Başarılı Girişimcilik

Savunma Sanayii Kobilere ve Girişimcilere İş Fırsatları Sunuyor

Her türlü desteği veriyoruz

Ekonomi Bakam Nihat Zeybekci, Bakanlık olarak savunma sanayiinde yerli, katma değeri yüksek, markalaşma ve tasarıma önem veren projeleri desteklediklerini söyledi. Bakan Zeybekci ayrıca Ar-Ge yoğun faaliyetlere öncelik verdiklerini belirtti…

TEKNOLOJİYE yatırımı geleceğe yatırım olarak gören hükümet, her ölçekte şirketlerin savunma sanayinde artan rekabet, yerlileştirme çabaları ve yeni teknoloji arayışlarım dört koldan destekliyor. Ekonomi Bakanlığı, savunma sanayinin de dahil olduğu orta-yüksek ve yüksek teknolojiye yönelik üretimin teşvik edilmesi ve teknoloji yoğun üretimin ve ihracatın artırılmasına ilişkin önemli destekler veriyor, çalışmalar yürütüyor.

Para Dergisi’ne özel açıklamalar yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bakanlık olarak yerli, katma değeri yüksek, markalaşma ve tasarıma da önem veren, Ar-Ge yoğun faaliyetleri desteklemek üzere her ölçek ve olgunluk seviyesinde bulunan firmaların desteklerden yararlanmasını sağlamaya çalıştıklarım vurgulayarak, projeler kapsamında savunma sanayi firmalarının yatırımdan ihracata başlamaları, rekabet gücü kazanarak ihracatlarını artırmaları adına her türlü desteği sağladıklarının altım çizdi.

“ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR”

Bakanlık olarak tüm firmaların hem fırsatları hem de tehditleri en iyi biçimde tespit ederek küresel ticaretten daha fazla pay almaya yönelik bir yaklaşım benimsemeleri ve ticari ilişkilerinde geniş görüşlü olabilmeleri için destek verdiklerini söyleyen Zeybekci, yatırım-istihdam-üretim-ihracat değer zincirini destekleyen, ar-ge, inovasyon, tasarım ve marka-laşmaya değer veren bir yaklaşım ile nihai hedefi katma değerli ürün ihraç etmek olan bir sistem oluşturduklarını vurguladı. Zeybekci, “Bu çerçevede, ilk aşamada yatırım teşvik sistemi ile tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, üretim ve istihdamın artırılması, sanayi alanında yapısal dönüşümü sağlayarak bir yandan uluslararası pazarlarda rekabet gücüne sahip diğer yandan da ithalat bağımlılığını ve cari işlemler açığını azaltacak ar-ge içeriği ve katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin artırılması, uluslararası yatırımların artırılması ile bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasına katkı sağlamak suretiyle ülkemizin sosyal ve ekonomik gelişiminin temini amaçlanıyor” diye konuştu.

SAVUNMA SANAYİNE 5. BÖLGE DESTEĞİ

Mevcut yatırım teşvik mevzuatı kapsamında silah ve mühimmat imalatı yatırımlarının orta-yüksek teknolojili yatırımlar arasında yer aldığını belirten Zeybekci, söz konusu yatırımlara 1., 2., 3. ve 4. bölgelerde yapılmaları halinde 4. Bölge destekleri, diğer bölgelerde ise bulundukları bölgenin desteklerinin sağlandığını kaydetti. Savunma sanayine yönelik yatırımları ise Savunma Sanayi Müsteşarlığından proje onayı almaları kaydıyla “öncelikli yatırım” konuları arasında değerlendirdiklerini ve bu yatırımlara 5. Bölge destekleri verdiklerini aktaran Zeybekci şunları kaydetti:

“Proje onayı almayan yatırımlar ise orta-yüksek teknolojili yatırım konuları kapsamında 4. Bölge destekleri ile destekleniyor. Dolayısıyla, gerek silah ve mühimmat yatırımlarının gerekse de savunma alanındaki yatırımların teşvik sistemimiz kapsamında özel uygulamalarımız ile azami ölçüde desteklendiğini ifade edebilirim. Son dönemde ülkemiz için stratejik önemi haiz özel nitelikli projeler ile teknolojik dönüşüm sağlayacak projelere ilişkin olarak mevcut teşvik sisteminin yanı sıra yeni bir yaklaşımla ilk defa uygulanmak üzere Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi’ni yürürlüğe koyduk. Bir yatırım projesinin proje bazlı olarak desteklenmesine yönelik karar Bakanlar Kurulu’nun yetkisinde. Farklı bakanlıklarımız farklı yönleriyle yatırım projesinin bir bölümünü desteklemiş oluyor.

Son derece stratejik ve büyük montanlı olan proje bazlı yatırımları detaylı bir şekilde katılımcılık esası ile inceliyoruz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak projeleri sistem kapsamına alıyoruz. Bu çerçevede, halihazırda Bakanlığımızda inceleme aşamasında olan farklı sektörlere yönelik projeler bulunuyor.”

Tüm bu desteklerin yanı sıra firmaların ihracat yapmalarını kolaylaştırmak için yurtdışı alıcılara Türkiye’den yatırım/sermaye malı ithalatlarında Eximbank alıcı kredileri kanalıyla CIRR (referans ticari faiz oranları) üzerinden destek verdiklerini ifade eden Zeybekci, “Yani, Eximbank alıcı kredilerinde; gelişmiş ülke Eximbankları ile Türk Eximbank’ın uyguladığı faiz farkını Bakanlık olarak karşılıyoruz” dedi.

“EN ETKİLİ DESTEKLERDEN BİRİ UR-GE”

Zeybekci, en etkili desteklerden birisinin de kümelenme bakış açısıyla geliştirilen “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği (Ur-Ge) olduğunu söyledi. Giderek daha karmaşık, bilgiye dayalı ve dinamik bir hal alan ekonomide, kümelenme KOBİ’lerin rekabet gücünü artırmaları konusunda en önemli gündem maddelerinden birisi haline geldiğini söyleyen Zeybekci açıklamalarına şöyle devam etti: “Ekonomik kalkınmanın ‘devletin, işbirliği kuruluşları, özel sektör, üniversiteler, araştırma kurumlan ve hatta bireylerin dahil olduğu işbirliği’ ile mümkün olduğunun farkında olarak hazırladığımız bu destek mekanizmamızda işbirliği kuruluşlarımıza kritik roller veriyoruz. Savunma sanayi alanında, üye firmalar için Ur-Ge Projeleri yürüten işbirliği kuruluşlarımız, desteği sektörün ihtiyaçları doğrultusunda en etkin şekilde kullanıyorlar. Gerek savunma sanayi firmalarımızın gerekse sivil havacılık sektörüne tedarik sağlayan firmalarımızın yer aldığı projelerde ortak sorun, ortak fırsat anlayışıyla çözüm odaklı faaliyetler organize ediliyor. Projeler kapsamında yapılan detaylı çalışmalar ışığında firmalar ve küme için yol haritaları oluşturuldu ve firmaların üretim kalitelerini artırmaya yönelik sektöre özgü eğitimler ve danışmanlık faaliyetleri de gerçekleştirildi. Eğitim ve danışmanlık faaliyetleri ile donanımları artan firmalarımızın katılımıyla sektörlerin hedef ülkelerinde yurtdışı pazarlama faaliyetleri yapıldı.

“TİCARİ İSTİHBARAT DANIŞMANLIĞI”

Donanımı artırdığından bahsettiğimiz danışmanlık faaliyetleri arasında savunma sanayimiz için ihracatın kapısını açan AS9100 Standardı danışmanlığı da bulunuyor. Firmalarımızı AS9100 ile akreditasyo-na hazır hale getirirken eş zamanlı olarak verilen kurumsal kaynak yönetimi danışmanlığı da işletme verimliliklerini artırarak firmalarımızın ihracatta rekabet güçlerini artırdı. Bu eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini müteakip Almanya, ABD, Fransa ve Brezilya’ya ticaret heyetleri düzenlenmiş ve firmalarımız alıcılarla görüştürüldü. Bununla yetinilmedi bu defa Türkiye’de sektörün en büyük uluslararası oyuncuları ile ana sanayi ve yan sanayi firmalarımız alım heyetlerinde bir araya getirildi.”

“Daha güçlü fuar katılımları amaçlıyoruz”

Yatırım, istihdam ve üretimden sonra ihracat aşamasının geldiğini vurgulayan Bakan Zeybekci, bu kapsamda 2016 yılında çeşitli ülkelerde düzenlenen 35 yurt dışı fuara ve 2017 yılında 43 yurt dışı fuara savunma sanayi firmalarının katılımlarına destek verdiklerini söyledi. Savunma sanayi sektörünün ihtiyaçları, fuarlara katılım maliyetleri ve söz konusu sektörün Türkiye için önemi göz önünde bulundurularak 2016 yılında 15 yurt dışı fuarı ve 2017 yılında ise yedi fuarı daha yüksek destek üst limiti olan prestyii fuar listesine eklediklerini dile getiren Zeybekci, ayrıca, yurtdışı fuarlara milli katılım organizasyonu düzenlemeyi teşvik ederek daha toplu ve güçlü fuar katılımları amaçladıklarını aktardı. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılında 237 milyon TL fuar desteği verilmişken, 2017 yılının 10 ayında 310 milyon TL’lik ödeme gerçekleştirildi.

Hülya Genç Sertkaya

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu