Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Türkiye’nin En Ünlü Moda Tasarımcıları

Türkiye’nin önde gelen 150 moda tasarımcısı

KONSEPT MAĞAZA AÇACAK
Duygu Ergör

Ayakkabı tasarımcısı Duygu Ergör, tasarım yapmaya üniversite yıllarında başladı. Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nü bitirdikten sonra İtalya’da Giu-seppe Zanotti Sergio Rossi gibi isimlerin destek olduğu Cercal Okulları’nda ayakkabı teknik eğitimi aldı. İlk olarak Beta ayakkabıda staj yaptı. Ardından İtalyan Bikkembergs markasına, Türkiye’de ise Hotiç, Yaya ve Ceyo gibi yerli markalara koleksiyon hazırladı. 2012 yılında kendi markasını yaratan Ergör, ayakkabı başta olmak üzere deri çanta ve kemer koleksiyonları hazırlıyor. Yakın zamanda ise bir konsept mağaza açmayı planlıyor. Ergör’ün tasarımlarında melek kanatlan en dikkat çekici öğelerden. Türkiye’nin tasarım konusunda henüz yolun başında olduğunu savunan Ergör, “Moda bize çok sonradan geldi. Dolayısıyla eğitim ve sonrası tüm aşamalarda hala eksiklikler var. Ama çok yetenekli genç modacılar var. Desteklenirlerse çok güzel işler çıkacaktır” diyor.

FONKSİYONELLİKTEN VAZGEÇMİYOR
Esra Erkutun

Mobilya tasarımcısı Esra Erkutun, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu. Üniversitenin ilk sınıflarından itibaren ağırlıklı olarak dekorasyon ve iç mimari üzerine yoğunlaşan tasarımcı, bu yıllarda mobilya ve mekan tasarımını uzmanlık alanı olarak belirler. İlk profesyonel deneyimini ise Fatih Kıral Mobilya ve Koleksiyon Mobilya’da edinir.

Daha sonra Monestt Mimarlık’ı kuran Erkutun halen Yataş, Enza Mobilya, Fuga Mobilya, Vanessa Mobilya, Magazin Furniture Factory, Magazin Dream Factory, Teleset Mobilya ve Kelebek Mobilya’ya tasarımlar yapıyor. Dört kişilik ekibiyle mobilya sektöründe yataktan kırlente, yemek masasından sehpa gurubuna ve kütüphaneye kadar bir evde kullandığımız tüm ürünleri tasarlıyor.

“Yapmış olduğumuz tasarımlardaki feminen dokunuşlar bizi yansıtıyor” diyen Erkutun için fonksiyonellik vazgeçilmez. Özellikle mobilya tasarımları açısından Türk şirketlerinin son dönemde önemli başarılar sağladığım savunan Erkutun şunları söylüyor: “Yine de tasarımlara yön verme, yeni trendler yaratma adına tasarımcılara daha çok önem verilmeli. Endüstriyel ürünler ve mobilya tasarım üzerine fakülteler açılması teşvik edilmeli.”

FİNANSÇIYDI TASARIMCI OLDU
Çağrı Kazancı

Takı tasarımcısı Çağrı Kazancı, Katar’da bir şirketin ülke müdürlüğünü yaparken, evlenip Türkiye’ye yerleşmeye karar verir. Bir süre uzmanlığı olan finans sektöründe iş arar ancak istediği gibi bir iş bulamaz. Bunun üzerine hobisi olan takı tasarımına Pera Güzel Sanatlar Akademisinde kuyumculuk ve mücevher tasarımı eğitimi alır. Bu arada kapalı çarşıda tanıdığı ustaların yanında pratik yaparak kendini geliştirir.

Daha sonra bir arkadaşının tavsiyesine uyarak Alaz markasını yaratır. Bugün ağırlıklı olarak internet üzerinden satılan koleksiyonlar geliştiriyor; bunlar zaman zaman tasarım mağazalarında da yer alıyor. Kazancı özellikle erkek koleksiyonun çok ilgi çektiğini söylüyor. Yakm zamanda kendi mağazasını açmayı planladığını söyleyen Kazancı, “Diğer tasarımcı arkadaşlarımıza da destek olabilmek için onlara da dönemsel olarak mağazada yer vermek istiyorum” diyor.

Moda tasarım eğitimi veren kurumlar

  • İstanbul Moda Akademisi
  • İstanbul Ticaret Üniversites
  • Marmara Üniversitesi
  • Bilgi Üniversitesi
  • Işık Üniversitesi
  • İstanbul Teknik Üniversitesi
  • Mimar Sinan Üniversitesi
  • GSF Yeditepe Üniversitesi
  • Sabancı Kız Teknik Olgunlaşma’1
  • Anadolu Üniversitesi
  • Çanakkale 18 Mart Üniversites
  • Uludağ Üniversitesi

İstanbul’da moda rüzgarları

Türkiye’de moda tasarım dünyasının en çok konuştuğu organizasyonlardan biri yılda iki kere düzenlenen Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul. Dört sezondur Mercedes-Benz’in isim sponsorluğunu üstlendiği etkinlik, İstanbul Fashion Week ismiyle 2010 yılından bu yana düzenleniyor. Son olarak 13-18 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen etkinlikte 40’tan fazla tasarımcı, İlkbahar/Yaz 2015 koleksiyonlarını sergiledi.

Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul kapsamında İlkbahar/Yaz 2015 koleksiyonlarını sergileyen tasarımcılar arasında Aslı Güler, Ayşe Deniz Yeğin, Benan Bal, Burçe Bekrek, Çiğdem Akın, Db Berdan, Ece Gözen, Emre Erdemoğlu, Giray Sepin, Gülçin Çengel, Hakan Akkaya, Hatice Gökçe, İpek Arnas, İstanbul Moda Akademisi, Nazlı Soylu, Les Benjamins, Mehtap Elaidi, Meltem Özbek, Merve Bayındır, Nej, Niyazi Erdoğan, Önder Özkan, Özgür Masur, Özlem Erkan, Tanju Babacan, Selim Baklacı, Selma State, Simay Bülbül, Tuba Ergin, Zeynep Devooght, Zeynep Erdoğan ve Zeynep Tosun bulunuyor.

Tasarımcılardan gençlere tavsiyeler

■ Bir tasarımcının sektördeki duruşu çok önemli, ilk başta kurgulamış olduğunuz tarzınızın aynı kalmasına dikkat edin. (Deniz Kaprol)

■ Meslek sürekli gelişme ve yenilenme gerektiriyor. Çok çalışın. Kendinizi geliştirmek için farklı disiplinleri iyi takip ederek doğru yorumlayın. (Gamze Saraçoğlu)

■ Kendinizi geliştirmek için daha çok araştırma yapın. Sıradan moda kalıplarının dışına çıkarak kendi tasarımlarınızı yaratmak için sanatın farklı dallarından beslenin. (Hatice Gökçe)

■ Önce dikiş, sonra da kalıp işinin öğrenin. Ama en önemlisi bir tarz oluşturmaktır. (Fidan Şimşek)

■ Fazla ego yaratıcılığı öldürür. Önce egolardan sıyrılmayı öğrenmek lazım. Aksi takdirde moda tasarımcılığı çok yıpratıcı bir meslek. (Burçe Bekrek)

■ Türkiye’de moda sektörüne adım attıktan sonra gerçekten çok sabırlı olmanız gerekiyor. (Selim Baklacı)

■ Öncelikle muhakkak eğitim alın. Tasarımın gelişmiş bir estetik anlayışı dışında aynı zamanda çok fazla teknik bilgi ve genel kültür gerektiren bir meslek. (Tuba Ergin)

■ Kendinizi dinleyin ve kendiniz gibi olun. Ayrıca sürekli araştırma yapın ve yılmadan çalışın. (Zeynep Devooght)

■ Özgüven ve çaba çok önemli. Durumu giysi tasarlamanın ötesinde değerlendirip yapmak istediklerinize iyi karar verin. Çünkü modada kullanılacak çok fazla malzeme ve alan var. (Giray Sepin)

■ Yüzünüzü Amerika ve Avrupa’ya çevirin. (Şafak Çak)

■ Mutlaka eğitim alın ya da proje amaçlı bir yurtdışı deneyimi edinin. (Duygu Ergör)

■ Donanımlı bir tasarımcı olmak için çok çalışın. Devamlı olarak sektördeki akımları, farklı malzemeleri ve tabii ki teknolojiyi yakından takip edin. (Esra Erkutun)

■ Çok araştırmacı ve geniş bir hayal gücüne sahip olmalısınız. Tasarımı yalnızca para kazanmak için yapılacak bir iş olarak görmeyin. (Çağrı Kazancı)

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. Ben moda tasarımı seviyorum . Seninle çalışabilir miyim uzaktan e-posta benimle irtibata geçin. Ben bir Arap olduğumu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu