Başarılı Girişimcilik

Savunma Sanayii Kobilere ve Girişimcilere İş Fırsatları Sunuyor

SAVUNMADA YERLİ PROJE DÖNEMİ

Savunma sanayinde Türkiye’nin havada, karada, denizde yerli projeleri öne çıkıyor. Kasım ayı başında Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayi icra Komitesi’nde (SSIK) 5 milyar dolar tutarında 22 proje görüşüldü. Toplantıda, milli uzun menzilli hava ve füze savunma sistemlerinin geliştirilmesi, farklı özellikteki füze ve akıllı mühimmatlarına ilişkin kararlar alındı. SSIK’te yeni ve ileri versiyon insansız hava araçları sistemlerinin geliştirilmesi ve mevcutlarının üretiminin artırılması, tank modernizasyonu ve seri üretimine ilişkin projeler, MÎLGEM I sınıfı firkateyn gemi inşa ve Preveze sınıfı denizaltı modernizasyonu geliştirilmesi ve üretilmesine ilişkin projeler de görüşüldü. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), geçen hafta bombaatar mühimmatlarının yurtiçinde yapılabilirliğine ilişkin bilgi istek dokümanı duyurusunu yaptı. SSM, “Mühimmat İmha Personeli Koruyucu Teçhizatı Projesi” ile “Balistik Kompozit Başlık Tedariki Projesi” ihale ilanlarına çıktı. Edinilen bilgiye göre SSÎK’te Rusya’dan S-400 füze sistemi alımma ilişkin anlaşmanın detayları da ele alındı.

Savunma sanayi araştırmacısı Turan Oğuz, uzun menzilli hava savunma sisteminin ikinci ayağını oluşturan EUROSAM ile fizibilite yapılması anlaşmasının da SSÎK’in gündemindeki başlıklardan biri olduğunu kaydetti.

HAVA SAVUNMASINDA ÇİFTE KORUMA

Türkiye, uzun menzilli hava savunma sistemini kurmanın ilk adımlarından biri olan S-400 füzelerinin alımı için Rusya ile el sıkıştı. Milli Savunma Bakam Nurettin geçen hafta yaptığı açıklamada S-400 füzelerinin satın alındığını ifade ederek, Türkiye’nin kendi savunma sistemlerini geliştirmek için EUROSAM Konsorsiyumu ile ayrı bir çalışma yapıldığının altını çizmişti. Hatırlanacağı üzere önceki hafta Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısında Ankara, SAMP-T’yi üreten Fransa ve İtalya arasında ortak hava savunma sistemi geliştirme konusunda nihai anlaşma imzalanmıştı. Yeni nesil hava savunma sistemlerinin tedariği, üretimi, geliştirilmesi ve ihracatım öngören anlaşma, Türkiye’nin kara ve denizdeki hava savunma sistemlerine yönelik kapsamlı ihtiyaçlarım giderecek.

S-400 FÜZE SİSTEMLERİ

S-400 sistemleri yaklaşık 400 km mesafeden 30 km yüksekteki hedefleri vurabilme özelliğine sahip. 2007’den bu yana Rus ordusunun envanterinde bulunuyor. Bilindiği üzere Türkiye’nin S-400 sistemlerinin alınmasıyla ilgili şartlarından biri teknoloji transferi.

Savunma uzmanlarına göre, S-400’ler NATO ağına entegre edilmeyeceği için tek başına (standa-lone) çalışacak. Bu da performansını sınırlayacak. Ancak S-400’lerde bugün için bu kabiliyet mevcut olamasa da uzun vadede mutlaka milli radar ağına ve erken ikaz ve komuta kontrol sistemine entegre edilecek. Böylece ileride milli füze ve hava savunma sistemleriyle konsolide bir ağ merkezli yapıda çalışabilecek. Özellikle seyir füzeleri ve balistik füzelere karşı etkili bir savunma için milli hava savunma sistemi sistemlerinin olgunlaşması, ayrıca uzaya çıkabilen 300 km menzil üzerindeki balistik füzelerin tespit ve takibi için çok uzun menzilli radar ve uydu destekli kızıl ötesi gözlem sistemlerinin tesisi gerekiyor.

HİSAR-U’NUN PROTOTİPİ

Türkiye’nin elinde bulunan hava savunma sistemlerinden Aselsan tarafından geliştirilen Atılgan ve Zıpkın çok alçak irtifa kısa menzilde hava savunması için kullanılıyor. Atılgan ve Zıpkın’ın birlikleri korumak için Suriye’ye de gönderildiğini söyleyen savunma sanayi araştırmacısı Turan Oğuz, “Çok alçak irtifada Türkiye’nin Korkut sistemi de var. Kilis’te DEAŞ’m füzelerine, roket ve havanlarına karşı korunmak amaçlı test edildi. Çok alçak seviyede etkili.

Resmi açıklamalara göre şu anda 4 km etkili menzile sahip. S-400’lerin korunması ve katmanlı hava savunma şemsiyesi oluşumu için ise Türkiye’nin geliştirmekte olduğu, testleri devam eden Türkiye’nin ilk özgün orta irtifa hava savunma sistemi Hisar-A var. 5 km irtifada önleme yapabilecek Hisar-A 2020’de üretime geçecek. 15 km’ye kadar irtifada önleme yapabilecek Hisar-O’nun 2021’de üretime geçmesi planlanıyor. Hisar-U dediğimiz uzun menzilli ve yüksek irtifada çalışacak hava savunma sisteminin ise 7-8 yıl içinde prototipi yapılacak. O zamana kadar S-400’ler çalışacak” diye konuştu.

Bunların dışında Türkiye’nin stratejik hava savunmasının belkemiğini F-16 savaş uçakları teşkil ediyor.

VURUCU GÜÇ

Lisans altında üretilip milli imkanlarla hassas vuruş kabiliyeti kazandırılan azami 280 km menzilli Bora füzesi TSK envanterine girdi. Füzenin menzilinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar ise sürüyor. Kasırga TR-300 füzesi Kara Kuvvetleri’nin vurucu gücünü artırdı. Bu füzeler 100 km menzildeki hedefleri imha ediyor.

Roketsan tarafından geliştirilen uzun menzilli tanksavar füze sistemi UMTAS, helikopter, IHA, kara aracı, sabit platform, hafif saldırı uçağı, deniz platformu gibi çeşitli platformlara entegre edilebilen ve tüm zırhlı sistemlere karşı etkili olan uzun menzilli tanksavar silah sistemi. UMTAS, Milli Atak helikopterinin (T-129) tanksavar füze sistemi olarak tasarlandı.

Yine Roketsan tarafından geliştirilen OMTAS ise piyadelerin zırhlı birliklere karşı savunma ve saldırı gücünü artırmak amacıyla piyade tarafından taşınabilen kompozit tüp içerisinde tripod üzerinden ateşlenmek üzere geliştirilmiş bir anti-tank füze sistemi. Orta menzilli tanksavar füze sistemi OMTAS, ayrıca kara platformlarından da kullanıma uygun özelliklere sahip. Cirit ise, helikopter, İHA, kara aracı, sabit platform, hafif saldırı uçağı, deniz platformu gibi çeşitli platformlara entegre edilebilen hafif zırhlı veya zırhsız sabit ve hareketli hedeflere karşı yüksek hassasiyet ile etkin maliyetli çözüm sağlayan bir sistem. Ucuz ve hassasiyeti düşük güdümsüz roketler ile yüksek maliyetli güdümlü anti-tank füzeleri arasındaki boşluğu doldurmak amacıyla tasarlandı.

Sahil güvenlik botları silah ve silah sistemi modernizasyonu çerçevesinde gerçekleştirilen Stamp ise kara ve deniz platformları için geliştirilmiş uzaktan kumandalı stabilize bir top, silah sistemi.

YERLİ SİLAH ÇIKIŞI

SSÎK’te, çeşitli kalibre ve ebatta bomba atar, tüfek ve tabanca geliştirme ve seri imalat projeleri de gündeme geldi. Savunma sanayi araştırmacısı Oğuz, Türkiye’nin kendi silahım üretebilecek durumda olduğunu vurgulayarak, özellikle Sarsılmaz, Tisas, Girsan gibi yerli birçok firmanın bu konuda üretim yaptığını kaydetti. Oğuz, bu konunun ilk defa Almanya’nın Türkiye’ye silah satmayacağı iddiası sırasında tartışmaya açıldığını anımsattı.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Emniyet’in kullandığı ABD’li Sig Sauer silahlan için “Artık kullanmayacaklar, bu tabancaları ülkemizde yapıyoruz” açıklamaları, tüm dikkatleri silah sanayine yönelik yürütülen projelere çekti. Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir’in yaptığı açıklamalar, SSM’nin bir süredir yabancı silaha kapıların kapatıldığını ortaya koydu. Demir, bir süredir yabancı silah konusunda gelen talepleri geri çevirdiklerini belirterek, meşhur Sig Sauer silahını eylül ayı gibi reddettiklerini kaydetmişti. Silah sanayinde yerlileştirmenin her alanda devam ettiğini vurgulayan Demir, bazı özel silahlar olduğunu, onların seçilebileceğini ifade etti.

SSM Müsteşarı Demir, tamamen milli kaynaklar kullanılarak, yurtdışmdan teknik destek alınmadan üretilen Milli Piyade Tüfeği (MPT-76) üretiminin de önümüzdeki süreçte hızlanacağını vurgulayarak, tamamen özgün, sıfırdan tasarlanmış bir tabanca için başlattıkları özgün yerli tabanca geliştirme projesinin de ilerlemeye devam ettiğini açıklamıştı.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6 7 8 9Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu