Başarılı Girişimcilik

Savunma Sanayii Kobilere ve Girişimcilere İş Fırsatları Sunuyor

AIRBUS’UN KUYRUĞU ANKARA’DAN

Ankara Başkent OSB’de yüksek teknolojili karbon parçaların üretimini yapan havacılık firması Epsilon Kompozit A.Ş., Airbus’un 2018’de planlamaya aldığı 720 adet A320 uçağının kuyruk çenter spar’mm tamamının üretimini üstlendi. Üç yıllık zorlu süreç sonunda ilk teslimat kasım ayında törenle gerçekleştirildi. Epsilon A.Ş. Yönetim Kurulu Başkam Barış Nalçacı, son yıllarda dünya ekonomisinin ‘kilo-maliyet ve bunların sonucunda elde edilen gelir’ üzerine yoğunlaştığını, kendilerinin de bu hedef doğrultusunda üç yıl önce başlattıkları kalifikasyon çalışmalarım başarıyla tamamlayarak,

Airbus’ın A320 uçağı için ürettikleri ilk kuyruk çenter spar’mı teslim etmenin onurunu yaşadıklarını kaydetti. Türkiye’nin gelişimi, ilk 10 ekonomi olması yolunda kendileri gibi yüksek teknoloji firmalarına büyük iş düştüğünü belirten Nalçacı, “Bir tır mal ile 30-50 bin dolar yerine 5-10 milyon dolar gelir elde edilebildiğini gösterdik. Doğru üretim gerçekleştirebileceğimizi ispatlayarak bunu başardık. Ama daha yolun çok başındayız. Bugün ülkemize kazandırdığımız dövizi onlarca kata çıkarmak için kararlıyız. Yıllık hacmi 300-500 milyar dolar arasında olan bu sektörden ülkemiz yılda en az 2 milyar dolar gelir elde edebilir. İşgücümüzün kalitesi kadar Avrupa’ya göre daha ucuz olması, lojistik yakınlığımız ve teknoloji yatırımlarındaki açlığımız büyük avantaj. Bu avantajları iyi kullanırsak teknolojik altyapının en gelişmiş olduğu kentlerden Ankara, dünyanın en önemli sanayi kentleri arasına girebilir” diye konuştu.

“TANK ÜRETEN HER ŞEYİ YAPAR”

TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi Başkanı Yılmaz Küçükseyhan, son 10 yıldır sürekli gelişim gösteren savunma sanayi sektörünün özgün teknoloji edinimlerini ürüne dönüştürerek TSK’mn ihtiyaçlarım büyük ölçüde yurtiçinden sağlama gayreti içinde olduğunu, yurtdışı pazarlarda kendini hissettirmeye başladığım ve savunma sanayisi gelişmiş ülkelerle kıyasıya rekabet ettiğini vurguladı. Savunma sanayinde yerlilik oram yüzde 63’lere çıktığını vurgulayan Kü-çükseyhan, yerlilik oranının yükseltile-memesinin sebeplerinden birinin motor, güç paketleri ithalatı olduğunu söyledi. “Mecbursunuz dışarıdan alıyorsunuz motoru” diyen Küçükseyhan, diğer bir önemli kalemi ise hammaddelerin oluşturduğunu vurguladı.

Küçükseyhan, “Titanyum, magnezyum dökümü ve işlemesi dışarıdan almıyor. Şu anda bir ya da iki firma bulursunuz bu alanda. Bu hammaddeler mecburen dışarıdan almıyor. Türkiye’de bunların üretimine soyunan sanayicilerimiz var. İnşallah kısa sürede üretilecek. Bir de yarı mamul maddeler var ithal edilen. Bu konuda da yerli üretim noktasında hareketlenmeler var. Savunma sanayinde kara platformları, deniz ve su üstü platformlarında güç paketleri hariç dışa bağımlılık yok. Biz kendimiz tasarlıyoruz, mühendislik hizmetlerini yapıyoruz.

Kendi tersanelerimizde fabrikalarımızda toparlıyoruz. Milli tank projemiz var. Tank deyip geçmeyin. Dünyanın en karmaşık silah sistemidir. Bunu yapabilen bir ülkeyiz. Bunu üreten, her şeyi yapar” diye konuştu.

KOBİ PAYI ARTIYOR

Savunma ve havacılık sanayisinde faaliyet gösteren KOBİ’ler, artan kabiliyetleriyle önemli sorumluluklar üstleniyor. Savunma ve havacılık sanayisinde KOBİ payı artarken, gerek kredi tarafında gerekse eğitim anlamında önemli ilerlemeler kaydediliyor. SSM’nin yerli katkı ve KOBİ payının artmlmasma yönelik politikaları, sektörün öncü kuruluşlarının verdiği destekle olumlu sonuçlar doğuruyor. Savunma sanayinin ana yüklenicileriyle kurulan iş ilişkileri ve iş birlikleriyle KOBİ’lerin hem üretim kalitesi artarken hem de üretilen ürünlerin uluslararası standartlara uygun hale geliyor. Sanayide faaliyet gösteren firmaların savunma sektörüne nitelikli tedarikçi olabilmeleri için durum analizlerinin yapılması ve gelişme planlarının oluşturulması amacıyla SSM tarafından hayata geçirilen Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme Projesi ile (EYDEP) alt yüklenicilerin büyümesinin önünün açılacak. KOBİ’lerin sektörden daha fazla pay almalarına katkı sağlanacak. Sektörde, KOBİ’lerin alt sistem sahibi olması, belli alanlarda özelleşmesi, KOBİ’lerin taşeron haline gelmemesine çalışmalar yoğunlaştırılacak.

BAŞLANGIÇTAKİLERE DESTEK

SSM, savunma ve güvenliğe yönelik savunma projeleri ile sektörün yapılandırılması kapsamında ihtiyaç duyulan kaynağı Savunma Sanayi Destekleme Fonu’ndan (SSDF) karşılıyor. SSM, Savunma Sanayi Teknolojileri (SSTEK) A.Ş. aracılığıyla sektörde özellikle başlangıç aşamasındaki firmalara destek veriyor. SSTEK, teknolojide öne geçebilmek için dinamik yapıları ortak olarak destekliyor. Yeni kurulacak şirketler veya mevcut şirketlere ortak olmak sureti ile ülke savunması için gerekli yüksek teknoloji sistemlerinin geliştirilmesi ve üretilmesine katkıda bulunmak misyonu ile SSM’nin yüzde 100’lük sermaye payı ile kurulan SSTEK firması yurt savunması için ihtiyaç duyulan yüksek teknoloji ürün geliştirme ve üretme kapasitesi gelişiminin sürdürülebilirliğini sağlamak ve ulusal ekonominin ve endüstrinin tüm katmalarına yaygınlaştırmak vizyonu ile faaliyetlerini sürdürüyor. SSTEK, öncelikle savunma havacılık, uzay ve yurt güvenliği alanlarında olmak üzere; otonom sistemler, robotik, malzeme teknolojileri, nanoteknoloji, bilişim teknolojileri, siber, biyoteknolo-ji, genetik, silah teknolojileri, elektronik, optik, taşıyıcı ve tahrik teknolojileri alanların geliştirilmesi ve desteklenmesi alanlarında faaliyet gösteriyor.

Uzmanlara göre, SSM’nin SSTEK aracılığıyla önemli projelere bizzat ortak olarak destek vermesi, projelerin hem maddi olarak hem de tedarikçi makamların ürüne güveni açısından çok büyük avantajlar sağlayacak. Aynı zamanda mucidin alışık olmadığı bazı bürokratik labirentlerde kaybolup çok değerli yıllar kaybetmesini engelleyecek.

SSM’de savunma Ar-Ge projelerinin dinamik bir yapıda başlatılabilmesi için gerekli olan mekanizma, 2012’de hayata geçirildi. Bu kapsamda Ar-Ge Paneli’ne sunulan öneriler değerlendiriliyor. TSK savunma sistemi ihtiyaçları doğrultusunda yürütülen tedarik projelerinin ihtiyaç duyduğu teknoloji tabanım oluşturmaya yönelik tanımlanan teknoloji kazanım yükümlülüğü (TKY) projeleri ise SSM yöneticilerinden oluşan TKY Değerlendirme Kurulu tarafından belirleniyor.

KÜMELENMELER BAŞARI GETİRİYOR

Savunma ve havacılık sektöründe faaliyet gösteren kümelenmeler çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Bunlardan biri Tekirdağ, İstanbul, İzmit, Yalova, Adapazarı ve Düzce’ye uzanan Kuzey Marmara koridorunda sanayicilerin gücünü kümelenerek, ortak bir sinerji hedefi doğrultusuna yöneltmek için 2015 Mart ayında kurulan Saha Îstanbul-Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği.

Saha İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, milli projelerde yerli katkı oranını artırma hedefiyle kurulan derneğin kısa sürede THY Teknik, Baykar gibi öncü firmaların da aralarında bulunduğu 240 üye sayısına ulaştığım ifade etti. Türkiye’nin sanayi üretiminin yüzde 54’ünün üretildiği, 54 üniversitenin yer aldığı coğrafyada, büyük potansiyeli ortaya çıkartmak için güçlerini birleştirdikleri nivurgulayan Keleş, savunma ve havacılıkta dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı, firmaları dünya pazarlarından yeterince pay almalarını sağlamayı hedeflediklerini, bu çerçevede sanayiyi ve üniversiteleri savunma projeleriyle buluşturduklarını kaydetti. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin de TUSAŞ, Roketsan, Aselsan gibi sektörün büyük oyuncularıyla birlikte üretimin içinde olması gerektiğini ifade eden Keleş, “Hürkuş-C’nin geliştirilmesinde benim iklimlendimecim, iniş takımcım yer almalı. Birlikte yapılmalı” dedi.

Sivil havacılık konusunda 3. Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, 300’e yakın havayoluna bakım hizmeti veren THY Teknik ile İstanbul’un dünyanın havacılık merkezi haline geleceğini belirten Keleş, uçak koltuğundan, bakım ve ikmal malzemelerine, uçak mutfağından baş üstü dolaplarına yerli sanayicileri bu potansiyelin doğuracağı alanlara yönelttiklerini kaydetti. Keleş, bir uçağın parça parça iç donanımlarını, yedek parçalarını yapma planları ve gayretleri olduğunun altım çizdi.

Deniz projelerinin merkezi Marmara’da milli platformlar geliştirdiklerini söyleyen Keleş, “Bölgemizde mevcut 52 tersanemiz SSM deniz projelerine hizmet veriyor. Biz tamamen yerli ve milli sanayicilerle bu işi yapmaya çalışıyoruz. Büyük bir ihtiyacımız olan bir alan. Sanayicileri oraya evirmeye çalışıyoruz. Helikopter gemisi projesi, MILGEM’ler, hücum bot projeleri var. Yurtdışmdan, yabancı silahlı kuvvetler için sipariş almış tersanelerimiz de var. Kapasiteleri çok büyük. Bu potansiyeli kullanıp, onun için oradaki sistemleri millileştirmek istiyoruz” dedi.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6 7 8 9Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu