrübe ve birikimlerini tasarımla birleştiren, kendilerini geliştiren deri tasarımcıları muhakkak başarılı olacaktır.”

TRENDLERDEN BAĞIMSIZ
Mehtap Elaidi

Boğaziçi Üniversitesi’nde aldığı işletme eğitiminden sonra, farklı alanlarda çalışan Mehtap Elaidi 2000 yılında Teşvikiye’de kendi atölyesini kurarak moda tasarımına adım attı.

Aynı zamanda mağaza olarak da hizmet veren bu atölyenin ardından, ikinci mağazasını Nişantaşı’nda açtı. Bugüne kadar çeşitli firmalara tasarım danışmanlığı yapan Elaidi, en uzun soluklu çalışmayı ise Boy-ner’in Cotton-Bar ve Pi markalarıyla gerçekleştirdi. Mehtap Elaidi ürünleri kendi mağazalarının yanı sıra Türkiye’de Beymen, Brandroom, Midnight Express’te, yurtdışmda ise Suudi Arabistan, Lübnan, Kuveyt, Dubai, Bahreyn, Fransa, İspanya gibi ülkelerde çeşitli noktalarda satılıyor.

Tasarımlarımda farklı dokuları kullanmayı sevdiğini söyleyen Elaidi, “Kendi yarattığım deneysel kuplardan yola çıkmayı ve trendlere çok bağlı kalmadan zamansız detaylar kullanmayı seviyorum” diyor.

Türk tasarım markalarının kendi segmentlerine göre çeşitli şekillerde varlıklarını göstermeye başladığına dikkat çeken Elaidi, bunun ülke algısına da katkı sağladığım anlatıyor: “Markalar kendi yollarını çizerken aynı zamanda yurtdışmdaki Türk markalarının algı yönetimine de çok katkıda bulunuyorlar. Bugün sadece ne yaptığınız değil, yaptığınızı ne şekilde tanıttığınız da bir o kadar önemli. Yani artık hem doğru ürünü doğru şekilde üretmeniz, hem de doğru kanallarda tanıtıp pazarlıyor olmanız gerekiyor. Son zamanlarda bu konularda önemli yol katledildiğini görüyoruz.”

IŞIN MUTFAĞINDAN
Fidan Şimşek

Henüz 18 yaşındayken Neslihan Yargıcı ile çalışmaya başlayarak sektöre adım atan moda tasarımcısı Fidan Şimşek, sektörün ‘alaylı’ isimlerinden. Zaman içinde pek çok firmayla çalışan Şimşek, şu anda kendi markasıyla ‘haute couture’ tasarımlar yapıyor. Üç sene önce kendi shovvroom’unu açan Şimşek’in 10 kişilik bir tasarım ekibi var. E-ticaret sitesi Lidya-na’ya özel hazırladığı koleksiyonu yine bu site üzerinden satılıyor.

Mağaza açma konusuna da sıcak baktığını söyleyen Şimşek, “İlerleyen zamanlarda her şey olabilir. Mağaza açma konusunda bir takım çalışmalarımız devam ediyor” diyor. Şimşek tasarım anlayışı konusunda şunları anlatıyor:

“Özellikle kadınsı, sade ve şık elbiseler tasarlıyorum ve tabiî ki kendi tarzımdan da esinleniyorum. Kadınlara özellikle özgüven aşılayacak kıyafetler oluyor bunlar. Bize özgü nedir diye sorarsanız tabii ki kalıplarım derim. Bana birçok müşterim kalıplarımı beğendiği için geliyor. Biz kadınları olduğundan birkaç beden ince gösteren kıyafetler tasarlıyoruz.”

MİLANO’DA SHOWROOM AÇACAK
Burçe Bekrek

Üniversite yıllarında özel tiyatrolara kostüm tasarımları yaparak işe başlayan Burçe Bekrek’in ilk profesyonel deneyimi LC Waikiki’de üstlendiği baş tasarımcı asistanlığı olmuş. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nden mezun olan genç tasarımcı, ardından İtalya’da İmaj Danışmanlığı eğitimi ve Istituto Marangoni’de moda tasarımı konusunda yüksek lisans eğitimi aldı.

2009 yılma kadar aile şirketi dahil pek çok şirkete danışmanlık yapan Bekrek, aynı yıl kendi markasını kurmaya karar verdi.

Bugün beş kişilik ekibiyle sadece kendi markasına yönelik çalışıyor.

Yalınlık, kusursuz kalıp ve yüksek kalitede fonksiyonel liğin öne çıktığı modern tasarımlara odaklandığını an latan Bekrek, “Bir giyside basit bir dokuya odaklanıp onu dikkat çekici ayrıntılar ile rafine ediyoruz. Bizim için tasarımlarımızın giyilebilir olması büyük önem taşıyor. Zira koleksiyonlarımız modern, şehirli, entelektüel seviyesi yüksek, farkmdalığı olan kadınların yaşam stillerini tamamlamayı hedefliyor’ diyor.

Burçe Bekrek’in 2010 yılından bu yana Nişantaşı, Abdi İpekçi Caddesi’nde konsept bir mağazası var. İleride başka mağazalar açmayı da planladığım söylüyor: “Örneğin Anadolu Yakası’ndan çok fazla müşterimiz olduğu için Suadiye-Bağdat Caddesi bölgesinde bir mağaza açabilirim. Bu girişimi bir yatırımcı ile ortak yapmak niyetindeyim. 10 yıl içerisindeki hedefim ise Milano’da bir showroom açmak.”

ŞIK VE SPOR TASARIMLAR
Selim Baklacı

Liseda hazır giyim eğitimi almaya başlayan Selim Baklacı’nın modaya olan merakı bu yıllarda başladı. Lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü’nde tamamlayan Baklacı, profesyonel iş hayatına 2004’te Via Tekstil’de tasarım asistanı olarak adım attı. Vitrin, Saraka ortaklığında Balizza-Atalar gibi firmalarla çalıştı. Tvveen’e ise Tween by SelimBaklacı ismiyle bir koleksiyon hazırladı. Bu gün ise dört kişilik ekibiyle sadece kendi markası için tasarımlar yapıyor. Şu anda bir mağazası bulunmayan Baklacı’nın tasarımları İstanbul Fashion In-cube Showroomu’nda yer alıyor. 2015 başından itibaren internet butiğini hayata geçirecek. Baklacı tasarım yaklaşımım şu sözlerle anlatıyor: “Her stildeki giysilerin sporlaştırılmış hallerini tasarlıyorum. Böylece kalıpların dışında bir o kadar da şık tasarımlar ortaya çıkıyor.”

ERKEKLER İÇİN TASARLIYOR
Giray Sepin

Profesyonel iş hayatına 2003 yılında Abbate’de erkek gömlekleri tasarlayarak başlayan Giray Sepin, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü’nün ardından Floransa Plomada Institude’da yüksek lisans eğitimi aldı. 2014 başında kendi markasını yaratan tasarımcı, bugün aynı zamanda Mudo Collection’da Erkek Tasarım Müdürü olarak görev yapıyor. “Çağdaş, yenilikçi ve farklı giyinmek isteyen erkekler için cesur olduğu kadar sade ürünler tasarlıyorum” diyen Sepin, ağırlıklı olarak teknolojinin ilerlemesine paralel gelişen yeni kumaş tuşelerini ve değişken formları kullanıyor.

Sepin’e göre, tekstil sanayisinde Türkiye yüksek bir potansiyele sahip.

Bu potansiyeli kullanmak isteyen heyecanlı tasarımcıların gün geçtikçe artığına değinen Sepin, şöyle devam ediyor: “Yeni fikirlerle bir araya gelebilecek son derece zengin bir kültürümüz, sayısız esin kaynağımız var. Tüm bunların bir araya gelmesini sağlayacak işbirlikleri ve İstanbul Fashion Incube gibi destek platformları Türk moda algısını ileriye taşıyacaktır.”

Gözü modanın başkentlerinde
Tuba Ergin

Şikago’da Roycemore School’da lise eğitimini tamamlayan Tuba Ergin, ardından Art Institute of Chicago’da moda tasarımı eğitimi aldı. 2002 yılında denim endüstrisinde çalışmaya başladı. DanimarkalI Bestseller’ın Vero Moda ve Jack&Jones, İspanyol Inditex’in Zara ve Berschka, Fransız Beaumanoir’in Cache Cache ve Bonobo gibi markalarıyla çalışan Ergin, 1999’da Türkiye’ye dönüş yaptı. Eğitimine Türkiye’de devam etti ve La Salle Academy’de Moda Tasarım ve Pazarlama Bölümü’nü bitirdi. Türkiye’de de C’olins Jean. Network. US Polo. Koton. Lacoste olmak üzere birçok markayla çalıştı. Aynı zamanda İspanya, İtalya, Kanada, Tunus gibi ülkelerde farklı segmentteki markalarla işbirliklerine devam etti.

2010 yılında ise kendi markası G.O.D.D’yi kurdu. Bu marka ile yedi ülkede toplamda 72 satış noktasında yer buldu. Son bir buçuk yıldır ise Tuba Ergin isimli üst segment markasına odaklandı. Tasarımcının koleksiyonları Demsa Group’un Brandroom mağazalarında ve İstanbul Fashion Incu-be Shovvroom’unda satılıyor. Bunun dışında New York, Tokyo ve Dubai’de satış noktalarında yer alıyor.

Önümüzdeki dönem bu pazarlarda büyümeyi hedeflediğini anlatan Ergin, tasarımlarım şöyle tarif ediyor: “Tasarımlarım ağırlıklı olarak günlük giyime yönelik. Çalışan şehirli kadım gündüzden geceye taşıyacak tasarımlara odaklanıyorum. Malzeme seçimleri ve formlarıyla avantgarde ama aynı zamanda giyilebilir koleksiyonlar hazırlıyorum. Deri ve deri/tekstil karışımları olmazsa olmazlarımdan. Koleksiyonun küçük bir kısmı da geri dönüşüm ve sürdürülebilir moda felsefesini takip eden tasarımlar içeriyor.”

“UZUN SOLUKLU BİR SÜREÇ’
Zeynep Devooght

Viyana University of Applied Arts’da moda tasarımı, tekstil sanatları ve sanat pedagojisi eğitimleri alan Zeynep Devooght, bir süre Belçika’da çalıştı. Burada çeşitli markalarda görev alırken, akademik çalışmalara da dahil oldu. Belçika’nın Anvers şehrindeki A.F. Vandevorst’un tasarım atölyesinde çalışırken, kendi markası olan Z.’yi kurdu ve İstanbul’a döndü. Halihazırda sadece kendi markası için tasarımlar yapan Devooght’un planları arasında mağazalaşmak yok. Ürünlerini şu anda sadece İstanbul Fashion Incube showroomunda satışa sunuyor.

Tasarımcı, farklı yaş ve tarzdaki kadınlara yönelik ürünleriyle dikkat çekiyor. Markanın imzası niteliğinde olan piercing metal detaylar ise tüm koleksiyonlarda kendini gösteriyor. Bazı parçalarda neredeyse hiç dikiş bulunmadığını ve birleştirme noktalarının piercing ile yapıldığını söyleyen Devooght, “Piercing’lerin çıkarılabilir olması, parçaların isteğe göre farklı şekillerde tekrar deneyimlenebilmesini sağlıyor” diyor. Türkiye’nin moda tasarımı konusunda kat etmesi gereken çok yol olduğunu savunan Devooght şöyle devam ediyor: “Başarılı bir moda markası yaratabilmek sanırım piyasanın ve toplumun güvenini sağlamakla ilgili. Bu uzun soluklu ve risk almayı gerektiren bir süreç.”

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. Ben moda tasarımı seviyorum . Seninle çalışabilir miyim uzaktan e-posta benimle irtibata geçin. Ben bir Arap olduğumu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu