Başarılı Girişimcilik

Savunma Sanayii Kobilere ve Girişimcilere İş Fırsatları Sunuyor

ATAK 2 KARARI

SSİK’te muharip ve genel maksat helikopter modernizasyonu, geliştirilmesi ve ilave seri üretimine ilişkin kararlar da alındı. Savunma Sanayi Araştırmacısı Turan Oğuz, bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmasa da sektörde 1970’lerden kalma Cobra helikopterlerine modernizasyon çalışmalarının yapılmasının mümkün olabileceğini ifade etti. Türkiye’nin şu anda 25 Cobra ve 10 Süper Cobra helikopterine sahip olduğunu dile getiren Oğuz, “25 adet de Atak helikopterimiz bulunuyor. Elimizdekilere baktığımızda bunların içinde en eskisi Cobra olduğu için modernizasyon çalışmasının bunlarda olacağını düşünüyoruz. SSİK’te gelecekte yapılacak iki helikopter projesi kararının da alınmış olmasını bekliyoruz. Bunlardan ilki T-129 Atak helikopterinin daha büyüğü. Atak-2 diye geçiyor. Toplantıda Atak-2 ile ilgili karar alınmış olmasını da umuyoruz. Şu anda T-625, 6 tonluk hafif genel maksat helikopterinin çalışmaları sürüyor. Fuarlara çıkıyor.

Bunun kararı önceden alınmıştı. SSİK’te T-625’in büyüğü 10 ton sınıfı genel maksat helikopterinin de kararının alınmış olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

ATAK’A AĞIR ABİ GELİYOR

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Ko-til, Taarruz Taktik Keşif Helikopterleri Atak’m yeni versiyonu üzerinde yaptıkları çalışmalar hakkında verdiği bilgide, yeni Atak’m yerli tasarım bir saldırı helikopteri olacağını vurguladı. Mevcut Atak Agusta Westland’m A-129 modeli üzerinde geliştirildi ve Atak T-129 olarak adlandırılmıştı. Atak-2’nin tamamen milli sistemler, artırılmış faydalı yük, modern aviyonik sistemler, ortak sistemler ve düşürülmüş lojistik maliyetle yüksek performans gibi özelliklere sahip olacak. SSM Müsteşarı Demir ise bir açıklamasında yeni Atak helikopteri için “Atak helikopterimizin abisi olacak, daha ağır, daha atak bir heli kopterin tasarım işlemlerinin de başladığını müjdelemek istiyorum” ifadelerini kullanmıştı.

TUSAŞ tarafından tasarlanan Türkiye’nin ilk milli helikopteri T-625’in 2018 yılı yaz aylarında ilk kalkışını yapacağını söyleyen Kotil, TUSAŞ’ın yeni projesi 10 ton sınıfında genel maksat helikopteri ile hem askeri alanda hem de sivil alanda çok sayıda kişi ve yük taşımaya elverişli yerli bir model sahibi olunacağı bilgisini verdi.

Bu arada Pakistan, 30 Atak helikopteri alımıyla ilgili TUSAŞ’la görüşmelerini sürdürüyor. Kotil, uydu konusunda ise sıfırdan kendi uydularını yapmaya başladıklarını ifade etti. Milli Muharip Uçak (MMU-TF-X) projeleri bulunan TUSAŞ, ilk uçuşu 2023’te planlıyor. TF-X Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’mn 2030’lu yıllardan sonraki muharip uçak ihtiyacının yurtiçinde özgün tasarım modeli ile karşılanması amaçlanıyor. Yerli sanayinin azami düzeyde kullanılarak özgün tasarım faaliyetlerinin tamamlanması hedefleniyor. Türk başlangıç ve temel eğitim uçağı Hürkuş’m silahlı versiyonu Hürkuş-C’yi geliştiren TUSAŞ, HÜRKUŞ’un yeni jet versiyonunu ise HÜRJET adıyla yapıyor.

SEKİZ ÜLKEDEN BİRİ

Türkiye, dünyadaki silahlı insansız hava aracı üreten sekiz ülkeden biri. 2016 yılından bu yana SİHA kullanılmaya başlandı. Operasyonlara anlık istihbarat sağlayan ANKA ve BAYRAKTAR IHA’la-rı, ikinci aşamada geliştirilen silahlı versiyonları ile TSK’nm terörle mücadele operasyonlarında şehit sayısının asgari seviyeye düşürülmesine katkı veriyor. IHA ve SİHA motorlarının da yerli olarak üretilmesi için çalışma yürütülüyor. Vestel’in Karayel adını verdiği İHA ise hizmet sözleşmesi ile kullanılıyor. Aynı zamanda Türkiye’nin sekiz tane de Heron’u var. ANKA Projesi ile ilk aşamada, TSK’nm keşif, gözetleme, hedef, teşhis ve tespit ihtiyacını karşılamak üzere ihtiyaç duyulan milli bir IHA sisteminin geliştirilmesi amaçlanmıştı. Projenin devam eden aşamasında ise IHA Geliştirme Programı kapsamında altyapısı elde edilmiş olan insansız hava araçlarının seri üretimi planlandı. TUSAŞ’m yeni projeleri arasında çift motorlu ANKA projesi de yer alıyor.

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil, yeni insansız hava aracının isminin ANKA olmayacağını vurgulayarak, “ANKA projesini pratik olarak bitirdik. Projeyi kapamak üzereyiz. Seri üretim devam ediyor. Yeni tasarım kanadı geliyor. Onun için yeni bir ANKA projesi verdik ekibe, ismi konulmadı. Çift motorlu en az 700 kg dolayında ilave yük (bomba) taşıması hedefleniyor” diye konuştu.

Bayraktar SİHA Projesi ise, TSKnın havadan keşif gözetleme ve hedeflerin etkisiz hale getirmesi ihtiyacı doğrultusunda SSM tarafından yürütülmekte olup, IHA üretimi Baykar Makina tarafından yapılıyor. TSK tarafından operasyonel olarak kullanılan Bayraktar TB2, MAM ve MAM-L mühimmatları ile UMTAS füzelerini kullanabiliyor.

Turan Oğuz, Bayraktar TB2’nin devam siparişlerinin gelmesini beklediklerini vurgulayarak, “Aynı zamanda TUSAŞ’m yeni çalışmaya başlayacağı ve karar alınmasını beklediği çift motorlu SİHA projesi var. 700 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olacak yeni ANKA’nm da kararının SSlK’de alınmış olmasını bekliyoruz” dedi.

MİLGEM İ SINIFI FİRKATEYN

SSIK’te MİLGEM I sınıfı firkateyn gemi inşa ve preveze sınıfı denizaltı modernizasyonu geliştirilmesi ve üretilmesine ilişkin projeler de görüşüldü. Bilindiği üzere Milli Gemi (MİLGEM) üzerinden geliştirilecek üç tane “I” sınıfı firkateyn için ihaleye çıkılmıştı. I sınıfı firkateynlerin 2021-2024 yılları arasında hizmete girmesi planlanıyor. Savunma sanayi uzmanlarına göre, SSIK’te I sınıfı firkateyn özel tersanelerde yapılması işinin kazananı da belirlenmiş olabilir.

SSM Müsteşarı Demir, yaptığı bir açıklamada, ihracat konusunda deniz platformlarında önemli adımlar atmak durumunda olduklarını vurgulayarak, bu konuda en önemli kalemi 170 adetlik ihracatla botların oluşturduğunu ifade etti. Bunun yanında milli gemi platformunu çeşitli pazarlarda gündeme getirdiklerini kaydeden Demir, MILGEM’in ihracatı söz konusu olduğunda bunu yapacak bir adres gösteremediklerini vurguladı. Demir, “Denizcilikte önde gelen, ihracat dediğimizde ‘amiral gemisi budur’ diyeceğimiz bir kuruluşa ihtiyacımız var’ ifadelerini kullanmıştı.

AKTİF MODERN PROJELER

Türkiye’nin Akdeniz’deki en etkili donanmaya sahip olduğunu söyleyen Turan Oğuz, “Şu anda en aktif modern projeleri olan bir donanmaya sahibiz. 2018 ve 2020’de teslim edilecek iki tane MİLGEM korveti yapılıyor, ilk I sınıfı firkateyn şu anda kızakta. Muhtemelen 2021’de teslim edilecek. Üç tanesi için ihale yapıldı. Onların kararı bekleniyor. Herkesin uçak gemisi olarak nitelendirdiği LHD projesi TCG Anadolu devam ediyor, 2021’de teslim edilecek. Denizaltında daha uzun süre kalabilen, havadan bağımsız tahrik (AIP) sistemine sahip altı adet Reis sınıfı denizaltı inşa ediliyor. Onlar 2020-2025 arasında birer sene arayla teslim edilecek. Bir de o grupta modernizasyon var. Preveze sınıfı dört denizaltı için de modernizasyonu kararı alınmıştır diye düşünüyorum” diyor.

Savunma sanayinde deniz araçlarına yönelik geliştirilen projeler arasında LST Amfibi Gemi, Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi, Yeni Tip Karakol Botu da sayılabilir.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6 7 8 9Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu